Protestele din portul Constanţa iau amploare. Sindicatele portuare au pârât Guvernul la Comisia Europeană

Protestele din portul Constanţa iau amploare. Sindicatele portuare au pârât Guvernul la Comisia Europeană

Aproape 400 de lucrători portuari au protestat astăzi dimineaţă faţă de premierul Victor Ponta şi ministrul Transporturilor, Dan Şova, care “ vor să pună portul în braţele lui Radu Mazăre”. Acţiunile de protest vor continua după alegerile europarlamentare, primarul Radu Mazăre fiind atenţionat că “dacă va fi nevoie ca aici să facem un Maidan, o vom face”

Sindicaliştii Federaţiei Naţionale a  Sindicatelor Portuare, sprijiniţi de agenţii economici, membri ai organizaţiei Operatorul Portuar, cer autorităţilor române păstrarea portului Constanţa sub controlul statului, “pentru a nu ajunge pe mâna firmelor clientelare ale Republicii Autonome Mazăre”.Liderul FNSP, Mircea Burlacu, a explicat că s-au făcut demersuri către guvern, cerându-i premierului Victor Ponta o întâlnire, în încercarea de a-i prezenta argumente fundamentate juridic în baza cărora portul trebuie să rămână la ministerul Transporturilor. “ Domnule Ponta şi domnule Şova, ce v-a promis Radu Mazăre de sunteţi atât de porniţi să-i daţi portul? De ce nu vă asumaţi răspunderea asupra infrastructurii strategice din portul Constanţa?, s-a adresat de la microfon liderul FNSP. Mircea Burlacu a anunţat că sindicatele şi operatorii portuari au trimis, ieri, o scrisoare la Comisia Europeană căreia i s-a explicat care este miza descentralizării portului şi ce vor să facă de fapt politicienii puterii. Doi delegaţi ai FNSP vor avea o întrevedere cu reprezentanţii Comisiei Europene.   

“Constanţa nu e Mazăre”   

În paralel cu acţiunile de protest, Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare a lansat o petiţia online numită “Constanţa nu e Mazăre”. Sindicaliştii îi cer primarului explicaţii cu privire la modul în care a cheltuit banii oraşului, la faptul că foloseşte angajaţii primăriei pentru “a forţa săracii” să semneze, în schimbul pachetelor alimentare, listele de susţinere pentru preluarea portului de către autoritatea locală. “ Pentru dumnealui atât valorează portul Constanţa, suma acelor pachetele pe care le dă condiţionat de semnătura amărâţilor ălora despre care vorbeşte cu atâta poftă în presă. Nu vrem, domnule primar, să-ţi îngroşăm rândurile amărâţilor, nu vrem să stăm la coadă la puiul şi sticla de ulei pe care le dai, pe banii noştri, iar oamenii spun că primesc de la Mazăre. E cazul să-i spunem că nu Radu Mazăre e portul Constanţa” a spus liderul FNSP Mircea Burlacu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul Victor Ponta chemat de protestatari în portul Constanţa  

Mai în glumă, mai în serios, şi în uralele protestatarilor, liderul sindicaliştilor portuari a anunţat că va formula o cerere către DNA, “în care vom cere să-i ridice interdicţia lui Radu Mazăre de a părăsi ţara şi să o înlocuiască cu interdicţia de a veni în ţară”. Asta pentru că “ nu ne este frică de modul în care Radu Mazăre încearcă să pună pumnul în gura locuitorilor Constanţei”. Sub “dominaţia de 14 ani a regimului Mazăre”, judeţul Constanţa a ajuns pe locul opt în ţară din punct de vedere economic, în 2000 fiind pe locul al doilea. Protestatarii i-au cerut premierului “ să lase puţin campania electorală” şi să vină la Constanţa pentru a discuta cu portuarii. “ Vom continua protestele şi dacă va fi nevoie ca aici să facem un Maidan pentru a apăra autoritatea statului roman, o vom face Radu Mazăre, indiferent de câte minciuni vei mai profera pe tema portului”, l-a atenţionat liderul FNSP Mircea Burlacu pe primarul Constanţei.  O delegaţie a sindicaliştilor din port este aşteptată în această după amiază la şedinţa Consiliului Local Municipal unde primarul Radu Mazăre îşi va prezenta punctul de vedere.