Producătorul general al TVR, CRISTIAN ZGABERCEA , și NICUȘOR CONSTANTINESCU, judecați pentru EVAZIUNE FISCALĂ și grup infracțional organizat. DNA- “Prejudiciu de peste 8 milioane de euro”

Producătorul general al TVR, CRISTIAN ZGABERCEA , și NICUȘOR CONSTANTINESCU, judecați pentru EVAZIUNE FISCALĂ și grup infracțional organizat. DNA- “Prejudiciu de peste 8 milioane de euro”

Tribunalul Constanța a audiat, astăzi, mai mulți martori în dosarul finanțării ilegale a unor fundații și asociații în care președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, este judecat împreună cu fostul lui director, Cristian Zgabercea, actual producător general al TVR, pentru asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, evaziune fiscală și abuz în serviciu.

Nicușor Constantinescu a lipsit de la ședința de judecată, fiind internat pentru recuperare la Sanatoriul Balnear Techirghiol. A fost însă prezent coinculpatul Cristian Zgabercea, actual producător general al TVR, și fost consilier al președintelui Consiliului Județean Constanța, despre care Radu Mazăre spunea că “este omul care i-a schimbat pamperșii lui Nicușor în America”. Pentru că inculpatul Zgabercea ar avea probleme de sănătate, avocatul său a obținut acceptul judecătoarei să ia loc în bancă.

Cursuri gratuite la Școală de șoferi, oferite “cado” de CJC alegătorilor  din județul Constanța

Au fost audiați șase martori care au explicat că în 2012 s-au înscris, în comunele lor, la cursuri gratuite ale Școlii de șoferi, oferite de Consiliul Județean Constanța. Ionuț Apintilesei din Negru Vodă a spus că “organizatorul Școlii de șoferi era PSD-ul, așa s-a spus în oraș, că e fără bani, noi nu plătim nimic”. Omul nu a mai terminat școala pentru că „instructorul a dat-o la coteală, că nu mai poate să ajungă, că nu mai are combustibil, nimeni nu a mai terminat școala”. Era an electoral și, potrivit martorului, se organizau gratuit și alte cursuri de calificare, “pentru voturi, cu ce încearcă să mituiască omul?”

Ne puteți urmări și pe Google News

“Pomana electorală”, legalizată de consilierii județeni

Avocatul lui Nicușor  Constantinescu, Bogdan Buneci, a explicat însă pentru EVZ că “nu a fost absolut nimic ilegal, în situația în care toți martorii audiați până în momentul de față au declarat că aceste cursuri au fost gratuite, fiind plătite și inițiate de Consiliul Județean Constanța”. Al treilea inculpat în dosar, Carmen Vasile Oproiu, director al Direcţiei Coordonare Instituţii Subordonate din cadrul CJC, la data faptei, și ulterior, consultantul lui Cristian Zgabercea în TVR, a confirmat pentru EVZ că martorii în proces suntde fapt beneficiarii “Programului Judetean de pregatire si formare profesionala a tinerilor din judetul Constanta”.

Cursurile de calificare, plătite de CJConstanța, cu sprijinul Fundației Fantasio

Peste 8000 de tineri din toate comunele județului Constanța s-ar fi inscris la cursuri de formare profesională pentru a deveni barmani, ospătari, agenți de turism, frizeri, coafor etc. 5000 dintre ei au preferat Școala de șoferi. “Totul prin finanțarea CJC prin decizie a consilierilor județeni, în valoare de 1,6 miloane lei”, spune Carmen Vasile Oproiu. Deși proiectul a fost aprobat în august 2012, înscrierile au început înainte de alegerile locale. “În luna mai a început caravana când s-a plecat în județ și s-au făcut înscrierile, după care au început cursurile, în mai-iunie-iulie. În august s-a făcut centralizarea pe fiecare localitate, câte meserii, regulamentul", recunoaște Carmen Vasile Oproiu. Banii CJ Constanța erau distribuiți “cu sprijinul Fundației Fantasio”, condusă de Cristian Zgabercea. 

Zgabercea nu se vrea vedetă

Dacă avocații, martorii și ceilalți inculpați, inclusiv Nicușor Constantinescu, și-au prezentat,în timp, punctele de vedere, Cristian Zgabercea a trecut la amenințări avertizându-ne, “de față cu martori”, să nu îl fotografiem. Deși era pe domeniul public. Vrea, pesemne, să treacă neobservat. Probabil pentru faptul că în dosar el nu este cercetat doar pentru “sprijinirea tinerilor din județul Constanța”. Ar fi “parfum”.  Este judecat, printre altele, și  pentru modul original în care Fundația lui, Fantasio, a organizat Festivalul de Muzică Ușoară de la Mamaia care  in 2012 și-a dat, astfel, obștescul sfârșit. La fel și cel de Muzică Populară. Dar și pentru “finanțarea nelegală” a unor asociații și cluburi sportive, împreună cu “nașul” Nicușor Constantinescu.

Fragmente din rechizitoriul DNA din 16 aprilie 2014 

“În cursul anului 2012, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, împreună cu inculpații Zgabercea Cristian Bogdan, Oproiu Carmen Florentina și Fundația Fantasio, a constituit un grup infracțional organizat al cărui scop a fost comiterea mai multor infracțiuni îndreptate împotriva patrimoniului județului Constanța, precum și a unor infracțiuni de evaziune fiscală.

În aceeași perioadă, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, ajutat de inculpații Zgabercea Cristian Bogdan și Oproiu (Vasile) Carmen Florentina, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu care decurgeau din calitatea de președinte al Consiliului Județean Constanța și a plătit, în mod nelegal, suma de 5.094.836 lei, reprezentând finanțări nerambursabile din fonduri publice către asociații și fundații.

În cursul anului 2012, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, în calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, beneficiind de ajutorul acelorași doi inculpați, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, finanțând în mod nelegal, cheltuieli cu activitățile sportive, în sumă de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plăți nerambursabile din fonduri publice către asociații și cluburi sportive.

În cursul anului 2012, inculpatul Zgabercea Cristian Bogdan, împreună cu inculpata Fundația Fantasio, a disimulat realitatea prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale (impozitul pe venit datorat bugetului de stat), pentru veniturile plătite din fonduri publice pe baza unor contracte de sponsorizare, întocmite fictiv cu ocazia organizării a două festivaluri de muzică.

Prejudiciul produs Unității Administrativ Teritoriale Constanța este de peste 8 milioane de euro. Până la momentul întocmirii prezentului rechizitoriu, Consiliul Județean Constanța nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză, deși i s-a solicitat acest lucru. În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aparținând inculpatului Zgabercea Cristian Bogdan”.