Surpriză: PSD i-a redus puterile lui Tudose

Surpriză: PSD i-a redus puterile lui Tudose

Plenul Senatului a decis, luni, că președintele și vicepreședinții ANCOM, instituția-arbitru a unei piețe de miliarde de euro, vor fi numiți de plenul reunit al Parlamentului, la propunerea parlamentarilor, cu votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor prezenţi.

Senatorii au modificat, astfel, Ordonanța de Urgență 33/2017 conform căreia propunerile de candidați pentru preşedintele şi vicepreşedinţii Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) erau făcute de Guvern.

În noua variantă adoptată în Senat, numirea preşedintelui şi a celor doi vicepreşedinţi ai ANCOM, cu nominalizarea funcţiilor, se face la propunerea comună a Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor a Camerei Deputaţilor şi a Comisiei economice, industrii şi servicii a Senatului. 

Senatul este cameră decizională pe acest proiect de modificare a OUG 33/2017, astfel că propunerea legislativă merge la Președintele României pentru promulgare și publicare în Monitorul Oficial.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iohannis, primul exclus

OUG 33/2017 a fost emisă în timpul mandatului fostului premier Sorin Grindeanu și ea l-a eliminat, la vremea respectivă, pe Președintele României din procedura de numire a șefului ANCOM. Înainte de apariţia acelei ordonanţe, legislaţia stabilea că şefia ANCOM era asigurată de către un preşedinte şi doi vicepreşedinţi numiţi de către preşedintele României, la propunerea Guvernului.

Salarii

Senatorii au modificat şi modul de stabilire a salariului preşedintelui ANCOM, "la nivelul a cinci salarii medii la nivelul instituţiei aferente lunii ianuarie a fiecărui an". Salariul vicepreşedinţilor ANCOM se va stabili la nivelul a patru salarii medii la nivelul instituţiei aferente lunii ianuarie a fiecărui an.

Demitere

În baza amendamentelor adoptate de către Senat, preşedintele şi vicepreşedintele ANCOM vor fi demişi în cazul în care au afectat în mod grav capacitatea administrativă a autorităţii de a-şi îndeplini atribuţiile, dar şi dacă au afectat independenţa funcţională a autorităţii faţă de furnizorii de reţele şi de servicii de comunicaţii electronice, faţă de producătorii de echipamente destinate furnizării de reţele sau de servicii de comunicaţii electronice şi faţă de furnizorii de servicii poştale. Demiterea se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii parlamentarilor. Respingerea raportului anual al ANCOM duce la demiterea conducerii sale. 

Vicepreşedinţii ANCOM vor putea fi demişi, la propunerea motivată a preşedintelui autorităţii, de către cele două Camere ale Parlamentului. 

Valoarea pieţei de comunicaţii electronice în România s-a dublat, de la 7,38 miliarde de lei, la nivelul anului 2003, la 14,96 miliarde de lei în 2016, potrivit unei analize publicate de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).