UCIGAŞII din propria casă. Obiectele casnice pe care le foloseşti fără să le cunoşti PERICOLELE

UCIGAŞII din propria casă. Obiectele casnice pe care le foloseşti fără să le cunoşti PERICOLELE

Le folosim zilnic, fără să ştim cât de periculoase sunt şi că unele din ele ne pot fi fatale. Chimicalele ce se găsesc în produsele casnice şi în obiectele pe care le ţinem sunt astăzi mai toxice decât erau în trecut, avertiizează oamenii de ştiinţă.

Acestea sunt printre cele mai periculoase produse care se găsesc în casa ta:

Naftalina - Folosite pentru a alunga moliile care ne distrug hainele, bilele de naftalină conţin un ingrendient periculos, care poate produce cancer. De asemenea, din pricina expunerii prelungite la naftalină, celulele roşii pot fi distruce, cauzând vomă, ameţeli şi diaree.

Pesticide - Chimicalele din pesticide sunt deosebit de periculoase pentru sănătatea umană, expunerea prelungită la acestea putând avea efecte fatale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mobilă din lemn presat - Lipiciul care ţine unite piesele din mobilier utilizează o substanţă care, după expunerea prelungită la această, cauzează arsuri la nivelul ochilor şi al gâtului, respiraţie grea şi atacuri de astm. Riscurile cresc cu cât mobila este mai veche. 

Covoarele - În componenţa covoarelor există compuşi organici volatili, care în concentraţii ridicate sunt periculoase pentru sănătate.

Imprimantele cu laser - Acest tip de imprimantă foloseşte emite particule ultrafine şi compuşi organici volatili care sunt responsabili pentru bolile de inimă şi de plămâni.

Vopseaua de plumb - Chiar şi în concentraţi mici, plumbul cauzează probleme la nivelul sistemului nervos central, creierului, celulelor din sânge şi rinichilor. Fetuşii, nou-născuţii şi copiii sunt categoriile cel mai afectate de efectele nocive ale plumbului.

Odorizantele şi produsele de curăţat - Dacă sunt folosite în încăperi mici şi prost aerisite, acestea emit nivele toxice de poluanţi. Odorizantele, de exemplu, folosesc acelaşi compus toxic care se găseşte şi în naftalină.

Sticlele de plastic - Aceste produse conţin un chimical denumit Bisfenol A, care afectează hormonii şi este nociv mai ales în cazul copiilor.

Materialele ignifuge - Adică acele materiale care se aprind foarte greu. Folosite în saltele, televizoare, carcasele calculatoarelor, plăcile circuitelor, aceste materiale au fost retrase în Statele Unite în anul 2004, din pricina pericolelor asupra sănătăţii. Tulburările de memorie reprezinta una din afecţiunile cauzate de aceste materiale.

Cosmeticele - Unele produse cosmetice conţin ftalaţi, o substanţă chimică ce afectează, printre alţii, femeile însăcrinate, putând provoca naşterea prematură.