Procurorii anticorupție au dat iama în polițiștii anticorupție

Procurorii anticorupție au dat iama în polițiștii anticorupție

Una din premierele din acest caz este colaborarea procurorilor DNA cu ofițerii celebrului „Doi și un sfert”- serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne

Procurorii DNA au început, ieri, audierile într-un nou dosar spectaculos, în care sunt vizați magistrați, polițiști și angajați ai Fiscului.

Trei polițiști erau audiați la închiderea ediției, de mai bine de 10 ore, la sediul DNA Ploiești. Este vorba de Constantin Ispas - șeful Direcției Generale Anticorupție (DGA) Prahova, Adrian Rădulescu - adjunctul șefului Poliției Județene Prahova și Emanuel Saghel - șef al Serviciului de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor din cadrul BCCO Ploiești.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA au colaborat în acest caz cu Direcția de Informații și Protecție Internă Prahova - serviciu de informații al Ministerului de Interne. Toți cei implicați au fost supravegheați ambiental și au avut telefoanele interceptate. De asemenea, la dosar sunt atașate mai multe denunțuri și declarații, făcute de oameni de afaceri sau polițiști.

Ne puteți urmări și pe Google News

Până la închiderea edi ției, niciunul dintre apărătorii acuzaților nu au făcut declarații presei, fiind ocupați să-și reprezinte clienții la audieri.

Scurgeri de informații din dosare

Comisar șef de poliție, Constantin Ispas, șeful Serviciului Județean Anticorupție Prahova, este cercetat pentru trafic de influență, efectuarea de acte de comerț incompatibile cu funcția, luare de mită, folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității, spălare a banilor și cercetare abuzivă.

FOTO: Constantin Ispas FOTO: OBSERVATORULPH.RO

Acuzațiile DNA:

● Și-a folosit influenţa asupra unor funcţionari din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Ploieşti și a Gărzii Naţionale de Mediu și a acționat pentru obținerea de avantaje patrimoniale necuvenite, pentru sine și membri ai cercului său relațional. El ar fi protejat interesele unor firme, încasând periodic, de la administratorii acestora, diverse sume de bani, prin intermediul societății Niros Com SRL- la care erau acționari fratele său, Ion Ispas, și fiul său, Mihai Constantin Ispas. Alți bani ar fi fost încasați prin intermediul firmei Milarasi SRL- administrată de fratele său, Ion Ispas.

● Ar fi pretins, în cursul lunii aprilie 2010, și primit, în perioada aprilie 2010 – februarie 2011, câte 10.000 de euro, în două tranșe de la un denunţător. El a mai pretins, de la acelaşi denunţător, ca acesta să-i dea un ajutor financiar firmei Sandcompany SRL - administrată de Valentin Vasile Șchiopulescu, constând în acordarea unui împrumut în sumă de 200.000 de lei. Denunțătorul urma să încheie un contract de vânzare- cumpărare a unui imobil proprietatea acestuia, pentru prețul de 400.000 de euro. Banii nu fost achitați, în realitate, de Șchiopulescu. Pretenţiile pe care le-a formulat de la denunţător au vizat promisiunea că îl va determina pe comisarul șef Emanuel Saghel să instrumenteze dosarul penal înregistrat la DIICOT – ST Ploiești, având ca obiect activitatea desfășurată de societatea denunțătorului, astfel încât să se creeze o situație favorabilă celui cercetat.

● L-a determinat, în perioada 2010-2013, pe Nicolae Manuel Radu – administrator Master Truck Autoline SRL - și pe reprezentanții Fernix Invest că creeze avantaje materiale societății Corydob Impex - administrată de Valentin Vasile Șchiopulescu. Era vorba de contracte de furnizare mărfuri și comercializare de combustibil sau de uleiuri minerale. În schimb, Ispas ar fi primit mai multe foloase de la firmele lui Șchiopulescu -Corydob Impex și Sandcompany SRL și anume: suma de 108.000 de lei, alimentarea gratuită a autoturismului, furnizarea, în mod repetat, de agregate minerale, transportul unor baloți de lucernă sau grâu, din zona Urlați, la o fermă din Brazi și plata unui concediu pe litoralul bulgăresc al Mării Negre.

● A efectuat, în mod repetat, din anul 2011-prezent, operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția pe care o îndeplinește și în prezent, constând în administrarea și coordonarea efectivă a activităților derulate de către Iahim Logistik SRL, la care acționar unic și administrator figurează fiul său, Ispas Mihai Constantin, având ca obiect de activitate „Cultivarea cerealelor, a plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase”, „creşterea bovinelor”, „creşterea porcinelor”, „creşterea ovinelor şi caprinelor”.

