PSD-iştii i-au arătat noii şefe de la Finanţe ce să facă pentru a intra în istorie

PSD-iştii i-au arătat noii şefe de la Finanţe ce să facă pentru a intra în istorie

Noul ministru de Finanţe, Ioana Petrescu, a dat impresia că a venit la audierile care au avut loc astăzi în cadrul comisiiilor reunite de buget-finanţe din cadrul Senatului şi Camerei Deputaţilor cu poezia învăţată de acasă.

Parlamentarii PSD prezenţi la audieri au menajat-o pe Ioana Petrescu. Mai mult decât atât, deputatul PSD de Vâlcea Vasile Bleotu i-a recomandat acesteia ce măsuri ar trebui să ia pentru a "rămâne în istorie".

"România are cel mai mic salariu din UE şi cel mai mic nivel al impozitării capitalului. Trebuie redus CAS-ul. Vă garantez că intraţi în istorie dacă partajaţi TVA-ul, astfel încât 8% să meargă la primărie, 8% la judeţ şi 8% la bugetul de stat.Dacă s-ar aplica TVA-ul partajat, fiecare lider local s-ar zbate să atragă investitori", a declarat Vasile Bleotu.

În replică, din zona ocupată de cei din opoziție s-a auzit, discret, "uite, că încep, să vedem ce o să facă la discuțiile cu baronii".

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu CV-ul înainte

Încă de la scurta prezentare pe care a susţinut-o înainte ca senatorii şi deputaţii să îi adreseze întrebări, Ioana Petrescu a subliniat în repetate rânduri că a studiat la Harvard şi că a lucrat în America. Niciunul dintre parlamentarii prezenţi la audieri nu a contestat studiile şefei de la Finanţe. Câţiva au punctat public că studiile o recomandă, dar că "stă mai prost la partea practică".

CITIȚI ȘI:

  • Rambursarea TVA. Firmele, la mâna inspectorilor fiscali
  • Facturile la energie vor creşte de la 1 aprilie
  • TAXA AUTO. Cum restitue Guvernul banii: Pe parcursul a 5 ani, cu plata anuală a numai 20% din valoare

Când a venit timpul să răspundă la întrebările parlamentarilor, Petrescu a ocolit răspunsurile concrete. Noului ministru i s-a cerut de către parlamentarii din opoziţie, dar şi ai UDMR, recent intrată la guvernare, să precizeze poziţia personală faţă de anumite măsuri fiscale, cum ar fi reducerea CAS, introducerea accizei de 7 eurocenţi la carburanţi de la 1 aprilie 2014, proiecţia bugetară, negocierile cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, restructurarea ANAF şi lupta cu evaziunea, cota unică sau introducerea impozitului forfetar. Ioana Petrescu a omis să răspundă direct la aceste întrebări.

Ea a subliniat că susţine reducerea fiscalităţii, dar că măsuri din această categorie vor fi luate după o analiză a impactului asupra bugetului şi economiei. În ceea ce priveşte restructurarea ANAF, procesul va continua, a declarat noua şefă de la Finanţe.

"Nu sunt persoana care să stric ce s-a întâmplat înainte. Restructurarea va fi finalizată şi se va analiza ce efecte va avea pe termen mediu. Cât priveşte activitatea departamentului antifraudă, această activitate este doar o parte dintr-un mare puzzle. Se lucrează la crearea unei direcţii de risc, care să analizeze riscurile unui contribuabil, Departamentul Antifraudă va lucra mult mai bine dacă va exista o direcţie care să le indice unde poate să apară frauda, bazându-se pe date concrete", a mai spus aceasta.

CITIȚI ȘI:

  • Casele de marcat cu jurnal electronic, obligatorii
  • Guvernul Ponta III a fost validat. Antonescu a DEMISIONAT de la conducerea Senatului. Mesaj pentru Ponta: „Dacă nu sunteți prim-ministru, nu sunteți nimic”
  • "Naşul" Dan-Radu Ruşanu a fost arestat preventiv! Decizia este definitivă, şeful ASF urmează să fie încarcerat

Totodată, Ioana Petrescu a arătat că lupta cu evaziunea se va duce pe criterii privind costurile acestei, raportate la potenţialul câştig.

"Când avem de-a face cu contribuabilii foarte mici, trebui pus în balanţă costul verificării cu impozitul preconizat a fi încasat", a subliniat Ioana Petrescu.

Totuşi, noul ministru a făcut şi o gafă, confundând investiţiile publice cu cele private. Dorind să răspundă la întrebarea adresată de deputatul Andreea Paul cu privire la măsurile pe care le are în vedere pentru a creşte investiţiile publice, care pot contribui la crearea de locuri de muncă, Ioana Petrescu a declarat că că susţine reducerea contribuţiilor sociale de la 1 iulie şi neimpozitarea profitului reinvestit, măsuri care "vor contribui la creşterea numărului de locuri de muncă".

Voinea și Petrescu, mâncați pe pâine

Membrii PSD, care mai mult i-au făcut recomandări noii şefe de la Finanţe, în loc să o audieze, pun gafa Ioanei Popescu pe seama emoţiilor. Însă, chiar şi aceştia discutau pe la colţuri că atât noua şefă a Finanţelor, cât şi mai experimentatul ministru de la Buget, Liviu Voinea, vor fi "mâncaţi pe pâine de greul" de la Finanţe, secretarul de stat Gheorghe Gherghina. Alții cred că "absolventa de la Harvard care a venit să ne învețe economie își va rupe gâtul cu Voinea".

Dealtfel, aleşii au făcut glume şi cu privire la faptul că Petrescu a scris un editorial în care vorbea despre producătorii de usturoi şi impozitarea acestora. De aici i s-a tras şi renumele de "ministreasa Usturoi", cum o "alintau" aleşii înainte să ajungă la audieri. Ioana Petrescu a ținut să precizeze că istorioara cu usturoiul a fost metaforă menită să îi încurajeze pe contribuabili să fie corecți și să își plătească impozitele.

Totuşi, pentru senatorii şi deputaţii prezenţi, audierea a părut mai mult o corvoadă de care trebuie să se achite. "La ora 1 mi se termină programul", a spus un PSD-ist supărat că votul pentru validarea candidaturii Ioanei Petrescu la funcţia de ministru al Finanţelor era întârziat de reprezentanţii opoziţiei care cereau ca aceasta să răspundă punctual la întrebări.

Oricum, audierile au fost prilej de interviuri acordate televiziunilor pentru mulţi parlamentari. Alţii au preferat să facă în mod repetat curse între scaunul de la masa audierilor şi hol, pentru a vorbi la telefon, alţii au vorbit direct de pe scaune, în vreme ce alţii s-au jucat pe tabletă. Unii au discutat despre filmele nou lansate, alţii despre Oscar.