PUTIN a modificat DOCTRINA MILITARĂ. VEZI care sunt NOILE AMENINȚĂRI la adresa RUSIEI

PUTIN a modificat DOCTRINA MILITARĂ. VEZI care sunt NOILE AMENINȚĂRI la adresa RUSIEI

Administrația de la Kremlin a publicat astăzi noua versiune a doctrinei militare a Rusiei, document în care sunt stipulate noile amenințări la adresa Federației, informează AFP.

Doctrina menţionează că noile amenințări la adresa Rusiei sunt "consolidarea capacităţilor ofensive ale NATO direct la frontierele ruse şi măsurile luate în vederea amplasării unui sistem global de apărare antirachetă în Europa de Est".

Oficialii de la Moscova nu au renunțat la caracterul defensiv al doctrinei, punând accentul pe un angajament militar doar dacă soluţiile non-violente sunt epuizate. "Probabilitatea unui război de anvergură împotriva Rusiei a scăzut, dar există o serie de ameninţări care s-au intensificat, în anumite domenii precum revendicările teritoriale, ingerinţa în afacerile interne din partea altor state şi trimiterea de arme strategice în spaţiu", se mai arată în documentul respectiv.

Noua doctrină militară rusă introduce de asemenea conceptul de "disuasiune non-nucleară", care prevede menţinerea pregătirii forţelor militare convenţionale la un nivel înalt şi un angajament faţă de organizaţiile regionale de securitate precum Comunitatea Statelor Independente (CSI) sau Organizaţia pentru Cooperare de la Shanghai (OCS).

Ne puteți urmări și pe Google News

Rusia îşi rezervă totuşi dreptul de a utiliza arsenalul nuclear în caz de agresiune împotriva sa sau a aliaţilor săi sau în caz de "ameninţare pentru existenţa statului".

Moscova mai precizează că una dintre principalele sarcini ale forţelor sale armate pe timp de pace va fi să "asigure interesele naţionale ale Rusiei în Arctica", o regiune strategică pentru dezvoltarea economică şi aprovizionarea energetică viitoare a Rusiei, disputată de Statele Unite şi Canada.

Noua doctrină militară vine în contextul în care Ucraina a făcut miercuri un pas spre Alianţa Nord-Atlantică, renunţând la statutul său de stat nealiniat, un gest simbolic care a provocat furia Moscovei şi care poate permite Kievului să ceară, la un moment dat, aderarea la NATO.