PULSUL PLANETEI. Alianța europeană pentru contracararea războiului informațional al Rusiei

PULSUL PLANETEI. Alianța europeană pentru contracararea războiului informațional al Rusiei

Țările susținătoare a relației transatlantice și care consideră prezența SUA în Europa ca indispensabilă pentru echilibrul strategic și contracararea influenței ruse în UE, au trecut la măsuri individuale puternice pentru a contracara războiul informațional purtat de Rusia în Europa și în lume.

 Abordarea a apărut după ce UE consideră că o asemenea amenințare trebuie contracarată cu multă diplomație publică, respectiv cu promovarea propriei versiuni a realității, deși se confruntă, în fapt cu un instrumentar sofisticat de sorgintă militară și cu operațiuni psihologice-psyops, nu numai cu o banală propagandă coborâtă din memoria războiului rece și a bătăliei ideologice bipolare.

De această dată, inițiativa aparține Olandei și Poloniei, prima fiind subiectul principal al impactului dobărârii avionului Malaysian MH17 din iulie anul trecut de către o rachetă sol-aer rusească, lansată dintr-un dispozitiv Buk adus peste frontieră în zona separatistă, ulterior mutat înapoi în Rusia și distrus. La un an de la tragedia din iulie anul trecut, care a ucis sute de cetățeni olandezi, comunitatea internațională a cerut un tribunal special ONU pentru a-i judeca pe vinovați, propunere blocată prin veto în Consiliul de securitate de către Rusia și contracarată cu o contra-propunere ce evită responsabilitatea sa și nu permite ancheta fără dubii asupra catastrofei umanitare generată sub responsabilitatea Moscovei, de un dispozitiv al Armatei Ruse, operat de militari ai armatei ruse intrați ilegal pe teritoriul ocupat din Estul Ucrainei și care au doborât avionul de linie.

Polonia a îmbrățișat proiectul, fiind cel mai potent financiar și mai solid economic stat din prima linie de pe frontul Estic al UE și NATO, care este și ținta majoră a propagandei și războiului informațional al Rusiei. Cele două state au înființat și vor lansa o agenție de știri în limba rusă, un instrument de contracarare al războiului informațional al Rusiei desfășurat prin complexul Sputnik și prin alte canale media.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bert Koenders, ministrul de externe olandez și Grzegorz Schetyna, ministrul polonez de externe, au declarat că instrumentul permite presei ruse și spațiului rețelelor de socializare să opereze cu informație în limba rusă echilibrată și care prezintă și analizează toate punctele de vedere, oferind un instrument important în războiul informațional. Scopul este de a avea și posibilitatea de a contracara propaganda și agresiunea mediatică, inclusiv pe cea cu suport psihologic care țintește un public spre a-i fi alterată și dirijată percepția, cu argumente, analiză și demitizare, respectiv expunerea manevrelor de dezinformare grosolane și expunerea publică a elementelor ce țin de interpretarea secvențială și rău intenționată a faptelor combinate cu silogisme și multe minciuni ale Rusiei.

Ideea lansării unei agenții de știri de acest fel, care va avea televiziune, radio, format online și pe toate siteurile de socializare, a apărut în urma unui studiu al the European Endowment for Democracy (EED) care a vizat formula de contracarare a războiului informațional rus în Europa. Modelul este cel al unui BBC european, o fabrică de conținut, analiză și demitizare a elementelor războiului informațional al Rusiei.

Și Serviciul extern al UE a decis să acționeze, încă din luna martie, pentru a găsi modalități de contracarare a campaniilor de dezinformare ale Rusiei. Au fost angajați 5 experți, din Cehia, Danemarca, Estonia, Letonia și Marea Britanie pentru a conduce această celulă de comunicare strategică și contracarare a războiului informațional numită East StratComTeam. Partea cea mai importantă a muncii lor va fi să decripteze și să expună relatările și poveștile mincinoase ale media Rusiei și a propagandei oficială purtată de oficiali ruși, informație care să fie livrată statelor membre, reprezentanților diplomatici ai UE, mass mediei și statelor partenere din spațiul post-sovietic. O întreprindere la care România nu a găsit cu cale să se alăture.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.