Propunere: Amenzi usturătoare pentru facultățile care școlarizează fără autorizație

Propunere: Amenzi usturătoare pentru facultățile care școlarizează fără autorizație

Ministrul Educației, Mihai Cîmpeanu, va propune în ședința de Guvern de astăzi, un proiect de ordonanță prin care se sancționează drastic acele facultăți care școlarizează fără autorizație.

Potrivit proiectului, din anul universitar care începe în toamnă, universitățile care înscriu studenți peste capacitatea maximă de școlarizare aprobată ori la programe, forme de învățământ sau amplasamente neacreditate vor fi sanționate cu amenzi de 10 ori valoarea taxelor de școlarizare încasate pentru acele programe de studii.

Ministerul Educației este cel care va controla toate aceste lucruri, se mai arată în proiect.

Începând cu anul universitar 2015 - 2016, şcolarizarea şi înmatricularea de studenţi cu încălcarea dispoziţiilor legale în vigoare referitoare la organizarea si desfăşurarea programelor de studii universitare sau privind depăşirea capacităţii de şcolarizare aprobate se sancţionează astfel: programul de studii respectiv intra în lichidare, în cazul în care încălcarea dispoziţiilor legale se referă la un singur an universitar şi la un singur program de studii, şi respectiv universitatea intra în lichidare şi se efectuează demersurile legale pentru desfiinţare, în cazul în care se constată încălcarea dispoziţiilor legale la două sau mai multe programe universitare, ori încălcarea prevederilor legale se constată, pe parcursul a cel puţin două ani universitari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din decembrie şi până acum, MECS a plătit daune de peste 1,7 milioane de lei în 7.400 de procese intentate de absolvenţii, cărora la finalul facultăţii nu li s-a eliberat diploma de licenţă sau a căror diplomă nu era recunoscută de minister, din cauză că fuseseră înscrişi cu depăşirea ciferi de şcolarizare aprobate sau la un program neautorizat.

''În prezent sunt în derulare alte 2.300 de procese. Le vom lua taxele de şcolarizare către stat. Se poate ajunge la desfiinţare dacă fac asta mai mulţi ani la rând'', a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.