PUTIN reînvie PROIECTUL-ŞOC al URSS. Cum arată ELICOPTERUL amfibiu care poate transporta BOMBE ATOMICE | GALERIE FOTO

PUTIN reînvie PROIECTUL-ŞOC al URSS. Cum arată ELICOPTERUL amfibiu care poate transporta BOMBE ATOMICE | GALERIE FOTO

Unul dintre cele mai controversate şi celebre proiecte ale URSS a purtat un nume simplu, dar de impact: MI-14.

  MOSCOVA a îndreptat spre Occident tunul TANCULUI NUCLEAR. Cum arată arma TERIBILĂ care a ÎNGROZIT Europa | GALERIE FOTO

 

Elicopterul soevietic amfibiu MI-14 poate ameriza, este capabil să transporte torpile cu acţiune acvatică şi a fost folosit intens pentru vânarea submarinelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

În anii ’90, după prăbuşirea URSS, SUA a făcut presiuni asupra administraţiei Ielţin să înceteze producţia teribilelor elicoptere, deoarece acestea repezentau un pericol real pentru marina NATO.

Producţia a încetat în 1992, însă mai mulţi oficiali ruşi au anunţat, recent, că elicopterul Mi-14 va fi, din nou, produs în uzinele din Rusia.

Nu a fost o idee sovietică

Ideea de a folosi elicoptere pentru a vâna submarine nu a aparţinut sovieticilor. Americanii au utilizat elicopterul Sikorsky R-4 pentru a patrula în apele teritoriale ale SUA, iar germanii au folosit elicopterul ultra-uşor FI 282 pentru un scop similar.

În timpul Războiului Rece, cele două tabere au început cursa proiectării şi fabricării unor aparate mult mai sofisticate pentru a monitoriza situaţia din adâncurile oceanelor. Proiectanţii ruşi au modificat, astfel, elicopterul MI-8 şi l-au transformat într-o ambarcaţiune cu elice.

MI-14 a zburat, pentru prima oară, în 1973 şi era echipat cu întreaga gamă de rachete anti-navale şi torpile anti-submarine.

Mai mult decât atât, MI-14 putea transporta şi bombe atomice subacvatice. Bombele denumite “Scalp” aveau o putere de 1.000 de kg de TNT, acţionau în adâncuri şi puteau distruge submarinele inamice aflate pe o rază de 1 km.

La limita războiului

Inginerul şef al birourilor MI este de părere că producţia elicopterului a încetat din cauza presiunilor SUA.

“La un moment dat, un elicopter MI-14 a detectat un submarin american în apele teritoriale sovietice din zona arctică. Pur şi simplu nu am avut destul curaj pentru a-l distruge. Începând de atunci, americanii au început să facă presiuni asupra noastră pentru încetarea producţiei, deoarece elicopterul reprezenta un pericol real pentru navele lor”, a spus inginerul, conform English Russia.

Pentru Rusia va fi o misiune aproape imposibilă

Cu toate acestea, o serie de specialişti militari consideră că reluarea producţiei ar fi o misiune foarte dificilă pentru Rusia, deoarece multe dintre documente au fost pierdute, iar cei mai mulţi dintre inginerii calificaţi care s-au ocupat de proiect au părăsit ţara sau sunt mult prea bătrâni pentru a mai lucra.

Mai mult decât atât, dorinţa Moscovei de a relua producţia modelului MI-14 ar putea demonstra faptul că industria militară aeriană a Rusiei nu mai poate produce nici un model nou, din cauza lipsei experienţei şi a specialiştilor, aşa că este nevoită să îmbrăţişeze vechile modele sovietice.

  Arma TERIBILĂ care ÎNGROZEŞTE Rusia. Cum arată, în INTERIOR, cel mai modern SUBMARIN NUCLEAR american | GALERIE FOTO