Programul „Șah în școli”: copiii vor, profesorii nu sunt gata

Programul „Șah în școli”: copiii vor, profesorii nu sunt gata

Peste 500 de școli din toată țara s-au înscris pentru a demara programul anunțat în premieră pentru acest an: ore de șah opționale la clasele I și a II-a. Cursurile nu au început peste tot, unii profesori fiind în etapa de instruire.

Șahul are multe beneficii. Copiii îl iau la început ca pe un joc de logică, însă îi sprijină foarte mult pentru că le ordonează gândirea și îi ajută să aibă simț de anticipație, să vadă mutările înainte”, spune Vladimir Danilov, secretar general al Federației Române de Șah, care a inițiat proiectul în colaborare cu Ministerul Educației.

Succes neașteptat

La casele corpului didactic din țară se specializează în acest moment mai multe cadre didactice. „Până acum sunt înscrise peste 500 de școli din țară, însă Federația Română de Șah va oferi genți și table de demonstrație, din banii dați de sponsori doar pentru acestea. Vom oferi inclusiv 5.000 de seturi de șah. Profesorii vor primi și manuale, ce vor putea fi downloadate”, mai spune reprezentantul Federației Române de Șah.

Ne puteți urmări și pe Google News

În Capitală, procedurile sunt în curs în unele școli, însă în altele se fac deja ore. Inspectorul școlar ISMB Laurențiu Oprea a declarat că orice școală din București se poate înscrie pentru a susține în unitatea de învățământ ore de șah pe lângă cele 38 de școli bucureștene care au fost nominalizate de către Ministerul Educației Naționale la sugestia profesorilor metodiști. Însă pentru a s u s ț i n e oficial opționalul în școală profesorii trebuie să urmeze cursuri de specializare: „Există la momentul acesta o singură școală în București unde există profesor specializat în șah, am pornit puțin mai greu în acest proiect din cauza lipsei personalui calificat”.

Cursurile pot fi predate de orice dascăl instruit

Orice profesor, indiferent de materia pe care o predă la școală poate urma aceste cursuri pentru susținerea orelor de șah. De exemplu, Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” se pregătește de lansarea Centrului de Excelență în cadrul căruia elevii sunt învățați să joace șah de către profesori pasionați, potrivit celor declarate de profesorul Laurențiu Oprea.

Cele 38 de școli alese de Minister pentru susținerea orelor de șah în școli au fost deja dotate cu materiale necesare acestui sport, iar Ministerul a aprobat programa după care vor fi organizate aceste ore.

Șase școli din Mehedinți, înscrise în program

Și în țară s-au făcut pregătiri pentru demararea programului. În Mehedinți, spre exemplu, jocul de șah va fi introdus în șase școli din județ, a anunțat inspectorul general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Mehedinți, Simona Tatomir.

Potrivit sursei citate, s-a stabilit ca această materie opțională să fie predată la Colegiul Tehnic „Decebal” și Liceul de arte „I.Șt. Paulian” din Drobeta-Turnu Severin, Școala gimnazială „Petru Dumitriu” din Orșova și școlile din localitățile rurale Devesel, Severinești și Voloiac, unde existau deja câteva nuclee de inițiere în jocul minții.