Prof.dr. Leon Zăgrean, fondatorul Societății Naționale de Neuroștiințe: „Sistemul politic actual este unul paricid, este distrugător al nației” | Puterea cuvântului

Prof.dr. Leon Zăgrean, fondatorul Societății Naționale de Neuroștiințe: „Sistemul politic actual este unul paricid, este distrugător al nației” | Puterea cuvântului

Oamenii, în general, nu prea mai gândesc cu mintea lor, preferă mintea comună, mintea altora, gândirea servită de cei care vorbesc la televizor, ori „asta nu mai e cunoaștere, e zombificare sau robotizare”, spune românul care a adus domeniul neuroștiinței în țară. Într-un interviu pentru Evenimentul zilei, profesorul Leon Zăgrean subliniază că societatea civilă nu conștientizează puterea pe care o are, dar începe să-și piardă răbdarea. Altfel spus, „sistemul politic actual a ajuns la final.

-Ileana Ilie Ungureanu: La ora actuală, în România este un soi de văicăreală cronicizată: ne plângem că nu avem bani, ne plângem de ticăloșia clasei politice etc. Suntem condamnați la neputință?

-Leon Zăgrean: Românul e înclinat mai mult să spere, decât să gândească și să facă. Văicăreala aceasta este o reacție oarecum estompată și mai repede de așteptare. Privind înapoi spre trecut, această zonă geografică a fost foarte expusă la agresiuni din afară, tocmai pentru că a fost la marginea dintre ținuturi sau imperii. Oamenii s-au obișnuit oarecum cu provocările și nu au ripostat întotdeuana foarte prompt. Așteptarea și răbdarea fac parte din filosofia ființei noastre naționale.

-Așteptăm să ce?

Ne puteți urmări și pe Google News

-Leon Zăgrean: Cred că dușmanul cel mai mare al nației noastre este chiar nația noastră. Sistemul politic actual este unul paricid, este distrugător al nației.

-Și nu stă în puterea noastră să schimbăm măcar oferta?

-Leon Zăgrean: Fals. Cunoașteți vreun caz în care societatea civilă a propus pe cineva? Nu, sunt propuși toți de către partide. Iar partidele, în cea mai mare parte, sunt coordonate de niște principii care sunt străine interesului național. Vă dau și exemple: tentativa de a vinde Roşia Montană, pentru că era mai degrabă o vânzare, decât o exploatare, modul în care se gestionează rezerva forestieră a țării și așa mai departe. I-am ales mereu pe cei care ne-au părut mai puțin răi. Dar se vor schimba lucrurile.

-În ce constă această schimbare de care vorbiți?

-Leon Zăgrean: Sistemul politic actual a ajuns la final. Nu înseamnă că nu este nevoie de un sistem de organizare, de coordonare, dar acesta nu trebuie să mai fie politic. Trebuie să vină societatea cu o participare de democrație adevărată... pentru că ceea ce noi numim acum democrație, inclusiv democrația americană, este o mare gogoașă. Nu există democrație și libertate fără cunoaștere, iar cunoașterea e tot mai mult dirijată pentru ca individul să devină un sclav ascultător. Asta nu mai e cunoaștere, e zombificare sau robotizare. Și acest lucru este valabil în toată lumea.

-Când spunem „sclavie” ne gândim la vremuri trecute - la construcția piramidelor egiptene sau la plantațiile din sudul Statelor Unite. În realitate, trăim în sclavie și în zilele noastre?

-Leon Zăgrean: Toată educația, începând cu primii ani de școală și terminând cu nivelul universitar, este orientată și dirijată ca individul să devină un profesionist, care să execute, nu să gândească, și care trebuie să îndeplinească condițiile șefilor. Iar din această exploatare modernă, lipsită de cunoaștere și de educație, rezultă un profit imens pentru câțiva.

„Politicienii au devenit parcă dușmanii populației”

-În vremurile de acum, sistemul politic național nu mai este un sistem izolat de cel internațional. Funcționează unitar...

-Leon Zăgrean: Și deasupra acestui sistem politic există formațiuni care coordonează cine să fie ales. Politicienii au devenit parcă dușmanii populației, ei reprezintă pe cineva care nu este decât exploatat, ca să le asigure lor cheltuielile peste măsură. Nu dau nimic societății, doar iau. Parlamentul este capul răutăților din România, pentru că acolo se fac legile, acolo se gândește aplicarea legilor și evitarea lor, bineînțeles.

