Proces exploziv după o culpă medicală la Cluj. Cum se şterg urmele unei crime pe masa de operaţie

Proces exploziv după o culpă medicală la Cluj. Cum se şterg urmele unei crime pe masa de operaţie

Magdalena Petrescu, o somitate în materie, a fost condamnată cu suspendare pentru că, la autopsie, a muşamalizat culpa medicală. Profesorul Teofil Pop a scăpat însă de condamnare. Patru oameni au murit până acum în urma operaţiilor sale, dar nimeni nu poate dovedi unde şi cum a greşit.

Pentru că a vrut să muşamalizeze o culpă medicală, şeful Laboratorului de Anatomie Patologică din Cluj Napoca a fost condamnat la un an de închisoare, cu suspendare, pentru abuz în serviciu.

Mortul este de vină

Ceea ce s-a întâmplat cu bărbatul de 68 de ani, Constantin Costea, care a decedat în urma unei banale operaţii de polipi, frizează absurdul. Familiei Costea i s-a spus că bărbatul a murit pentru că şi-a suflat nasul prea tare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Explicaţia medicilor nu a fost crezută de judecători care au decis să o condamne pe conf. univ. dr. Magdalena Petrescu la un an de închisoare pentru încercarea de a muşamaliza culpa medicală comisă de prof. univ. dr. Teofil Pop, medic primar ORL. În schimb, cazul de culpă medicală comis de Teofil Pop a fost închis definitiv de justiţie. Nimeni nu poate demonstra că operaţia lui Pop a fost greşită. De fiecare dată în asemenea cazuri mortul este de vină. În prezent, familia Costea se judecă cu medicul Teofil Pop în civil şi cere daune considerabile. 

Şefa Laboratorului, vinovată de muşamalizare Medicului Magdalena Petrescu a fost găsită vinovată pentru că a efectuat autopsia lui Constantin Costea, la doar 11 ore de la deces, asta deşi legea impune un termen de minim 24 de ore. Apoi, mai spune judecătorul în sentinţa de condamnare, Magdalena Petrescu, deşi a descoperit în timpul autopsiei greşeala comisă de medicul ORL-ist, Teofil Pop, nu a sesizat organele judiciare şi nici nu a chemat un medic legist care să constate că moartea bărbatului s-a datorat unei greşeli în timpul operaţiei de scoatere a polipilor. A murit pentru că i-a intrat aer în cutia craniană Constantin Costea s-a prezentat în data de 7 februarie 2007 la medic pentru a vedea de ce nu poate respira normal dar a murit după o lună ca urmare a unui şoc septic şi a unei meningite care nu a mai putut fi tratată.

Totul a pornit de la operaţia de polipi care a fost efectuată la Clinica Interservisan din Cluj Napoca, unde medicul Teofil Pop operează pe bandă rulantă. Fişa medicală indică faptul că bărbatul de 68 de ani a fost operat pe 8 februarie şi a intrat în comă patru zile mai târziu. Pacientul a fost internat din nou la Clinica de Neurochirurgie din Cluj Napoca. Diagnosticul: şoc septic şi meningo-encefalită. În aceeaşi zi, Constantin Costea este reoperat de către medicii Silviu Albu şi Tiberiu Maior care au constatat că osul etmoid, situat la baza craniului, a fost rupt în timpul operaţiei efectuată de medicul Teofil Pop, fapt ce a pemis intrarea aerului în cutia craniană.

Magdalena Petrescu a explicat perfect cauza morţii

Medicul neurochirug Tiberiu Maior îşi aminteşte de acest caz pentru că a fost nevoit să ofere o mulţime de explicaţii. "Pacientul nu a murit din cauza fistulei LCR (fisura osului etmoid) ci din cauza faptului că nu a mai răspuns la tratamentul de meningită". În termeni nemedicali, fistula LCR este explicată chiar de medicul condamnat, Magdalena Petrescu. "Apare în urma unui traumatism, respectiv a unei operaţii de polipi efectuată prin tragerea polipului şi, ca urmare a acestei manopere, lichidul rahidian începe să curgă, consecinţa fiind meningita sau, cum a fost cazul decedatului, instalarea comei. Coma a fost rezultatul meningitei, meningita fiind rezultatul fistulei şi a intervenţiei la polipi", susţine Magdalena Petrescu. Aronganţa în faţa judecătorilor a costat-o Procurorii susţin că cei doi medici au "plombat" osul etmoid şi au încercat să facă tot posibilul pentru a-l salva pe Constantin Costea. Inutil însă. Decesul bărbatului a fost constatat pe 5 martie 2007. Medicul Magdalena Petrescu a efectuat autopsia la ora 11.00. Explicaţiile oferite de către acesta l-a enervat chiar şi pe judecător. Fugind de răspundere cu explicaţii de genul "aşa am considerat necesar" sau "nu am considerat că trebuie", medicul anatomo-patolog l-a făcut pe judecătorul de caz să susţină, în sentinţa de condamnare, că aceasta este "un real pericol public".

Explicaţiile date de Petrescu blochează mental pe orice om normal. "Am trecut la autopsia de decedatului Costea înaintea termenului stabilit de lege, de 24 de ore, pentru că am considerat că nu este necesar ca acesta să se implinească. Termenul de 24 de ore se împlinea noaptea şi eu nu veneam noaptea să fac autopsie şi nu am considerat necesar să anunţ organele judiciare pentru că nu am observat nicio leziune", spune medicul Petrescu.

După trei ani, Magdalena Petrescu recunoaşte că decesul lui Constantin Costea s-a datorat operaţiei de polipi, dar în 2007 a făcut tot posibilul să îl scape pe medicul Teofil Pop. În raportul autopsiei nici măcar nu este trecută cauza morţii, iar acest lucru este recunoscut cu nonşalanţă de Petrescu. "Probabil că meningita decedatului se datorează perforaţiei fosei nazale, care a fost generată de intervenţia chirugicală. E adevărat că la finalul unui raport sau a unui protocol de autopsie concluzionez ce anume a dus la cauza decesului sau ce anume a provocat afecţiunea care a dus la decesul unei persoane, dar în cazul decedatului Costea nu am făcut referire decât la prezenţa meningitei fără să spun că aceasta s-ar fi putut instala ca urmare a operaţiei de polipi", susţine Magdalena Petrescu. Patru oameni operaţi de Teofil Pop au murit Familia Costea l-a reclamat la Parchet şi pe medicul Teofil Pop, fără succes însă. Procurorii au dat neîncepere a urmăririi penale împotriva medicului Teofil Pop. Judecătoria Cluj Napoca a admis cererea familiei de a se redeschide urmărirea penală dar demersul a eşuat definitiv la Tribunalul Cluj, care a decis ca medicul să nu mai fie cercetat.

În permanenţă, Teofil Pop a susţinut că decesul s-a produs din vina exclusivă a mortului. "După operaţie i-am spus că nu are voie să îşi sufle nasul iar el tocmai asta a făcut. Când şi-a suflat nasul i s-a rupt un os foarte sensibiul care seamănă mai mult cu un fagure (osul etmoid) şi a intrat aer în cutia craniană", spune medicul Teofil Pop. Colegiul Medicilor Cluj l-a sancţionat pe doctor cu un simplu vot de blam. De-a lungul timpului, la Poliţia Cluj au fost depuse mai multe plângeri în care diferite persoane îl acuzau pe medicul Teofil Pop, de malpraxis. În total, patru persoane au murit în urma unor "banale operaţii de polipi" efectuate de medicul Teofil Pop. În niciunul dintre aceste cazuri medicul nu  fost trimis în judecată.