PSD şi PNL au bătut palma pentru o nouă lege a CNA. Narcisa Iorga, fost membru CNA: Prin modificarea propusă Parlamentul va slăbi independența CNA

PSD şi PNL au bătut palma pentru o nouă lege a CNA. Narcisa Iorga, fost membru CNA: Prin modificarea propusă  Parlamentul va slăbi independența CNA

Deputatul PNL, Gigel Știrbu, președinte al Comisiei de cultură a Camerei Deputaților și senatorul PSD Georgică Severin, președinte al Comisiei de cultură a Senatului, au depus un proiect de lege care prevede că respingerea de către Parlament a raportului anual de activitate atrage, de drept, demiterea din funcție a președintelui CNA. Narcisa Iorga, fost membru al CNA, precizează că prin acest proiect Parlamentul va slăbi independenţa Consiliului.

După ce va fi adoptat, Laura Georgescu va putea fi înlocuită de la șefia CNA, șansele cele mai mari avându-le Radu Herjeu, numit recent în acest Consiliu, la propunerea PSD.

Narcia Iorga, fost membru CNA, spune că acest proiect "va slăbi independeţa CNA".

"Din păcate, prin modificarea propusă, anume ca odată cu respingerea raportului anual de activitate, președintele Consiliului să fie demis din funcție, Parlamentul va slăbi independența CNA, ceea ce personal nu susțin. Politicienii își doreau de mult acest lucru, dar angajamentul României din aquis-ul comunitar dinaintea aderării la UE nu le permitea o asemenea mișcare. Acum profită de cazul fără precedent creat de Laura Georgescu pentru a-și atinge obiectivul. Demiterea președintelui CNA în cazul în care raportul anual de activitate este respins de către Parlament, va pune Consiliul exact în aceeași stare de vasalitate față de factorul politic care există acum în cazul TVR și Societății Române de Radio. Sabia supunerii politice va sta mereu deasupra capului unui președinte al CNA", scrie Narcisa Iorga pe blog.   Ea propune ca mandatul preşedintelui CNA să fie limitat la maximum doi ani.    "Ar fi fost de preferat ca legea să fie modificată în sensul limitării mandatului de președinte al CNA la doi ani, cu posibilitatea realegerii acestuia de către membrii Consiliului și, prin simetrie, tot membrii CNA să poată revoca din funcție președintele ales de ei. În acest fel, se respectă independența politică a unui organism public autonom de reglementare și control în audiovizual, așa cum prevăd normele europene, dar se evită și situațiile ca acestea, pe care le traversează acum CNA, când un președinte contestat atât de către membri, cât și de către angajați, funcționari publici, nu poate fi demis", a mai spus Narcisa Iorga. 

Ne puteți urmări și pe Google News