● A primit, în mod repetat, sume importante de bani, direct, de la Margareta și Gheorghe Leonte, precum și indirect, prin furnizarea unor mărfuri de către Lemar SRL - societate administrată de cei doi - către firmele administrate de fratele și fiul său. În schimb, Ispas urma să deruleze anchete penale împotriva lucrătorilor de poliție implicați în soluționarea dosarului 654/P/2010 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, având ca obiect săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, de către membri familiei Leonte. Potrivit DNA, Ofițerul a desfășurat diverse activități procedurale în sensul celor promise.

● I-a transmis unei persoane cercetate că urmează să aibă o percheziție la domiciliul său, dispusă într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești.

Presiuni pentru plângeri penale

Comisarul-șef Ionuț Adrian Rădulescu, adjunct al IJP Prahova, fost șef al SJA Ploiești, este cercetat pentru cercetare abuzivă.

FOTO: Ionuț Adrian Rădulescu FOTO: ZIARULINCOMOD.RO

Acuzațiile DNA:

● Alături de Ispas, ar fi folosit ameninţări și promisiuni, pentru a determina trei persoane să formuleze denunțuri la adresa unor ofițeri de poliție de la SIF Prahova, care au instrumentat un dosar penal aflat pe rolul Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova. Denunţurile, obţinute prin ameninţare, s-au materializat în constituirea a două dosare penale înregistrate la DNA - Structura Centrală - Secţia a 2-a, în cadrul cărora, ofițerii DGA - Ploieşti au fost delegați să efectueze cercetări.

Ancheta DNA, clasată

Numele celor trei polițiști a apărut, anul acesta, într-o altă anchetă a procurorilor DNA. Era vorba de implicarea unor polițiști într-un dosar al Parchetului Curții de Apel, în care au fost arestați membri ai unei grupări specializate în evaziune fiscală și spălare de bani. Este vorba de celebrul dosar „Marcel Păvăleanu - Răzvan Alexe”. Acest caz a fost clasat. Numele lui Saghel și al lui Ispas erau legate de scurgeri de informații din anchetă, care erau oferite evazioniștilor. Potrivit anchetei, Saghel și Rădulescu făceau parte dintre prietenii fostului primar al orașului Ploiești, Iulian Bădescu – cercetat în două dosare penale, și al fostului șef al Poliției Locale, Cristinel Toader - arestat pentru fapte de corupție. Potrivit ordonanței de clasare, Daniel Capră, finanțatorul Petrolului, ar fi fost protejat de cei doi polițiști.

Amenințări la adresa unui jurnalist

Comisarul șef, Mihail Emanuel Saghel, șef Birou Combatere Spălare a Banilor - din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO), este cercetat pentru șantaj, trafic de influență, folosire, în orice mod, direct sau indirect de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și luare de mită.

FOTO: Mihail Emanuel Saghel FOTO: ZIARULINCOMOD.RO

Acuzațiile DNA:

● Lucrând în baza delegărilor de competenţă dispuse de DIICOT - Ploieşti, l-a constrâns pe un jurnalist prin amenințare, direct sau prin interpuși, cu constituirea de dosare penale și luarea unor măsuri preventive față de acesta, în scopul de a-l determina să nu mai editeze și să nu mai publice materiale de presă compromițătoare, la adresa ofițerului de poliție.

● În perioada anilor 2011 - 2014 a pretins de la Ion Tudose, administrator al Prunus Forest SRL, inițial, un comision, al cărui cuantum nu l-a precizat. Ulterior, a primit parchet, plintă, precum și servicii de debitare a cantității de 3-4 metri cubi de bușteni, servicii de transport al acestui material lemnos, de recondiționare, de rindeluit și de lăcuit a unor piese de mobilier. În schimbul acestor bunuri și servicii, polițistul urma să o determine pe Mariana Simona Vidrașc - ofițer în cadrul IPJ Prahova – SIF, să soluționeze, cu celeritate, dosarul în care Tudose era cercetat, astfel încât, suma de bani reprezentând prejudiciul în respectiva cauză penală să fie recuperată.

● A furnizat unei persoane, cercetată într-un dosar penal la DIICOT –Ploiești, informații la care avea acces. Concret i-a spus persoanei că este interceptată în respectiva cauză penală, i-a divulgat data la care urma să-i fie percheziționat domiciliul. În schimb ar fi pretins și primit în perioada martie – noiembrie 2014 pentru fiecare meci de fotbal, disputat de către FC Petrolul Ploiești, pe teren propriu, bilete de acces (între 5 şi 30 de bilete) având valoare nominală aferentă tribunelor 0, I şi II și consumaţii de băuturi alcoolice şi alimente servite la una din lojele stadionului.