Procuror-șef adjunct al DNA: "Am constatat că activitatea Direcţiei este susţinută mai mult de reprezentanţele străine în România, decât de alte entităţi române"

Procuror-șef adjunct al DNA: "Am constatat că activitatea Direcţiei este susţinută mai mult de reprezentanţele străine în România, decât de alte entităţi române"

Nistor Călin, procurorul-şef adjunct al DNA, vorbește despte despre atacurile la adresa Justiţiei, care au ajuns în atenţia Inspecţiei Judiciare a CSM,și despre suținerea din partea ambasadelor străine la București. Declarațiile au fost făcute într-un intervi acordat publicației locale „Constanța Noastră”.

Reporter: Cât de mult contează pentru procurorii români susţinerea din partea unei mari puteri, aşa cum sunt Statele Unite ale Americii?

Nistor Călin: Contează susţinerea din partea oricărei persoane, cu atât mai mult contează susţinerea reprezentanţei unui stat cu tradiţie în domeniul judiciar şi a democraţiei. Din luările de poziţie publice până la acest moment, am constatat că activitatea direcţiei este susţinută mai mult de reprezentanţele străine în România, decât de alte entităţi române.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

"La acest moment, nu se constată un regres evident al fenomenului corupţiei"

Reporter: Câte dintre sesizările DNA către Inspecţia Judiciară a CSM cu privire la atacurile la adresa instituţiei şi la adresa Justiţiei s-au concretizat? La ce ajută?

Nistor Călin: În proporţie de 99%, sesizările Direcţiei Naţionale Anticorupţie  către Inspecţia  Judiciară cu privire la atacurile la adresa instituţiei s-au concretizat. Legat de finalizarea acestei acţiuni, este greu de cuantificat aceasta, întrucât ea se materializează printr-un comunicat emis de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Pe de altă parte, nu este lipsit de importanţă faptul că, urmare a verificărilor efectuate de Inspecţia Judiciară, s-a stabilit că aserţiunile celor care atacau instituţia erau nereale. Se poate discuta şi cred că o modificare legislativă ar fi binevenită, în sensul în care persoana care face aserţiuni nereale ar putea fi şi sancţionată, însă despre modalitatea sancţiunii și care ar trebui să fie natura acesteia, se poate discuta.

Reporter: Consideraţi că datorită activităţii intense a DNA fenomenul corupţiei este în scădere sau românii au reuşit cumva să îl înrădăcineze şi perpetueze? 

Nistor Călin: La acest moment, nu se constată un regres evident al fenomenului corupţiei. Probabil că, în timp, fenomenul va regresa şi va ajunge în limite tolerabile pentru cetăţean. Este firesc să se întâmple aşa. Nu cred ca putem vorbi de o perpetuare a fenomenului de corupţie specific doar României. În România, fenomenul a fost perceput mai pregnant în perioada ultimilor ani, tocmai datorită activităţii desfășurate de organele de urmărire penală şi de  instanţele de judecată.

 

Despre Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu

Reporter: Radu Mazăre este judecat în celebrul Dosar al retrocedărilor încă din 2008. Vorbim despre un dosar cu 37 de inculpaţi, în care urmărirea penală a început în decembrie 2005, deci cu aproape zece ani în urmă. De ce credeţi că se mişcă lucrurile atât de greu într-un dosar în care prejudiciul este atât de important şi cât de mare este probabilitatea prescripţiei faptelor?

Nistor Călin: Dosarul respectiv este unul dintre cele mai vechi dosare trimise spre  judecare de DNA și față de care nu s-a pronunţat nici măcar o decizie în primă instanţă. Este adevărat că avem de-a face cu o cauză complexă, mă refer atât la numărul inculpaţilor, la volumul actelor efectuate atât la urmărirea penală, cât şi la cercetarea judecătorească. În plus, în cauză s-au efectuat mai multe expertize care au necesitat un timp mai mare. Dar nu e mai puţin adevărat că judecarea acestui  dosar a fost suspendată aproximativ un an pe motiv că apărătorii inculpaţilor au invocat o excepţie de neconstituţionalitate, respinsă de CCR (între timp însă legea s-a modificat și nu mai impune suspendarea judecării cauzei în situații similare). La fel, nu e mai puțin adevărat că, pe parcursul judecății, s-au schimbat mai mulți judecători. Acum , la fiecare termen, procurorul care susține dosarul în instanță propune devansarea următorului termen, pentru a evita riscul prescrierii faptelor. Sper că se va da o hotărâre definitivă până la prescripţia faptelor.

 

Reporter: Ce se va întâmpla în privinţa prejudiciului, reprezentat de contravaloarea unor terenuri întinse din Constanţa, în cazul în care intervine prescripţia?

Nistor Călin: Eu sper să nu intervină prescripţia, am încredere că judecătorii se vor pronunţa în interiorul termenului de prescripţie. Chiar şi în situaţia invocată de dumneavoastră, instanţa se va pronunţa şi pe latura civilă şi poate dispune restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii, adică revenirea acestor terenuri în domeniul public.

Interviul integral poate fi citit pe site-ul Constanța Noastra