PROTESTELE din Timișoara au obligat compania Continental să plătească peste 10 milioane de euro pentru filtre care elimină mirosul de cauciuc. Vezi cum se fabrică anvelopele I GALERIE FOTO - VIDEO

PROTESTELE din Timișoara au obligat compania Continental să plătească peste 10 milioane de euro pentru filtre care elimină mirosul de cauciuc. Vezi cum se fabrică anvelopele I GALERIE FOTO - VIDEO

Nemții de la Continental au investit peste 10,5 milioane de euro ca să elimine mirosul gazelor emanate în aer în timpul procesului de fabricație al anvelopelor, la fabrica din Timișoara. Investiția, care a fost inaugurată miercuri, urmează unui șir lung de proteste din partea timișorenilor nemulțumiți de aerul urât mirositor pe care sunt nevoiți să îl inspire la ore fixe, de ani de zile. Ca să oprească protestele, nemții au plătit pentru cea mai nouă tehnologie în domeniu. Fabrica din Timișoara e singura din concern care este astfel dotată, deși Continental mai deține 20 de fabrici de anvelope în toată lumea.

De ani de zile timișorenii acuză Continental că poluează două cartiere rezidențiale, și două din cele mai mari spitale din oraș, Institutul de cardiologie și Spitalul de boli infecțioase. De-a lungul timpului au fost organizate mitinguri, în fostul mandat Primăria a înființat un telefon la care cetățenii puteau semnala momentele de poluare olfactivă, iar mai recent, sunt de notorietate protestul topless al unei soprane, în fața fabricii, sau acțiunile activiștilor care au organizat nenumărate flash-mob-uri, purtând măști de gaze pe figură, ca să atragă atenția asupra poluării. Însuși prefectul Timișiului, Eugen Dogariu, spune că până să se ajungă la această investiție, a existat un lung șir de discuții cu oficialii companiei și autoritățile de mediu.

10,5 milioane de euro pentru eliminarea mirosului

Concret, oficialii Continetal Anvelope îi asigură pe timișoreni că de acum înainte nu vor mai fi deranjați de mirosul de cauciuc, acesta urmând să fie redus cu 90% prin intermediul a două tehnologii complicate care au însumat o investiție de peste 10,5 milioane de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Metoda de Oxidare Non-Termică sau Tehnologia cu Plasmă Rece presupune captarea aerului ambiental cu ajutorul unui echipament special și trecerea lui printr-o serie de module de plasmă non - termice. Un curent alternativ de 3000 – 4000 V generează plasmă care descompune oxigenul și vaporii de apă în milioane de radicali de oxigen (oxigen activ). Ulterior, acest amestec, extrem de reactiv, este injectat la o viteză foarte mare în sistemul de exhaustare a aerului de la secția de vulcanizare, având loc o reacție puternică de oxidare, ce are ca efect neutralizarea moleculelor ce provoacă disconfort olfactiv. 

A doua tehnologie adusă la fabrica de anvelope din Timișoara este de Oxidare Termică Regenerativă, ce are drept rezultat distrugerea compușilor organici volatili sau a altor poluanți. ”Oxidarea termică are drept concept de bază provocarea unei reacții la temperaturi înalte. În urma acestei reacții, emisia încărcată cu diverși compuși este convertită în dioxid de carbon, apă și căldură”, arată oficialii Continental.

”Acest sistem va îmbunătăți situația din punctul nostru de vedere. (…). Această soluție reprezintă una din cele mai moderne tehnologii implementate de Continental pentru protecția mediului”, a declarat Klaus Ohlwein, directorul general al companiei, care a refuzat să comenteze aspecte legate de poluanții ce ar putea să se găsească în continuare în fumul nemirositor care va ajunge în atmosferă în timpul procesului de fabricație.

O afacere care a creat 2300 de locuri de muncă

“Fabrica noastră din Timișoara are o importanță strategică în cadrul Continental, de aceea implementăm aici cele mai moderne tehnologii de care dispunem”, a declarat Nikolai Setzer, directorul diviziei de Anvelope și membru în Consiliul Executiv al Continental.

Fabrica de anvelope Continental se găsește la cinci kilometri de centrul Timișoarei, în cartierul Calea Lipovei. În cei aproape 15 ani de producție de anvelope în Timișoara, Continental a investit peste 370 milioane de euro în fabrica din Timișoara și a creat peste 2.300 de locuri de muncă. Continental Anvelope Timișoara a livrat, până acum, peste 150 milioane de anvelope clienților săi din Europa și din întreaga lume. (Fotografii: Adrian Pîclișan)