De frica cui a intrat PSD la guvernare după ALEGERILE PARLAMENTARE din 2008. Care era părerea lui VANGHELIE

De frica cui a intrat PSD la guvernare după ALEGERILE PARLAMENTARE din 2008. Care era părerea lui VANGHELIE

Scorul partidelor la alegerile parlamentare din urmă cu opt ani a dus la negocieri dure între PDL şi PSD pentru formarea guvernului, după ce PNL a refuzat orice alianţă în care Călin Popescu Tăriceanu nu şi-ar fi păstrat fotoliul de premier.

Pesediştii au decis, după aprige lupte interne, că trebuie să intre neapărat la guvernare, mai de frica DNA, mai de dragul accesului la sacul cu bani publici. Comitetul Executiv al PSD vota, pe 8 noiembrie 2008, cu 40 voturi pentru şi 17 împotrivă, că partidul e musai să fie în guvern. Neoficial, pesediştii recunoşteau că votaseră pentru accesul la fondurile guvernamentale şi "îmbunătăţirea" relaţiilor cu procu­rorii DNA. Ei renunţaseră la ideea de a mai impune premierul, dar au pus condiţia ca UDMR să nu facă parte din viitorul Executiv. Ion Iliescu s-a opus din toate puterile supunerii faţă de partidul lui Băsescu, susţinând chiar că decizia nu este una definitivă.

Postul de vicepremier, şefia Senatului, un minister în plus în Guvern faţă de pedelişti a fost oferta PD-L pentru PSD, care nu a rezistat tentaţiei. Mircea Geoană anunţa că a acontat postul de şef al Senatului. El mai spunea că în protocolul de guvernare se va stipula ca PD-L va avea premierul doar pentru primii doi ani, ceilalţi doi urmând ca postul să aparţină PSD. PSD mai dorea obţinerea Ministerului Justiţiei şi a celui de Interne.

Artizanii apropierii de pedelişti au fost Ilie Sârbu şi Miron Mitrea care au facut un lobby puternic în partid pentru a se impune în faţa trio-ului Ion Iliescu, Adrian Năstase şi Viorel Hrebenciuc.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Trebuie să intrăm la guvernare pentru ca ne-am săturat să fim alergaţi de DNA şi să apărem mereu la televizor. La guvernare avem altă siguranţă", se justifica, sub protecţia anonimatului, un pesedist, preşedinte de Consiliu Judeţean. Unii social-democraţi au văzut în votul pro PD-L, un vot pentru salvarea lui Mircea Geoană, care era ameninţat cu pierderea şefiei partidului dacă nu reuşea să ducă PSD la masa puterii. "Geoană zbura dacă partidul nu intra la guvernare. Mai mult exista şi pericolul scindării", mai declara prşeful de judeţ.

Chiar dacă Adrian Năstase le-a explicat colegilor că se putea face o majoritate parlamentară cu PNL, Ion Iliescu le-a atras atenţia asupra pericolului reprezentat de Traian Băsescu, Marian Vanghelie a pledat pentru trecerea în opoziţie, iar Nicuşor Constantinescu şi Radu Mazăre au fost de acord cu rămânerea în afara guvernării, social-democraţii din teritoriu au decis că vor la ciolan. Ei nu au fost convinşi de scenariul prezentat de Năstase, conform căruia o majoritare parlamentară putea să se impună la Curtea Consti­tuţionala, în fata voinţei lui Traian Băsescu, pentru a desemna un candidat la funcţia de prim-ministru."Sunt atât de consecvent că nu vreau cu PD-L încât nu mă pot convinge nici pe mine. Ăştia pun interesul judeţean la nivel naţional, noi trebuie să gândim strategic naţional nu doar pentru câteva comune", afirma Vanghelie. "S-a votat pentru o colaborare cu PD-L, în care noi să avem premierul. Eu am votat oricum împotrivă şi acum văd că spun şi altceva", declara contrariat preşedintele Consiliului Judeţean Arges, Constantin Nicolescu.

Supărat foc, Vanghelie se întreba: "Eu ce fac acum? Ies cu Udrea pe stradă şi spun ce frumoasă este? Doamne fereşte aşa ceva. Nu mi-a devenit dintr-o dată mai simpatică". Aceeaşi problemă o avea şi primarul Constanţei, Radu Mazăre, care nu înţelegea cum se vor derula lucrurile dacă PSD se alia la guvernare cu PD-L: "Ce să fac? Să o iau pe Udrea pe malul mării, când pedeliştii s-au opus tuturor proiectelor noas­tre?".