Probele care au trimis-o din nou în arest pe Alina Bica

Probele care au trimis-o din nou în arest pe Alina Bica

Milionarul Horia Simu ar fi dat șpagă 230.000 de euro pentru a închide ancheta în dosarul delapidării societății Cuprom. Prejudiciul estimat în acest caz ar fi de 30 de milioane de dolari, în dauna unei bănci. Clasarea acestui dosar este analizată de Inspecția Judiciară în controlul pe care îl face la DIICOT, după prima arestare a Alinei Bica.

Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, s-a întors în celula arestului după 133 de zile de libertate. Ea a fost arestată ieri, pentru 30 de zile, de magistrații Curții Supreme. Alături de ea a fost arestat și avocatul Șerban Pop, fost șef al Fiscului, acuzat că ar fi primit mită 210.000 de euro. Decizia nu este definitivă, însă este executorie. Cei doi urmau să fie încarcerați aseară în arestul Poliției Capitalei.

Afacerea Cuprom

Bica este acuzată că a primit o mită de 17.500 de euro pentru a îngropa ancheta în cazul societății Cuprom falimentate de mai multe firme off-shore controlate de milionarul Horia Simu. „Extrapolarea acestui model poate duce la concluzia că soluțiile din dosarele DIICOT se dispun contra cost”, au motivat procurorii DNA. Avocata Alinei Bica susține că aceasta este nevinovată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ancheta procurorilor

Ancheta în acest dosar a plecat de la denunțul fostului consilier al Alinei Bica, polițistul Ionuţ Florentin Mihăilescu - cercetat într-un alt dosar. El a arătat că a intermediat mita de la avocatul Șerban Pop - care îl reprezenta pe milionarul Horia Simu - către Alina Bica. Altă declarație cheie: Simu – care este arestat într-un alt dosar, a confirmat la DNA o parte din denunțul polițistului. El a spus că Pop i-ar fi cerut prima dată 1,5 milioane de euro, dar i-a dat doar 230.000 de euro.

Cea de-a treia declarație importantă este a procurorului de caz, Marius Voineag, care a arătat că s-au făcut presiuni asupra sa pentru a cere redistruibuirea cazului altui procuror. După ce dosarul a fost redistribuit, procurorul Cătălin Purcărin a clasat acuzațiile la adresa lui Horia Simu.

1. Denunțul fostului consilier

17 FEBRUARIE 2015. Ionuț Florentin Mihăilescu, fost consilier al Alinei Bica, face denunț la DNA. El arată că Șerban Pop i-a solicitat ca să-i transmită Alinei Bica să-l sprijine pe clientul său, Horia Simu, care avea un dosar deschis la DIICOT. La câteva săptămâni după această întâlnire, Bica i-ar fi comunicat lui Mihăilescu că, după verificări, a aflat într-adevăr de existenţa unui dosar pe numele lui Simu, care ar fi fost redeschis, dar că nu sunt probe şi că, probabil, se va închide cu soluție de neîncepere a urmăririi penale, cerându-i să-i comunice acest lucru lui Pop.

Ulterior, Șerban Pop i-a promis lui Mihăilescu că, întrucât are şi contract de reprezentare încheiat cu Simu, îi poate transmite, atât pentru el, cât şi pentru Bica, diverse sume de bani, al căror cuantum nu l-a precizat. Mihăilescu i-a refuzat inițial propunerea. Totuși, Pop i-a dat acestuia, prin intermediul unui angajat de-al său, la Hotelul Golden Tulip, suma de 20.000 de euro. Din acești bani, Mihăilescu a declarat că a oprit 2.500 de euro, care reprezentau contravaloarea unor medicamente pe care, în prealabil, i le furnizase lui Pop Şerban, iar restul sumei, 17.500 de euro, i l-ar fi dat șefei DIICOT, în data de 8 noiembrie 2014, la domiciliul acesteia.

La dosar sunt mai multe interceptări, potrivit cărora Bica l-a chemat acasă la ea pe Mihăilescu.

2. Declarația procurorului de caz

15 IULIE 2015. Voineag Marius Ionuţ, procurorul DIICOT care trebuia să soluționeze dosarul lui Horia Simu, a declarat la DNA că Alina Bica ar fi făcut presiuni asupra sa. „La sfârșitul lunii iunie 2014, pe un ton ridicat, numita Bica Alina Mihaela mi-a cerut să dau o soluție deoarece este sub monitorizarea Inspecției Judiciare și, mai mult, a insistat și mi-a reproșat că, dacă nu pot da soluție, înseamnă că nu sunt procuror DIICOT”. El a refuzat deoarece mai decisese, în mai 2014, o comisie rogatorie în străinătate, privind fluxuri financiare prin care s-ar fi căpușat Cuprom. Pentru că nu a vrut să dea o soluție, Voineag a solicitat redistribuirea dosarului, sub pretextul controlului Inspecției Judiciare. Probele administrate au dovedit că nu exista un astfel de control. El a sesizat Inspecția Judiciară în legătură cu presiunea exercitată de Bica. La vremea respectivă nu s-a făcut anchetă.

Șefa DIICOT a redistribuit dosarul către procurorul Cătălin Purcărin, care a decis clasarea cazului după 10 zile de anchetă. De altfel, Cătălin Purcărin mai clasase acest caz și în 2011, și în 2012.

3. Mărturia milionarului cercetat

19 AUGUST 2015. Horia Simu este audiat la DNA. El declară că a fost abordat de avocatul Șerban Pop, în primăvara anului 2014, care i-ar fi spus că este „emisarul cuiva... că știe că are probleme... că este aproape de o arestare... că a fost trimis de cineva să-l prevină... şi i-a promis că se va interesa să vadă ce se poate face... după două săptămâni a revenit şi i-a spus că există o soluţie sugerată de conducerea DIICOT... contra unui comision de 1,5 milioane de euro ca să rezolve problema”. Pop l-ar fi amenințat că ancheta urma să se extindă și asupra soției. În vara lui 2014, Simu și una din societățile sale au semnat contracte de asistență juridică cu firma de avocatură a lui Pop, pentru 5.000 de euro/lună. În perioada august – octombrie 2014, i-ar fi remis și un plic cu 150.000 de euro. În total: 230.000 de euro.

Trei angajați din firmele lui Simu au confirmat declarațiile acestuia. „Pe rolul DIICOT a existat un dosar de spălare de bani, iar Simu Horia s-a lăudat că l-ar fi rezolvat prin netrimitere în judecată, în schimbul unor sume de bani oferite magistraţilor”, a declarat Ileana Petre.

„Nu sunt probe”

La ieșirea din sediul Curții Supreme, avocata Laura Vicol (foto) le-a declarat jurnaliștilor că, în acest dosar, nu există împotriva clientei sale decât denunțul formulat de fostul ei consilier Ionuț Florentin Mihăilescu și nicio altă probă. „Nu există decât denunțul, nu este coroborat cu nicio altă probă”, a spus Vicol, subliniind că nimeni altcineva nu spune că Alina Bica ar fi luat mită.

Pilele lui Șerban Pop

Fostul șef al ANAF, Șerban Pop (foto), a deținut în trecut funcția de șef de cabinet al ministrului de Finanțe Mihai Tănăsescu. Potrivit anchetatorilor, el se lăuda cu „intrările” pe care le avea la conducerea DIICOT, lucru confirmat de mai mulți martori audiați în timpul urmăririi penale. Pop nu a dat nicio declarație la DNA. Eliberat după ce mandatul de reținere pentru 24 de ore a expirat, Pop a plecat ieri de la instanța supremă fără să sufle un cuvânt. Reamintim că fostul șef al Fiscului este judecat în dosarul „Șantaj la Antene”, după ce a furnizat lui Sorin Alexandrescu, directorul Antena Group, un contract confidențial. El a fost arestat ieri.

Procurorul Purcărin, executantul perfect într-un caz cu o miză de 30 milioane de dolari

La presiunile Alinei Bica, procurorul Marius Voineag a cerut ca dosarul CUPROM (care fusese redeschis) să fie repartizat altui procuror. Bica l-a direcționat către Cătălin Purcărin care l-a clasat rapid. Ulterior, un judecător a decis redeschiderea dosarului și continuarea cercetărilor.

Culmea coincidenței, cazul a ajuns la același procuror Purcărin care, în urmă cu trei ani a dat neînceperea urmării penale lui Horia Simu, în exact același caz. Audiat la DNA în februarie 2015, Purcărin a declarat că ,,nici nu a analizat probele deja administrate”.

Căpușele Cuprom

Dosarul societății lui Simu are o miză de 30 de milioane de dolari, prejudiciul estimat de procurori. Pe 22 martie 2011, Bancpost a formulat o plângere privind infracțiunea de delapidare împotriva lui Horia Simu și a altor complici, plângere care a ajuns la Purcărin. După aproape un an, magistratul a decis neînceperea urmării penale (NUP) pentru toate acuzațiile. Soluția nu a fost pe placul procurorului ierarhic superior și a fost infirmată.

În 2012, dosarul a ajuns la Voineag, care a solicitat comisii rogatorii prin care urmărea să demonstreze că societatea Cuprom este căpușată de firme de tip off-shore, societăți care erau controlate tot de Horia Simu. Cercetările au fost stopate pe 30 iunie 2014, când Bica a repartizat cauza tot lui Purcărin. Acesta din urmă, în numai 10 zile, a clasat dosarul.

Cuprom este singura fabrică de conductori electrici emailați din țară și printre puținele din Europa. Firma lui Simu este în insolvență, după ce a luat credite de aproximativ 80 de milioane de euro, în perioada 2004-2008. Simu urmărea ca paguba să fie transferată băncilor care l-au împrumutat.

Pe 9 octombrie 2014, procurorul Purcărin a făcut o cerere la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) prin care solicita încetarea activității la DIICOT și continuarea activității la Parchetul General.

Declarații contradictorii

EvZ a descoperit că, în ultima declarație de avere, procurorul Purcărin a trecut un apartament de 90 de metri pătrați și datorii de 190.000 de lei la două bănci. În mod inexplicabil, în declarația de avere a soției, grefier șef de secție în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, nu apar împrumuturile la bănci, deși declarațiile au fost completate în aceeași lună din 2014.

"Simu Horia era cercetat pentru comiterea infracțiunilor de delapidare, spălare de bani, cu un prejudiciu potențial de 30.000.000 de dolari.” REFERAT DNA