Dispuși să înfrunte frigul. Asociaţiile de Proprietari refuză căldura RADET-ului

Dispuși să înfrunte frigul. Asociaţiile de Proprietari refuză căldura RADET-ului

Frigul care s-a lăsat în ultima perioadă în întreaga ţară a făcut ca în unele case să-şi facă apariţia şi caloriferele electrice. Din cauza temperaturilor scăzute, regiile de termofi care au început să facă probele la căldură

Legea spune că începerea perioadei de încălzire pentru consumatorii de tip urban va avea loc după înregistrarea, timp de 3 zile consecutiv, între orele 18.00 - 6.00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de +10°C sau mai mici. Asta s-a şi întâmplat în majoritatea judeţelor ţării, chiar şi la Bucureşti.

Refuză să dea drumul la căldură

Aici, Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) a început deja de duminică să facă probele la căldură. Însă, de frica facturilor prea mari, unele asociaţii de proprietari din Capitală nu au fost de acord să deschidă vanele de la subsolurilor blocurilor, ca agentul termic să poată urca în caloriferele bucureştenilor. „Nu voi deschide nicio vană, chiar dacă mulţi proprietari vin la mine şi reclamă că vor căldură în apartamente. Până nu suntem cu toţii de acord, că dacă dăm drumul acum la căldură o să ne usuce la bani, nu deschid uşa la subsol“, ne-a declarat nea Radu, administratorul unui bloc din Capitală.

Ne puteți urmări și pe Google News

De frica facturilor prea mari, oamenii nu se mai gândesc că îşi pun în pericol sănătatea şi aleg să înfrunte frigul din apartamente punând pe ei o bluză mai groasă sau chiar căciuli pe cap.

Ajutor pentru perioada noiembrie-martie

„Până în prezent, un număr de 3.145 din totalul de 10.040 asociaţii de proprietari sau locatari, care au contract cu RADET, au refuzat pornirea căldurii, în scris, prin ordin de lucru sau cerere din partea asociaţiei. Ca şi în anii trecuţi, unul dintre motivele invocate de aproximativ o treime dintre cei care au refuzat pornirea căldurii îl reprezintă decalajul faţă de momentul la care se acordă ajutoarele de căldură, respectiv data de 1 noiembrie“, a declarat Gabriela Firea, primarul Capitalei. Ajutorul poate fi obţinut de familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de până la 786 de lei şi de persoanele singure cu un venit net mediu lunar de maximum 1.082 de lei. Ajutorul de căldură se acordă pentru perioada noiembrie-martie. Ieri, la Primăria Generală a fost numit şi administratorul special al RADET, în speţă Sorin Chiriţă, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al Regiei.