Prostie sau indolență: la RADET stă și ruginește țeavă nouă, de 2 milioane de euro

Prostie sau indolență: la RADET stă și ruginește țeavă nouă, de 2 milioane de euro

În timp ce bucureștenii plătesc întrețineri umflate, din cauza pierderilor, iar RADET înregistrează avarii săptămânal, motivând că sistemul este vechi- în depozitele Regiei sunt 20.042 de metri liniari de țeavă

Evenimentul zilei a descoperit că în depozitele Regiei Autonome de Distribuţie şi Transport a Energiei Termice (RADET) este ţeavă în valoare de aproximativ nouă milioane de lei, adică aproximativ două milioane de euro. Situația pare desprinsă din povestea „Prostia omenească”: șefii de la RADET spun că nu se pot atinge de ea, iar actuala conducere a Primăriei Generale nu ştie cum poate fi folosită. Gabriela Firea, edilul-șef al Capitalei a aflat de la reporterii EVZ de existenţa ţevii nefolosită de ani întregi şi a promis că va găsi o soluţie.

Pentru ce a fost achiziționată țeava

Ţeava a fost cumpărată în cadrul a patru proiecte aprobate de consilierii generali ai Municipiului Bucureşti. Au fost cumpăraţi 20.042 de metri liniari de ţeavă. Astfel, în proiectul privind „Modernizare reţele termice aferente Ansamblul Aviaţiei” au fost achiziţionaţi 13.500 de metri. În proiectul „Modernizare reţele termice primare Camil Ressu - Drumul Murgului - IOR Căţelu” – 4.248 de metri, iar prin proiectul „Eficientizarea alimentării cu energie termică a consumatorilor racordaţi la CT 6 Bucurestii Noi” au fost achiziţionaţi 1.074 de metri. Totodată, în cadrul proiectului „Modernizarea alimentării cu căldură a Ansamblului Micro 2 Drumul Taberei”, au fost achizițioanți alți 1.220 de metri de țeavă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebaţi de reporterii EVZ cât a costat achiziţionarea acestei ţevi şi de unde au provenit banii, reprezentaţii Primăriei au explicat că sumele au fost asigurate din bugetul local al Primăriei Municipiului Bucureşti.

„În prezent, se inventariază cantitatea de țeavă achiziționată și se evaluează starea tehnică a acesteia, având în vedere că o parte a fost cumpărată cu mult timp în urmă”, au explicat reprezentanţii Primăriei Capitalei într-un răspuns oficial dat Evenimentului zilei. Achiziţia s-a făcut în perioada 2007-2009, potrivit reprezentanţiilor Municipalităţii.

Nu au mai alocat bani pentru montare

În timp ce reprezentanții Municipalității susține că nu au mai avut bani pentru continuarea proiectelor în cadrul cărora s-a achiziționat țeava și că ea nu poate fi folosită în alt scop, pentru remedierea avariilor sau pentru înlocuirea rețelei vechi, șefii de la RADET spun că ea poate fi folosită. „Dacă Consiliul General dă o hotărâre prin care aprobă utilizarea ei pentru avarii, noi o folosim și nu o mai ținem aiurea în depozit”, au explicat Reprezentanții Regiei. Ei nu au vrut să precizeze în ce stare se află țeava, dar susțin că ea mai există.