Putin sfidează Japonia și ocupă Kurilele

Putin sfidează Japonia și ocupă Kurilele

Printr-un decret, Rusia pune stăpânire pe 50.000 de kilometri pătrați din Marea Ohoțk, revendicați de Japonia

Rusia, a cărei suprafață măsoară 17 milioane de kilometri pătrați, își continuă expansiunea. Potrivit unui decret dat publicității sâmbătă de guvernul de la Moscova, acesta și-a atribuit un teritoriu a cărui mărime este aproximativ egală cu a Olteniei și Banatului luate la un loc, în Marea Ohoțk, cuprinzând și Insulele Kurile.

Noua zonă „cucerită”, un rezervor uriaș de hidrocarburi, poate însemna un balon de oxigen pentru economia sufocată a Rusiei. Premierul Dmitri Medvedev, citat de Le Parisien, o spune direct: „Vom putea să ne lărgim platoul continental cu o zonă unde se găsesc abundente resurse de materii prime”.

Rusia, în război cu Japonia

Ne puteți urmări și pe Google News

Decretul este datat 15 august, însă premierul Medvedev a așteptat un moment psihologic pentru a-l anunța: prima zi a vizitei pe care o întreprinde în Insulele Kurile.

Decizia Rusiei a fost validată anul trecut de Comisia ONU însărcinată cu delimitarea platoului continental, a declarat Medvedev. Problema este că Insulele Kurile sunt revendicate de Japonia de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Foarte iritat, șeful diplomației nipone, Fumio Kishida, l-a convocat pe ambasadorul rus Evgheni Afanasiev. Vizita premierului Medvedev „rănește sentimentele poporului japonez și este extrem de regretabilă”, a subliniat Kishida. Drept urmare, guvernul de la Tokyo a anulat vizita pe care șeful diplomației trebuia s-o facă la Moscova în septembrie.

Cele două state nu au semnat nici până acum tratatul de pace de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, tocmai din cauza diferendului lor teritorial asupra Kurilelor, și se află practic în stare de război.

Ghețarii ajută Rusia

Un stat are dreptul să revendice extinderea zonei sale economice exclusive dincolo de cele 200 de mile marine legale până la 350 de mile, dacă poate demonstra că platoul continental se întinde mai departe sub apele sale. Pe acest considerent, Moscova și-a proclamat la ONU suveranitatea asupra a peste un milion de kilometri pătrați în Arctica. Profitând de topirea ghețarilor, Rusia a putut prezenta noi dovezi privind legitimitatea extinderii sale, după ce acum 15 ani cererile i-au fost respinse. Zona din Marea Ohoțk se află dincolo de cele 200 de mile, însă este înconjurată de teritorii ruse, între Peninsula Kamceatka și Insula Sahalin, foarte bogate în hidrocarburi.