Editura Evenimentul si Capital

PSD își extinde influența asupra BNR

14-06/isarescu-465x390
Autor: | | 4 Comentarii | 2525 Vizualizari

Deși ieri trebuiau audiați deja noii membri ai CA al BNR, numirile întârzie, din cauză că nu s-au făcut încă jocurile politice.

Ieri, la ora 10, ar fi trebuit să aibă loc, în comisiile de specialitate din Parlament, audierile propunerilor pentru membrii CA ai BNR. Am fost însă anunțați că acestea se vor amâna pentru luni”, ne-a declarat Marinel Dincă, membru al comisiei buget – finanțe din Senat. Potrivit acestuia, membrii coaliției de guvernământ nu au decis încă pe cine susțin, și de aici amânarea. Așadar, luni dimineața vor avea loc audierile în comisii și tot luni, la ora 4, Parlamentul va vota numirile.

Culoarea politică

Din viitorul CA, patru membri ar trebui numiți de PSD, și câte unul de PNL, PDL, UDMR și PC. Acestora li se adaugă guvernatorul Mugur Isărescu. În prezent, PNL are însă doi membri în CA al BNR, ceea ce înseamnă că va pierde o poziție în favoarea PSD. Rămâne de văzut însă dacă acest nou post va fi unul de vice- guvernator sau de simplu membru.

PNL rămâne cu un singur membru

Boardul băncii centrale este format din guvernatorul Mugur Isărescu și trei viceguvernatori: Florin Georgescu (PSD), Cristian Popa și Bogdan Olteanu (PNL). Potrivit surselor consultate de mass-media, viceguvernatorul Bogdan Olteanu, responsabil de probleme juridice în Banca Națională, și-ar putea pierde locul, în favoarea lui Daniel Dăianu, susținut de PSD.

Gheorghe Ialomițianu, membru al Comisiei de Buget – Finanțe Bănci din Camera Deputaților, ne-a declarat însă că, potrivit ultimelor negocieri, PNL nu este dispus să renunțe la un post de viceguvernator și va păstra această poziție, care va fi ocupată de Olteanu sau de o altă propunere a liberalilor. În acest caz, PNL va pierde totuși un post de membru CA în favoarea PSD, care își va extinde influența asupra Băncii Naționale.

Numiri pe ultima sută de metri

Anunțarea noilor membri ai CA al BNR s-ar putea face în ultima clipă. Marinel Dincă, membru al comisiei buget – finanțe din Senat, spune că, și în cazul noului șef al Autorității de Supraveghere Financiară, PSD a menținut secretul până la final. Parlamentarii din comisiile de buget - finanțe au aflat că propunerea PSD este Mișu Negrițoiu doar cu câteva ore înainte de audieri.

Ce susținere au ceilalți membri CA

În afară de guvernator și cei patru vici din BNR, aproape toți ceilalți membri CA au confirmată susținerea partidelor. Ieri, Partidul Democrat Liberal a anunțat că îl susține în poziția de membru CA pe Virgiliu Stoenescu. Rămâne de văzut dacă Napoleon Pop își va păstra sprijinul PNL. De asemenea, UDMR a anunțat că o va susține pe Agnes Nagy pentru un nou mnadat în Consiliul de Administrație al BNR. Ceilalți membri CA ai BNR sunt Nicolae Dănilă și Marin Dinu, ambii susținuți de PSD.

O nouă conducere la Poșta Română

Membrii noului Consiliu de Administrație (CA) din cadrul Companiei Naționale Poșta Română s-au reunit aseară pentru a discuta înlocuirea directorului general Ion Smeeianu, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Agerpres. Cel mai probabil noul șef al Poștei va fi Alexandru Petrescu, fost director al companiei.

Statul este acționarul majoritar al Poștei, cu 75% din acțiuni, restul fiind deținute de Fondul Proprietatea. Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) a decis la finele săptămânii trecute schimbarea CA, printre cei nou-numiți fiind și Ludwik Sobolewski (directorul general al Bursei de Valori București), Dante Stein (fost consilier al premierului Victor Ponta), Alexandru Petrescu (fost director executiv la CNPR) şi Adrian Cughi (reprezentantul Fondului Proprietatea).

Schimbările din fruntea Poștei au loc în contextul în care compania se pregătește de privatizare. Ședința Consiliului de Administrație nu se finalizase la închiderea ediției.
Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate