PSD amenință presa, dar dezincriminează linșajul mediatic

PSD amenință presa, dar dezincriminează linșajul mediatic

O inițiativă a senatorului PSD Șerban Nicolae urmărește pedepsirea jurnaliștilor care dezvăluie fapte din dosarele de corupție. În paralel, atacurile la adresa magistraților, menite a-i influența sau intimida, nu vor mai fi pedepsite.

Proiectul de lege al senatorului Șerban Nicolae prevede că „dezvăluirea de informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză aflată în curs de cercetare, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la 3 ani”.

În expunerea de motive, Șerban Nicolae susține că toate persoanele care divulgă date dintr-un dosar - nu doar cele care au acces la ele în „virtutea funcției”, respectiv magistrații - trebuie pedepsite. Mai multe organizații ale presei au explicat că proiectul senatorului Șerban Nicolae îi vizează direct pe ziariști. „ Articolul 277 pune în pericol dreptul profesional al jurnaliștilor de a proteja confidențialitatea surselor. Orice restrângere a acestui drept constituie un atac la dreptul cetățenilor la liberă informare”, a arătat Centrul pentru Jurnalism Independent. Deși inițiativa a fost respinsă de comisia juridică a Senatului, ea a trecut de această cameră a Legislativului prin adoptare tacită, termenul de dezbatere fiind depășit. Decizia finală aparține însă deputaților.

Au respins reexaminarea lui Băsescu

Ne puteți urmări și pe Google News

Tot ieri, Camera Depu taților a decis să abroge articolul 276 din Codul Penal care reglementa infracțiunea de „presiuni asupra Justiției”. Acest articol prevede că „fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de către judecător sau de organele de urmărire penală a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a influenţa sau a intimida, se pedepseşte cu închisoarea de la trei luni la un an sau cu amendă”. Proiectul a fost inițiat de PNL, în perioada în care se afla la guvernare, iar presa a scris că liberalii vor de fapt să ajute Antena 3, aflată în plină campanie împotriva magistraților implicați în procesul Dan Voiculescu. CSM a cerut menținerea acestei infracțiuni, arătând că „declarațiile publice nereale, făcute cu intenția de a influența sau intimida” depășesc limitele unei „critici acceptabile”. Obiecțiile șefului statului au fost respinse, iar legea va fi trimisă la promulgare. Foștii susținători ai președintelui Traian Băsescu, deputații PDL, s-au abținut.

Mazăre scapă de plângerea

DNA Printre cei care vor beneficia de abrogarea acestui articol se află primarul Constanței, Radu Mazăre. La 14 septembrie, DNA a făcut o plângere penală împotriva acestuia pentru intimidarea magistraților. „Poate să te ia cu mascaţii de la masă, cum m-a luat pe mine acum cinci luni de zile pe motiv de urgenţă şi timp de cinci luni de zile în dosarul meu să nu facă niciun act procurorii. Păi (limbaj trivial la adresa procurorului de caz n.r.), când m-ai luat cu mascaţi şi ai zis că e urgenţă, că de-aia m-ai adus la DNA, că era stare de urgenţă, după aia trec cinci luni de zile fără ca tu să faci o hârtie!?”. Articolul invocat de DNA în plângerea penală este exact cel pe care deputații l-au abrogat acum.

Jurnalistul Ion Cristoiu: „Presa lovea în interesele penalilor”

Jurnalistul Ion Cristoiu a declarat că, prin inițiativa senatorului Șerban Nicolae, „PSD vizează blocarea presei, în procedura corectă de a da elemente din dosare”. „PSDul a luat această măsură deoarece aceste acțiuni ale presei loveau în interesele penalilor din acest partid”, a explicat Cristoiu, arătând că peste tot în lumea civilizată presa publică informații din dosare. Și președintele EFOR, Sorin Ioniță, a criticat inițiativa, dar a apreciat că ea nu va trece. „E o prostie. Problema lor e cu ziariștii. Ca în orice administrație publică, vinovat e cel care dă informația, nu cel care o primește. E o aberație și nu va trece. Șerban Nicolae a stat atâta pe tușă, e odihnit și face fel de fel de propuneri. E un element în campania de debăsificare propusă de Ponta”, a spus președintele EFOR. Sorin Ioniță a adăugat că Șerban Nicolae e folosit pentru a promova astfel de inițiative legislative în așa fel încât Ponta să pară „băiatul bun”. Profesorul de drept constituțional Ioan Stanomir a apreciat că ceea ce propune Șerban Nicolae este „un gest deosebit de grav”. „Vor să securizeze dosarele de corupție și să acopere mușamalizarea lor”, a declarat Stanomir.