PRODURA de numirea lui Eduard Hellvig la conducerea SRI. Care sunt paşii care trebuie parcurşi până când va fi instalat efectiv la şefia serviciului

PRODURA de numirea lui Eduard Hellvig la conducerea SRI. Care sunt paşii care trebuie parcurşi până când va fi instalat efectiv la şefia serviciului

Conform legilor de organizare, numirea celor trei şefi ai serviciilor de informaţii trece pe la şeful statului. Pentru SRI şi SIE şefii sunt numiţi prin decret prezidenţial, dar ei trebuie aprobaţi de Parlament şi respectiv de CSAT. Şeful DGIPI va fi numit tot de preşedinte, la propunerea ministrului Administraţiei şi Internelor.

Art. 23 din Legea nr. 14 din 1992, privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, prevede că directorul instituţiei are rang de ministru.

Şeful SRI este "numit de Camera Deputaţilor şi Senat în şedinţa comună, la propunerea preşedintelui României, în urmă audierii celui propus" de către comisia comună permanentă a celor două Camere pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.

În continuare, comisia va prezenţa un raport în faţă Camerei Deputaţilor şi Senatului. Dacă propunerea preşedintelui este acceptată, atunci viitorul director depune jurământul în faţă Parlamentului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu alte cuvinte, după ce președintele desemnează un candidat trebuie să discute apoi cu Parlamentul şi cu președinții celor două Camere care trebuie să convoace o ședință comună.

SRI funcţionează conform Legii 19/1992, iar SIE este reglementat prin Legea 1/1998.

Potrivit legii Serviciul Român de Informaţii este organul de stat specializat în domeniul informaţiilor privitoare la siguranţa naţională a României, parte componentă a sistemului naţional de apărare, activitatea sa fiind organizată şi coordonată de Consiliul, Suprem de Apărare a Ţării.

Activitatea Serviciului Român de Informaţii este controlată de Parlament. Anual sau când Parlamentul hotărăşte, directorul Serviciului Român de Informaţii prezintă acestuia rapoarte referitoare la îndeplinirea atribuţiilor ce revin Serviciului Român de Informaţii, potrivit legii.

În vederea exercitării controlului concret şi permanent, se constituie o comisie comună a celor două Camere.Organizarea, funcţionarea şi modalităţile de exercitare a controlului se stabilesc prin hotărîre adoptată de Parlament.