PULSUL PLANETEI. După alegerile generale, președintele SUA și premierul Israelului s-au reconciliat pe soluția celor două state în procesul de pace

PULSUL PLANETEI. După alegerile generale, președintele SUA și premierul Israelului s-au reconciliat pe soluția celor două state în procesul de pace

Sfârșitul campaniei electorale în Israel a adus tensiuni majore în relația dintre președintele SUA, Barack Obama, și premierul israelian, Benjamin Netanyahu, în special după vizita acestuia în SUA și discursul din Congres, în care a subminat poziția șefului statului gazdă.

 Două sunt problemele majore ce divid cele două părți: soluția celor două state în Orientul Mijlociu, despre care premierul israelian afirma în campanie că nu se va împlini în timpul mandatului său, și poziția față de Iran și față de programul său nuclear.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a grăbit să acorde un prim interviu unui post american de televiziune după recâștigarea alegerilor, NBC News, în care și-a nuanțat susținerile și a părut să facă un pas înapoi față de declarația sa potrivit căreia nu va permite formarea unui stat palestinian. „Nu doresc soluția unui stat unic. Doresc soluția sustenabilă și pașnică a două state. Dar pentru asta, circumstanțele trebuie să se schimbe”. Potrivit lui Netanyahu, liderul palestinian Mahmoud Abbas refuză să recunoască Israelul și ar fi încheiat un acord cu Hamas prin care îndeamnă la distrugerea Israelului. „Orice teritoriu care este în prezent liber în Orientul Mijlociu este preluat de forțele islamiste. Dorim ca acest lucru să se schimbe, astfel încât să putem avea imaginea unei păci reale, sustenabile”, a susținut premierul israelian, preocupat de resurgența islamistă și intoleranța din regiune față de celelalte culte și religii.

Potrivit unui comunicat emis de Casa Albă, președintele SUA l-a felicitat, în timpul convorbirii telefonice, pe premierul israelian pentru victoria acestuia în alegerile din 17 martie și a subliniat importanța pe care Statele Unite o acordă cooperării strânse cu Israelul, în domeniul militar, la nivelul serviciilor de informații și al securității. „Statele Unite au fost obligate să își reevalueze politica privind procesul de pace din Orientul Mijlociu”, a declarat președintele american, Barack Obama, într-o convorbire telefonică cu premierul israelian.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cadrul convorbirii, președintele american „a reafirmat angajamentul de lungă durată al Statelor Unite în privința soluției celor două state, care va conduce la existența unui stat israelian mai sigur, alături de un stat palestinian suveran și viabil”. Totodată, în legătură cu Iranul, președintele Barack Obama a „reiterat că SUA se axează pe încheierea unui acord comprehensiv cu acest stat, care să împiedice Teheranul să dezvolte arme nucleare și să asigure comunitatea internațională, într-o manieră verificabilă, de natura exclusiv pașnică a programului nuclear al acestuia”.

SUA sunt foarte aproape de obținerea unui acord istoric care să soluționeze criza legată de programul nuclear iranian, chiar dacă diferențele persistă. Președintele iranian Rouhani a declarat că „nu sunt diferențe de netrecut”, deși o anumită stagnare în negocierile 5+1 s-a înregistrat săptămâna trecută, iar termenul pentru încheierea unui acord expiră la 31 martie. Pentru președintele Obama, încheierea negocierilor cu succes ar aduce avantaje de imagine indiscutabile la final de mandat, mai ales că suntem și în contextul confruntării cu majoritatea republicană din Congres, mult mai rezervată și mai circumspectă față de această perspectivă, solicitând garanții solide pentru ca programul să nu devină unul militar.

Este interesant de văzut procesul de negociere intern în formarea guvernului israelian și perspectiva de retragere de pe poziții antagonice a celor doi lideri, cu precădere a președintelui israelian. Ambele acțiuni sunt lecții de învățat și pentru politicienii români în legătură cu limitele accentuării unei confruntări politice cu vizibilitate publică și retragerea pe poziții conciliabile, fără ca aceste manevre să antreneze compromisuri compromițătoare sau să afecteze relațiile dintre state.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.