PSD a bătut PNL în două municipii din Cluj dar nu are o funcție importantă. Senatorul Alin Tișe va fi noul președinte al Consiliului Județean Cluj

PSD a bătut PNL în două municipii din Cluj dar nu are o funcție importantă. Senatorul Alin Tișe va fi noul președinte al Consiliului Județean Cluj

Alegerile locale de duminică au adus și în județul Cluj mai multe surprize importante. Astfel, PSD a câștigat două orașe importante, măcinate de luptele interne din cadrul PNL, Turda și Gherla.

La Cluj Napoca, lucrurile au fost tranșate categoric de Emil Boc, primar în funcție care a reușit să câștige un nou mandat cu peste 69 la sută din voturi.

La Turda, primarul în funcție, Tudor Ștefănie, a fost înfrânt categoric, după ce a condus orașul timp de 16 ani. Fără realizări notabile, cu drumuri mai multe decât rele, primarul Ștefănie, de la PNL, fost PDL, nu a putut să se mai impună și a pierdut la scor în fața candidatului PSD, Cristian Matei. Candidatul PSD a contabilizat 4.532 de voturi în timp ce Tudor Ștefănie a fost votat de doar 3.280 de alegători.

La Gherla, oraș condus între anii 2012-2016 de un primar PNL, votul a fost tranșat de PSD, care a reușit prin candidatul său, Ioan Neselean să se impună în fața celorlați contracandidați, Marius Sabo și Vlad Bărbos. Filiala PNL de la Gherla a fost scena unor confruntări legate de numele politicianului care va fi susținut de partid pentru funcția de primar. În final, a fost ales Marius Sabo, care a reușit să se claseze pe locul trei cu 2.229 de voturi, în timp ce fostul liberal Vlad Bărbos s-a clasat pe locul dou cu aproape 3.000 de voturi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comune furate de PSD de la PNL

Pe lângă cele două municipii importante, PNL a pierdut alte zece comune, conduse primari PNL de mult timp. Comunele Beliș, Luna, Jucu, Săndulești, Aiton, Mărgău, Sânmartin, Mica, Cuzdrioara, Cășeiu, Cornești vor fi conduse de primari de la PSD.

În tot acest timp, PNL Cluj a reușit să ”fure” de la alte partide doar comunele Mociu și Dăbâca.

Principala nemulțumire a oamenilor, susțin surse avizate, a fost faptul că guvernul Cioloș nu a achitat subvențiile pentru terenurile agricole sau pentru animale iar acest lucru i-a înfuriat la culme pe locuitorii din zonele rurale și nu au mai votat cu candidații PNL.

Vot zdrobitor în favoarea PNL

Alegerile locale sunt exprimate de votul politic, sau mai bine zis de intenția politică a alegătorului, prin votul dat pentru Consiliile Județene. Astfel, la Cluj, după ce s-au numărat aproape toate voturile, PNL a câștgat 45 la sută din voturile pentru Consiliul Județean Cluj, iar după redistribuire, va trece de 50 la sută. Asta, înseamnă că în noua legislatură, PNL va avea 18 candidați, adică 50 la sută plus unul, și poate să își impună candidatul la funcția de președinte al CJ Cluj, care va fi senatorul Alin Tișe dar și unul dintre vicepreședinții acestui for. Pentru o mai mare stabilitate politică, PNL Cluj va oferi al doilea post de vicepreședinte către UDMR, care va avea în noul legislativ 5 consilieri.

Senatorul Marius Nicoară, co președintele PNL Cluj, a declarat că în județul Cluj, PNL a scos al treilea scor național ca importanță. ”Acum avem 45 la sută din voturi, dar vom avea majoritate. Votul politic se exprimă cel mai bine la Consiliile Județene. Consider că ne-am atins ținta impusă chiar dacă unii susțin că partidul a pierdut două municipii și zece comune. Noi am reușit să câștigăm lupta la Consiliul Județean și asta este cel mai important lucru”, a spus Marius Nicoară.