Proiect controversat. Cauzele umanitare ar putea fi lovite crunt de Noul Cod Fiscal

Proiect controversat. Cauzele umanitare ar putea fi lovite crunt de Noul Cod Fiscal

Grupurile de lucru de la Ministerul Finanţelor, care lu crează la modificarea Codului Fiscal, iau în calcul introducerea unui nou sistem care ar putea înlocui redirecţionarea celor 2% din impozitul pe venit, începând cu anul 2018

Dacă se păstrează această variantă, contribuabilul va avea posibilitatea de deduceri, inclusiv pentru mâncare și vacanțe.

ONG-uri ar putea rămâne fără bani

Orice cheltuială care se încadrează în această sumă va fi acceptată, neexistând obligativitatea direcţionării sumei către un ONG sau o cauză umanitară. „Acum, în grupurile de lucru, există două variante: fie păstrăm sistemul actual, fie îl înlocuim cu unul pe bază de deduceri personale din venitul global al contribuabilului. Pentru o persoană singură, deducerea va fi de maximum 1.000 de lei, pentru o persoană singură organizată fiscal ca o gospodărie, deducerea va fi de 2.000 de lei, iar la fiecare membru în plus al gospodăriei, aceasta creşte cu 1.000 de lei. Ambele variante sunt în analiză. Vom alege cea mai convenabilă soluţie pentru contribuabil. Şi suntem deschişi şi la alte variante”, a declarat, pentru Capital, Ionuţ Mişa, secretar de stat al Direcţiei de Fiscalitate din Ministerul Finanţelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sumele pot fi folosite pentru orice nevoie a contribuabilului

Astfel, sumele vor putea fi cheltuite pe absolut orice, inclusiv pe vacanţe, mâncare, sau alte nevoi ale contribuabilului şi vor fi deduse din venitul global şi neimpozitate. Pentru o gospodărie cu 4 membri, deducerea va fi de 5.000 de lei anual, de exemplu. Ministrul Finanţelor a anunţat, săptămâna trecută, că, în aproximativ două luni, se vor anunţa oficial propunerile de modificare a Codului fiscal pe toate capitolele, inclusiv TVA, contribuţii sociale şi impozit pe venit, la care se lucrează, în grupurile de lucru, de câteva luni. Noul Cod economic ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

Activitatea SMURD ar putea fi afectată

Raed Arafat (foto), fondatorul SMURD în România, a declarat, pentru Capital, că varianta de lucru de la Ministerul Finanţelor, prin care redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit se înlocuieşte cu un sistem de deduceri mai avantajos pentru contribuabil, va determina ca donaţiile şi sumele primite de Fundaţia pentru SMURD să scadă considerabil. „Valoarea donaţiilor va scădea considerabil. Activitatea Fundaţiei pentru Smurd, investiţiile în aparatură de urgenţă, pregătirea personalului, pe care sistemul public nu le finanţatează, depind, în proporţie covârşitoare, de redirecţionarea celor 2% din impozitul pe venit. Acest sistem de donaţii a reprezentat, din 2006, de la înfiinţarea fundaţiei, modul în care am sprijinit sistemul de urgenţă. Am investit, din aceşti bani, milioane de euro în servicii şi acces la Sănătate. Acest model de donaţii a avut un impact pozitiv extraordinar asupra societăţii”, a declarat, pentru Capital, Raed Arafat.