PULSUL PLANETEI. Statul Islamic - 10 atacuri teroriste concomitente în Europa

PULSUL PLANETEI. Statul Islamic - 10 atacuri teroriste concomitente în Europa

În ediţia electronică a cotidianului „Il Giornale” din Italia, a apărut un material de alertă timpurie potrivit căruia serviciile israeliene Mossad ar fi anunţat că Statul Islamic pregăteşte un atac terorist masiv concomitent în cel puţin 10 ţări europene.

 Atacurile ar fi purtate de terorişti jihadişti radicalizaţi, din cei care sunt cetăţeni europeni cu acte în regulă, la a doua - a treia generaţie, şi care nu au urme că ar fi în atenţia serviciilor secrete locale.

Planul doreşte să lovească în primul rând capitalele occidentale, iar atacul va fi generat de jihadiştii locali radicalizaţi şi afiliaţi Statului Islamic din Italia, unde sunt 162 de persoane, Franţa - 350, Marea Britanie - 622, Belgia - 75, Olanda - 83, Suedia - 125, Danemarca - 43 şi Germania - 220. Coordonarea se face prin internet şi reţelele/ site-urile consacrate ale Statului Islamic.

Veştile sunt şocante şi menite să stârnească teroarea în sine. La o privire mai atentă, reacţia ar fi ridicarea din sprâncene a neîncredere, dacă nu o apostrofare directă că e o aberaţie de tip război psihologic. Iar argumentele ar fi multiple.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai întâi, anunţarea unei asemenea acţiuni pe internet, anterior momentului lansării atacului, este suicidară, pentru că stârneşte reacţiile structurilor de securitate din toate aceste ţări. Structurile anti-teroriste pot rata să prevină un atac terorist atunci când e vorba despre atentatori membri de familie – ca la Boston sau Paris -, în cazul „lupilor singuratici” - convertiţi, auto-radicalizaţi sau pregătiţi în teatrele de operaţiuni -, însă e mult mai greu să rateze interceptarea ţintelor, atunci când e nevoie de comunicaţie şi coordonare a acţiunilor la această scară.

Apoi pentru că adevăraţii jihadişti, cei „convinşi” de Statul Islamic, nu se află acasă în Europa în faţa ecranului televizorului sau al monitorului, ci în Irak şi Siria, luptând alături de organizaţie pe sume importante. În fine, pentru că Statul Islamic a dovedit dificultăţi, în Irak şi Siria, în a menţine linia de comandă şi funcţionalitatea comunicaţiei la distanţă, pe teren, fără telefoane mobile, cu atât mai puţin poate comunica în sânul Europei pentru a planifica şi susţine o operaţiune sincronă în atâtea ţări, în atâtea locaţii, şi anunţată din timp.

În cazul în care un asemenea atac s-ar putea produce, atunci sunt dubii majore asupra celor care l-au planificat şi realizat, şi ar fi greu ca el să fie revendicat de Statul Islamic. Apoi e ciudat că o informaţie de asemenea importanţă şi cu un asemenea impact este lansată pe un site internet al unui ziar italian, fiind atribuit Mossad, şi nu face obiectul unei declaraţii a unui oficial european sau a unui purtător de cuvânt al serviciului italian de resort.

Totuşi, dacă un atac este să se producă, el poate fi unul izolat şi întâmplător, ştirea însăşi fiind un apel către cei care, individual, l-ar putea pune în practică. Deci rolul articolului în sine e acela de a aţâţa jihadişti locali în căutarea unei misiuni. Iar dacă s-ar produce concomitent, aşa cum a fost anunţat deja, atunci putem constata eşecul deplin al serviciilor secrete şi vulnerabilitatea totală a lumii occidentale în faţa unor asemenea infiltrări.

Deci să fim vigilenţi, dar fără panică şi fără isterie!

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.