PULSUL PLANETEI. Amenințarea califatelor separatiste în Europa Occidentală

PULSUL PLANETEI. Amenințarea califatelor separatiste în Europa Occidentală

Identificarea cetățenilor occidentali care călătoresc în regiunea Orientului Mijlociu, tranzitând Turcia, în special, spre zonele de luptă din Irak și Siria, acolo unde este implicată organizația Daech- ISIL, autointitulată Stat Islamic, este dificilă.

 Totuși există mijloace prin care se poate stabili care dintre “turiștii” ce călătoresc în zonă o fac pentru a se alătura organizației, fiind noii jihadiști occidentali. Iar numărul lor e în creștere explozivă.

Astfel, Comisia Europeană estimează că între 5.000 şi 6.000 de europeni au plecat numai în Siria pentru a se alătura jihadiştilor care luptă contra regimului condus de Bashar Al-Assad. Această problemă a fost semnalată de comisarul european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourova, care a cerut intensificarea schimbului de informații, dar și crearea unui post de procuror european care să se ocupe nu numai de fraudele fiscale la adresa UE, dar și de criminalitatea transfrontalieră și terorism. Pe de altă parte, există propunerea ca tranzitul și călătoria pentru a participa la conflicte armate sub steagul unei organizații teroriste să devină infracțiune la nivel european.

Vești și mai preocupante vin din Franța, acolo unde premierul francez Manuel Valls a anunțat că nu mai puțin de șapte francezi sau rezidenţi în Franţa au murit în timp ce comiteau atentate sinucigaşe în Irak şi Siria. Discursul din fața Adunării Naționale, Parlamentul francez, a mai menționat faptul că cel mai tânăr abia împlinise 20 de ani și că 6 dintre jihadiștii suicidari francezi fuseseră recent convertiți la Islam, iar unul era creștin, dar a recurs la gestul de terorism suicidar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și în Rusia, datele sunt la fel de îngrijorătoare: aproximativ 1.700 de ruşi s-au alăturat numai grupării Statul Islamic în lupta din Siria şi Irak, potrivit generalului Serghei Smirnov, directorul adjunct al Agenţiei de Informaţii FSB din Rusia. Numărul actual s-ar putea să fie chiar mai mare. Majoritatea provin din nordul Caucazului, în special din Cecenia şi Draghestan, unde există foarte multe celule extremiste care au jurat credință liderului Statului Islamic, al Baghdadi.

Toate datele sunt certificate, nu e vorba aici de estimări. De aceea există temerea că numărul real al jihadiștilor europeni este mult mai mare, deoarece multe din călătoriile către regiune ocolesc Turcia sau nu trec direct prin statele limitrofe zonelor de conflict, ci sunt folosite rute mai complexe și zone de pregătire de luptă alternative, înainte de intrarea în teatrul de operațiuni. Mai important este că deja sunt înregistrate operațiuni întregi în care sunt implicați doar jihadiști occidentali, așa cum e cazul astăzi al operațiunilor asupra regiunii Salahudin din Irak, acolo unde atacul e dat de o grupare de peste 300 de jihadiști veniți cu dotările necesare din Siria, toți fiind străini.

O asemenea realitate trădează eșecul integrării nu numai a imigranților de a doua - a treia generație, dar chiar a populației locale în statele Europei de Vest, aici zonele sărace și alienate căutând perspective de supraviețuire și surse de bani în spațiile de conflict din Orientul Mijlociu și în convertirea la Isalmul jihadist. Și pentru cinicii care gândesc că e bine ca acești concetățeni ai lor să lupte și să piară la distanță de țară, fără a produce atacuri teroriste acasă, există două probleme majore: mai întâi că acești jihadiști și luptători fac un du-te - vino periodic din și înspre zona de conflict, trecând prin țară, iar nivelul lor de pregătire teroristă și de luptă crește simțitor, în al doilea rând că în țara de origine, noi și noi recruți nemulțumiți de viața lor, aventurieri și mercenari, credincioși și rătăciți, le iau locul și se adaugă luptei jihadiste.

Iar dacă la un moment dat conflictele din Irak și Siria se vor încheia, toți acești luptători care vor rămâne în viață vor reveni acasă, în timp ce alții nu vor mai avea acest debușeu, de unde preocuparea îndreptățită ca nu cumva, în următoarea perioadă, asemenea grupări să fie formate și să acționeze direct în statele europene, nu neaparat în variantă teroristă izolată, ci chiar ca formațiuni armate cu aspirații separatiste în spațiile în care s-au instalat și unde vor încerca să replice crearea califatelor pe modelul Statului Islamic prin separatism jihadist.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.