PSD și PNL au rămas cu ochii în soare. Lovitura lui Băsescu: UNPR fuzionează cu PMP

PSD și PNL au rămas cu ochii în soare. Lovitura lui Băsescu: UNPR fuzionează cu PMP

Traian Băsescu și Valeriu Steriu au decis fuziunea prin comasare a celor două partide, sub numele PMP

Am finalizat un proces de negociere, care durează de două săptămâni, un proces de fuziune între Partidul Mişcarea Populară şi UNPR. Sunt destui parlamentari din UNPR care au plecat la PSD, nu ne deranjează, pentru că opţiunea noastră este să facem o fuziune cu un partid în care cea mai mare parte a parlamentarilor nu au opţiune pentru PSD. Va fi o fuziune miercuri, săptămâna viitoare, vom avea fiecare partid congresele de fuziune’’, a anunțat, aseară, Traian Băsescu.

La rândul său, liderul UNPR Valeriu Steriu s-a arătat încrezător că fuziunea cu PMP reprezintă „proiectul cel mai bun”.

Noul partid se va numi Partidul Mişcarea Populară, însemnul electoral se menţine cel al PMP şi imnul este al PMP. Partidul va fi condus de preşedinte-unic, în persoana lui Traian Băsescu. Liderul UNPR, Valeriu Steriu, va deveni preşedinte-executiv în noul PMP, alături de Eugen Tomac. UNPR va mai avea doi prim-vicepreşedinţi în PMP.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Vom fi mai puternici”

Întrebat dacă preşedintele de onoare al UNPR Gabriel Oprea va face parte din noul partid, Băsescu a spus că acesta „nu este membru al noului partid”, iar după fuziune nu va mai exista UNPR. „Rămâne doar cu onoarea”, a afirmat Băsescu despre Oprea.

Băsescu nu a exclus posibilitatea ca unele organizaţii de la PMP sau UNPR să fie nemulţumite de fuziunea celor două formaţiuni, „dar ştim sigur că vom fi mai puternici după ce realizăm fuziunea”.

Surse PMP au declarat EVZ că nu-şi fac „nicio problemă” cu privire la trecerea pragului electoral de 5% la alegerile parlamentare din toamnă. Potrivit surselor citate, scorul politic al PMP de la alegerile locale, de aproximativ 4,2%, a fost obţinut în condiţiile în care partidul lui Traian Băsescu nu a avut candidaţi în jumătate din ţară.

Ce spun analiștii

O fuziune PMP-UNPR ajută ambele partide, întrucât resursele progresiștilor vor fi puse la dispoziția capitalului de imagine al PMP, reprezentat de locomotiva Băsescu, a declarat sociologul Alfred Bulai, pentru EVZ. „UNPR vrea să se căsătorească cu cineva. Dacă nu a ieşit cu PNL, iată că se întâmplă cu PMP. Fuziunea ajută ambele partide, fiindcă UNPR vine cu nişte resurse, iar PMP vine cu Băsescu, care are un capital de imagine pe care progresiştii nu-l pot igonora. Băsescu şi UNPR au mai colaborat şi în trecut. O fuziune cu PNL ar fi fost cu mult mai şocantă. Desigur, ţinta acestei fuziuni este înregistrarea unui scor bun, cu două cifre, la alegerile parlamentare”, a explicat Alfred Bulai. La rândul său, sociologul Mircea Kivu a amintit că, în 2009, Traian Băsescu a fost „naşul” UNPR: „Fuziunea PMP-UNPR seamănă cu două sărăcii care se unesc în speranța că o să fie masa mai bogată. Cele două partide au scoruri electorale scăzute, așa cum s-a văzut la locale. UNPR era, oricum, pe cale de disoluție. De fapt, s-ar putea spune că Băsescu este nașul UNPR. Vă reamintesc că, în 2009, Băsescu a chemat la consultările de la Cotroceni grupul așa-zișilor parlamentari independenți, care ulterior avea să se transforme în UNPR”. (Răzvan Gheorghe)

PSD i-a luat la bucată

La începutul lunii iulie, toţi senatorii UNPR s-au înscris în PSD, iar grupul progresiştilor de la Senat s-a desfiinţat. EVZ a scris, luni, că liderul PSD, Liviu Dragnea, şi-a dat acordul pentru desfiinţarea grupului UNPR din Camera Deputaţilor prin racolarea la bucată a deputaţilor progresişti. La scurt timp după ce liberalii au anunţat că nu vor face alianţă sau fuziune cu UNPR, preşedintele PSD, Liviu Dragnea spunea că progresiştii i-au transmis că decizia lor este aceea de a merge singuri la alegerile parlamentare. „La despărţire eu le-am transmis partenerilor din UNPR că noi suntem tot acolo şi oricând vor să reluăm discuţiile suntem deschişi”, spunea atunci Dragnea.

FOTO:Liviu Dragnea

PNL se preface că a uitat negocierea cu UNPR

După anunţul fuziunii dintre PMP şi UNPR, liberalii au afirmat, potrivit unui comunicat de presă, că PMP se transformă în „soluţia imorală” a politicii româneşti şi oficializează un mariaj neformalizat, dar care durează de ani de zile între Băsescu şi Oprea. Cu toate acestea, în urmă cu câteva zile, chiar şi liberalii s-au aflat în negocieri pentru o fuziune prin absorbţie cu UNPR. Aceasta a eşuat însă, pentru că toţi senatorii UNPR s-au înscris la PSD întro singură zi, dar şi pentru că liberalii au fost blamaţi pentru această asociere.

FOTO: Co-preşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga la negocierile de la Cotroceni, împreună cu liderul UNPR, Valeriu Steriu FOTO: AGERPRES

Pe cale de consecinţă, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a anunțat zilele trecute că partidul a decis să meargă singur în alegerile parlamentare, susținând că PNL nu are nevoie de o asociere cu o altă formaţiune politică.

La sfârșitu lunii trecute, surse EVZ declarau că PNL e dispus să dea UNPR- ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală.