BILANȚ DNA. Kovesi: Au fost trimişi în judecată 6 miniştri şi parlamentari, 5 preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene

BILANȚ DNA. Kovesi: Au fost trimişi în judecată 6 miniştri şi parlamentari, 5 preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene

Procurorii anticorupţie îşi prezintă bilanţul pe anul trecut, eveniment la care participă premierul Victor Ponta şi însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA. Șefa Direcției Naționale Anticorupție a declarat că, prin investigaţiile sale, DNA a atins zone care păreau intangibile şi a anchetat persoane care păreau că sunt imune în faţa legii.

Victor Ponta, premierul României: "Nu trebuie să luați în seamă ceea ce spun politicienii la televizor. Trebuie să vă bazați doar pe probe!"

  • Ponta, la bilanţul DNA: Sistemul de justiţie să se bucure cu adevărat de încredere, fără scurgeri în presă
  • Susțin și cred că activitatea DNA este importantă, fundamentală pentru dezvoltarea României: pentru dezvoltarea economică și pentru mediul social.
  • Știu cât de importantă este în ochii partenerilor europeni o justiție independentă. Știu că toți cei care încalcă legea trebuie să răspundă în fața legii. Pentru procurori nu trebuie să existe Putere, Opoziție, stânga, dreapta.
  • Orice persoană din administrație pe care o devodiți coruptă reprezintă un mare ajutor pe care mi-l dați, pentru că nicio instituție nu se poate curăța doar din interior.
  • Eu am sprijinit ca procurorii să rămână magistrați și acest punct este și în noul proiect de modificare a Constituției. În plus, alături de ministrul Cazanciuc (ministru al Justiției - n.r.), am realizat numirile în funcție la Parchete, ceea ce a dus la o stabilitate.
  • Îmi doresc o echidistanță politică. Din raportul dumneavoastră sincer nu cred că aveți dușmani pe care să-i urmăriți. Doresc să vă mai precizez că oamenii politici au o relație directă cu presa. Nu trebuie să puneți suflet în ceea ce spun politicienii la televizor. Trebuie să vă bazați doar pe probe. Am văzut că aveți tot mai puține achitări.
  • Doresc să felicit activitatea procurorilor DNA pentru returnările de TVA și pentru retrocedările ilegale descoperite. Nu mă refer doar la cazul satului Nadaș din Arad. Cred că aici au fost multe nereguli și poate ne ajutați să reparăm ce se mai poate repara.
  • Aș dori să ajutați Guvernul în domeniul falselor insolvențe, a fraudărilor bugetului public cum a fost la Hidroelectrica. Doresc să ne mai ajutați în rezolvarea corupției privind fondurile europene. România a pierdut deja cinci ani în privința absorției fondurilor europene.
  • Recunosc că este foarte important ca să se recupereze prejudiciul. Am sprijinit toate metodele de recuperare extinsă și cred că este una dintre prioritățile dumneavoastră. 

Laura Codruța Kovesi, șefa DNA:

  • În 2013,procurorii au avut de soluționat peste 7.900 cauze, fiind trimişi în judecată peste 1.000 de inculpaţi, cu o treime mai mult decât în anul anterior
  • Cei 82 de procurori care au desfăşurat activităţi de urmărire penală în cursul anului 2013 au avut de soluţionat peste 7.900 cauze, un număr impresionant având în vedere complexitatea dosarelor care intră în competenţa direcţiei.
  • În medie, un procuror a efectuat urmărire penală în aproape 100 de cauze, un volum dificil de gestionat, mai ales atunci când avem în vedere natura acestor dosare.
  • Au fost trimişi în judecată peste 1.000 de inculpaţi, cu o treime mai mult decât în anul anterior. Au fost arestate preventiv 155 de persoane, ceea ce reprezintă nu doar o creştere similară raportat la anul 2012, ci şi un indicator pentru gravitatea faptelor cercetate.
  • A crescut semnificativ şi numărul rechizitoriilor, fiind întocmite 270 de rechizitorii, ceea ce arată preocuparea procurorilor pentru soluţionarea cu precădere a cauzelor cu finalitate judiciară.
  • În aceste cauze s-a reţinut săvârşirea a peste 1.200 de infracţiuni de corupţie, asimilate sau în legătură cu corupţia, dar şi a 129 de infracţiuni de evaziune fiscală, 524 de infracţiuni de înşelăciune, 22 de spălare a banilor şi 46 de infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat. 49 dintre inculpaţi sunt persoane juridice iar peste 300 dintre persoanele trimise în judecată au ocupat funcţii de demnitate publică, de conducere sau de control.
  • Au fost trimişi în judecată 6 miniştri şi parlamentari, 5 preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene, 34 de primari şi viceprimari, 25 de magistraţi (dintre care doi membri CSM), 19 avocaţi, 10 directori de companii naţionale şi 22 de directori din alte instituţii publice.
  • Aceste cifre confirmă că activitatea DNA a vizat multitudinea domeniilor în care se manifestă corupţia la nivel înalt, lucru remarcat în mod constant de evaluările realizate de experţii străini cu privire la activitatea direcţiei.
  • 2013 a fost un an dificil pentru DNA, fiind caracterizat de provocări organizatorice, legislative şi presiuni publice.
  • A fost desemnată o nouă echipă managerială la nivelul structurii centrale şi au fost numiţi noi procurori-şefi la nivelul unor structuri teritoriale. A fost modificată semnificativ competenţa direcţiei şi au fost adoptate acte normative importante, care au schimbat regimul instrumentelor investigative folosite în anchetele anticorupţie. Totodată, a fost anul în care presiunile publice la adresa procurorilor au înregistrat un trend puternic ascendent. Este încurajator însă că această situaţie a determinat o reacţie fără precedent a societăţii civile şi a observatorilor internaţionali.
  • DNA este considerată un model de bune practici la nivel European, iar acest standard demonstrează că este o instituţie matură şi care îşi îndeplineşte rolul, independent de provocările de moment.
  • Anul 2013 a demonstrat că cea mai importantă resursă a DNA este cea umană. Consolidarea unui corp de procurori şi poliţişti cu experienţă în finalizarea investigaţiilor complexe şi pregătiţi să reziste unor presiuni unice pentru sistemul judiciar reprezintă cea mai importantă realizare pe care trebuie să o marcăm astăzi. Menţinerea acestei culturi instituţionale reprezintă o condiţie esenţială pentru a asigura în continuare eficienţa luptei anticorupţie.
  • Datele statistice confirmă eficienţa activităţii DNA, precum şi faptul că resursele investigative sunt canalizate către cauzele de corupţie la nivel înalt cu finalitate judiciară.
  • Cea mai importantă modificare intervenită în 2013 a fost OUG 63, prin care, la propunerea DNA, au fost scoase din competenţa acestei structuri investigarea cazurilor de înşelăciune, evaziune fiscală şi a celor prevăzute în Codul vamal al României cu prejudicii de peste un milion de euro.
  • Ştiu că în spatele realizărilor pe care le-am prezentat astăzi este munca onestă şi dificilă pe care o faceţi zilnic, în ciuda condiţiilor, uneori, foarte grele. Am parcurs un an dificil, în care am reuşit împreună să dovedim că DNA este o instituţie profesionistă, activă şi consecventă. O instituţie curajoasă, pentru că am atins prin investigaţiile noastre zone care păreau intangibile şi am anchetat persoane care păreau că sunt imune în faţa legii.
  • Sentinţele date de instanţele de judecată au infirmat acuzaţiile că DNA ar face dosare politice.
  • Deşi am fost acuzaţi de multe ori că am făcut dosare la comandă politică, soluţiile instanţelor de judecată au demonstrat că faptele s-au bazate pe probe solide, şi nu pe infracţiuni inventate unor persoane. Justiţia a demonstrat că nu poate fi ignorată, ceea ce i-a neliniştit pe cei obişnuiţi cu o altfel de abordare. Atacurile din ultima perioadă la adresa justiţiei şi presiunile la care este supus periodic sistemul judiciar din exterior reprezintă în fapt o măsură a succesului acestuia.
  • Prin investigaţiile sale, DNA a atins zone care păreau intangibile şi a anchetat persoane care păreau că sunt imune în faţa legii.

Ne puteți urmări și pe Google News