PSD mizează la moţiune pe „trădători” cu experienţă

PSD mizează la moţiune pe „trădători” cu experienţă

Social-democraţii şi-au intensificat negocierile încercând să găsească susţinători pentru dărâmarea guvernului Boc printre parlamentarii cu istorie de migratori politici.

Pornind de la vorba populară conform căreia „cine a trădat o dată trădează şi a doua oară”, liderii PSD şi-au intensificat negocierile pentru a găsi susţinători ai moţiunii printre parlamentarii cu istorie de migratori politici. Chiar dacă atunci când au părăsit partidul i-au catalogat drept trădători, aceste „calităţi” sunt preţuite acum, când dărâmarea guvernului depinde de oscilaţia a 20 de parlamentari.

Negocierile se duc om la om în fiecare judeţ. Cătălin Nechifor, preşedinte al PSD Suceava, a declarat pentru EVZ că se află în negocieri cu doi parlamentari din judeţ. „Doi deputaţi de Suceava care au fost la PNL şi-au manifestat disponibilitatea de a vota moţiunea. Deocamdată suntem în discuţii”, a declarat Nechifor. Deşi nu i-a nominalizat, cei doi parlamentari sunt senatorul Tiberiu Prodan şi deputatul Gheorghe Coroamă, foşti liberali, afiliaţi la PDL.

Senatorul Prodan neagă însă orice negociere cu PSD. „Nici vorbă de aşa ceva. N-am nicio intenţie de a vota moţiunea de cenzură sau de a trece la PSD. Eu sunt alături de guvern”, a declarat el pentru EVZ.

Ne puteți urmări și pe Google News

La Neamţ, trei parlamentari UNPR ar putea sprijini moţiunea. Doi dintre ei, deputaţii Ion Munteanu şi Culiţă Tărâţă, au declarat public că vor vota împotriva guvernului. Munteanu a infirmat însă revenirea la PSD. Nici liderul filialei PSD, Ion Chelaru, nu este dispus să-i primească. „Dacă se întorc Munteanu şi Tărâţă, pleacă Chelaru. Nu putem să ne compromitem pentru doi indivizi care ne-au trădat şi nu se pune problema să revină în PSD. Ei votează moţiunea pentru că au o problemă cu electoratul care i-a votat”, a declarat Ion Chelaru, vicepreşedinte al PSD.

Un alt UNPR-ist care negociază revenirea la PSD este deputatul de Buzău Adrian Mocanu, care a anunţat deja că va vota moţiunea. „E posibil să se întoarcă în PSD. El are o problemă că i-a dat-o pe maică-sa afară de la direcţia de finanţe şi e supărat”, a declarat pentru EVZ senatorul PSD Ion Vasile. Adrian Mocanu este fiul preşedintelui CJ Buzău, Victor Mocanu.

La Prahova, pe lista „suspecţilor” se află trei parlamentari: senatorul PDL Georgică Severin şi doi foşti PSD-işti: senatorul Sorin Chivu şi deputatul Răzvan Ţurea, actualmente membri UNPR.

Despre ultimii doi, foştii lor colegi susţin că „au fost trimişi la UNPR” şi că se vor reîntoarce „când vor fi fi chemaţi”. Conform unor surse din PSD, printre parlamentarii cu care se mai duc negocieri sunt Marius Necula, fost PSD-ist, actualmente senator PDL de Galaţi, şi deputatul Emil Bostan, fost liberal.

NEGOCIERI ÎN COALIŢIE

Mihai Şeitan, schimbat cu Marian Sârbu la Muncă

Nu doar PSD şi PNL negociază cu parlamentarii nemulţumiţi ai puterii. Şi în tabăra guvernamentală au loc discuţii intense pentru liniştirea apelor. Potrivit unor surse din coaliţia de guvernământ, la apropiata remaniere guvernamentală, UNPR va mai primi două ministere: Marian Sârbu îl va înlocui pe Mihai Şeitan la Muncă, iar la Agricultură a fost avansat numele deputatului Valeriu Steriu.

După şedinţa conducerii UNPR de ieri, independenţii au dat un semnal clar de susţinere a guvernului. Iniţial, poziţia anunţată a acestei formaţiuni fost aceea de a se abţine la votul pentru moţiunea de cenzură. Ieri, Marian Sârbu, preşedintele formaţiunii, a declarat că parlamentarii UNPR vor vota împotrivă.

La rândul său, preşedintele executiv al formaţiunii, ministrul Gabriel Oprea, le-a transmis un avertisment clar deputaţilor şi senatorilor UNPR care se gândesc să voteze contra guvernului: „Cine votează moţiunea se situează în afara partidului”.