-La ce fel de organizații vă referiți?

-Leon Zăgrean: În general, organisme financiare. Că acestea includ masoneria sau alte organizaţii este altceva, dar toate au un singur interes: profitul și puterea. Omul nu mai este privit ca o valoare, ci doar ca sursă de profit. Sistemul este atât de bine organizat încât societatea este privită per ansamblu stratificată. La bază avem un număr mare de oameni – la noi în ţară sunt aproape 30-40% din populaţie – care trăiesc în sărăcie, la limita de subzistenţă, şi ei sunt ţinuţi ca bază de referință pentru ceilalți. Urmează un număr mai mic care este menținut prin sistemul politic pentru a-i ţine sub presiune pe cei ce se află dedesubt, şi lor pe lângă cartofi şi fasole li se dă şi un salam prost, dar suficient cât să se considere ei mai favorizaţi. Apoi avem un alt strat, și mai mic, care poate să-și cumpere și mușchi de vită. Deasupra lor sunt cei care pot să îşi facă și o casă și să-și ia și mașină, după care vine stratul bogătașilor. Și ăştia deja sunt dușmanii tuturor celor de dedesubt pentru că fac averi prin exploatarea lor.

„Esența pentru majoritatea inculților zilelor noastre se manifestă prin dorința de a lua”

-Dar și societatea are o problemă, nu suntem uniți, suntem invidioși, ne caracterizează sintagma „să moară capra vecinului”.

-Leon Zăgrean:Nu, nu mai vrem să moară capra vecinului. Acum vrem să moară vecinul ca să-i luăm capra! Cam așa se pune problema, pentru că de vreo cinci generaţii încoace, educația ființei umane a fost alterată. Începând cu mediul social, treptat școala, și în final și familia, s-a ajuns la concluzia lui Mircea Maliţa că în societatea care este acum dominată de consumerism, cetățeanul nu se mai legitimează cu cartea de identitate, ci se legitimează cu cartea de credit. Cu alte cuvinte, identitatea individului este pierdută, se exprimă prin cartea de credit. Întrebaţi 100 de tineri ce vor de la viață?! Probabil peste 90% vor spune că bani... așa au fost învățați și aici este marea eroare, păcatul civilizației noastre. Societatea toată, în ansamblu, este într-o eroare profundă și devine din ce în ce mai incompatibilă cu sustenabilitatea, cu viitorul. Se urmăreşte deci segregarea socială, între indivizi.

-Inclusiv când vine vorba de familie?

-Leon Zăgrean:E aceeași forță de segregare. Familia, care reprezintă modul cel mai important de organizare a societății și cu foarte multe implicații în viața fiecărui individ, este supusă presiunii unei minorități idioate. Homosexualismul este, de fapt, una din pâghiile de a distruge lumea. Apoi, relația tot mai alterată între părinți și copii, care dobândesc atât de multe drepturi, încât părintele trebuie să fie foarte atent să nu cumva să intre în conflict cu ele.

-Și acest lucru nu este pentru protecția copilului?

-Leon Zăgrean: Nu, este pentru segregarea populației. În momentul în care copilul nu mai depinde de familie, de părinți, practic el nu mai depinde de nimeni și poate deveni foarte ușor manevrabil. Este exclus ca această distrugere a coeziunii dintre oameni, dintre membrii familiei, să aibă o conscință constructivă asupra societății ca întreg.

-Sugerați că cearta dintre soț și soție pe criterii politice, de exemplu, e coordonată foarte subtil?

-Leon Zăgrean: Da, iar această zânzanie este însoțită de lipsa de educație. Dacă oamenii ar fi puțin mai educați, nu ar mai fi așa ușor de manevrat. Esența pentru majoritatea inculților zilelor noastre se manifestă prin dorința de a lua. Nimeni nu mai dă. Toată lumea vrea să ia. Nu mai există legături interumane, decât de contradicție, există o competiție idioată până și în familie, între fraţi, între cupluri... și ăsta este un aspect al liberalismului, care este tot o mare minciună. Pentru că existența nu este a individului, niciun undivid nu poate să trăiască separat de restul lumii.