PSD riscă să piardă majoritatea la toamnă

PSD riscă să piardă majoritatea la toamnă

EVZ a aflat, în exclusivitate, detaliile unui plan de fragilizare a majorităţii parlamentare, în toamnă, cu sprijinul unei părţi din actualii deputaţi şi senatori PSD şi ALDE.

Izolaţi în propriile formaţiuni, fără putere de decizie şi fără să le fie solicitat punctul de vedere cu privire la politica Guvernului sau a partidului din care fac parte, unii dintre parlamentarii PSD şi ALDE iau în calcul să formeze, la începutul sesiunii parlamentare din toamnă, un „grup neoficial de prieteni” care să nu mai urmeze, în orb, indicaţiile politice primite de la vârful partidelor lor.

EVZ a aflat că sunt două variante de lucru pentru grupul disidenţilor de la guvernare: fie aceştia rămân în partidele din care fac parte dar nu mai votează cu propriile formaţiuni, fie demisionează şi formează câte un grup al “independenţilor” în Camera Deputaţilor şi Senat, similar fostului UNPR.

Senatorii independenţi pot forma un “grup parlamentar mixt” din minim 7 membri, potrivit legislaţiei. Deputaţii care părăsesc grupul parlamentar din care fac parte devin „neafiliaţi” şi nu-şi pot constitui un grup parlamentar, însă primesc o sală de şedinţă, logistica şi un autoturism.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tensiuni în paradis

Fostul premier Victor Ponta câştigă noi adepţi în partid după ce a declarat public că în PSD există doar vocea preşedintelui Liviu Dragnea şi “ceilalţi care aplaudăm”, au relatat surse social-democrate pentru EVZ.

În paralel, partidul liberaldemocraţilor condus de Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin va trece printr- un Congres în preajma lui aprilie-mai. Surse din partid au explicat EVZ că există riscul unei “rupturi” a partidului şi a celor 29 de parlamentari dacă noua echipă de conducere va acţiona “dictatorial”.

Surpriza liberală

Un astfel de grup al “independenţilor” va curta parlamentari şi de la PNL. Liberalii se reunesc într-un Congres în 17 iunie şi partidul este împărţit între “lupii tineri” şi “garda veche”. Atragerea unor liberali ar oferi o anvergură mai mare unei disidenţe anti-guvernare, potrivit surselor EVZ.

Balanţa celor 33

Coaliţia de guvernare formată din PSD şi ALDE, căreia i se adaugă şi grupul minorităţilor naţionale, are 267 de parlamentari, majoritatea necesară fiind de 234 de parlamentari. Un grup al independenţilor ar avea nevoie să “rupă” 33 de parlamentari din coaliţie ca să lase Guvernul fără susţinere majoritară în Parlament. PSD şi ALDE au 76 de senatori, majoritatea fiind de 69 de voturi, în timp ce la Camera Deputaţilor coaliţia adună 191 de voturi faţă de majoritatea necesară de 165.