Vreți o pensie decentă peste 20 de ani? Raluca Țintoiu: „Trebuie să economisim lunar, prin pensii facultative, 15% din salariul brut”

Vreți o pensie decentă peste 20 de ani? Raluca Țintoiu: „Trebuie să economisim lunar, prin pensii facultative, 15% din salariul brut”

Președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) spune că dacă nu vrem să ieșim din activitate cu o pensie de cel mult 40% din cât ne era salariu, ar trebui să punem serios bani deoparte, iar tinerii ar trebui să facă economii de la primul salariu

Sistemul privat de pensii din România a fost introdus în 2007, ca răspuns la presiunile de natură demografică și economică asupra sistemului public de pensii, urmând un model multipilon testat și recomandat de către Banca Mondială. Sistemul public sau Pilonul 1, este pensia de stat, care se activează atunci când o persoană se angajează pentru prima dată, 5,4% din venitul brut al acesteia fiind direcționat către sistemul public. Sistemul privat de pensii este alcătuit din Pilonul 2 și Pilonul 3, oferind românilor mai multe opțiuni de economisire pentru pensie. Vorbim astăzi despre Pilonul 3  - pensia facultativă care vine ca o completare a celorlalte modalități de economisire pentru vârsta pensionării. Cât trebuie să plătească în plus, ca să iasă la pensie cu o sumă lunară decentă, ne spune Raluca Țintoiu, președintel al APAPR și CEO al fondului privat NN Pensii.

- EVZ: Cam cât ar trebui noi să cotizăm lunar, de pe acum, la pensiile private, pentru a avea, la ieșirea din activitate - cam peste 20 de ani, să spunem - o pensie decentă?

Ne puteți urmări și pe Google News

- Raluca Țintoiu: Fiecare dintre noi trebuie să înceapă să se gândească din timp la pensie, încă de la primul loc de muncă în cazul tinerilor. Cu cât începem să economism mai devreme, cu atât cu atât vom strânge mai mult pentru a avea venituri decente la pensie și o bătrânețe mai liniștită din punct de vedere financiar. În 2032, spre exemplu, când va ieși la pensie cel mai numeros val de participanți la sistemul actual de pensii, se estimează că pensia de stat va însemna  aproximativ 25% din ultimul său salariu, în timp ce pensia privată obligatorie va crește acest procent până la 40%. Sumele acumulate prin pensia obligatorie fiind direct dependente de salariul primit în perioada în care suntem activi pe piața muncii. Astfel, pentru a reduce diferența dintre ultimul salariu și pensie, diferență tradusă în nivelul de trai, este necesară economisirea suplimentară, pe termen lung. Sumele economisite depind, însă, de așteptările pe care fiecare dintre noi le are privind stilul de viață la bătrânețe și de veniturile de care avem nevoie pentru a asigura un trai mai bun la pensie. De aceea, pentru a maximiza aceste sume, este important să economisim prin pensii facultative sau alte instrumente de economisire pe termen lung, contribuind, pe cât posibil, cu ponderea maximă de 15% din salariul brut.

Contribuțiile acumulate vor conta

- Asta îmi va asigura o pensie decentă? Și cum se va stabili cât va fi pensia mea peste 20 de ani?

- O pensie decentă înseamnă lucruri diferite de la o persoană la alta, în primul rând în funcție de stilul de viață, dar și de activitățile în care va continua să investească și după vârsta pensionării, de susținerea financiară pe care aceasta vrea să o acorde celor dragi sau de cheltuielile de zi cu zi pe care le va avea la bătrânețe. Suma economisită prin pensia privată obligatorie depinde în mod direct de nivelul salarial și de procentul contribuției, prevăzut prin lege să crească până la 6%. La momentul introducerii sistemului de pensii administrate privat acesta era de 2%, iar în prezent este 5,1%. Pensia primită se va calcula în momentul ieșirii la pensie, pe baza mai multor indicatori printre care perioada totală de cotizare, contribuțiile acumulate, randamentele investițiilor realizate de administratorii fondurilor de pensii obligatorii, valoarea unui punct de pensie pentru pensia de stat și, în cazul celor care au economisit suplimentar printr-o pensie facultativă, sumele totale puse deoparte și câștigurile obținute de administratorii fondurilor de pensii facultative.

„Economisiți astăzi pentru a avea mai mult poimâine”

- Contează, așadar, cât de mare îți este salariul...

-  (...) Cu cât veniturile sunt mai ridicate, cu atât contribuția de 5,1% din prezent este mai consistentă valoric. Așa cum am spus mai sus, însă, veniturile din pensia de stat și pensia privată obligatorie vor reprezenta în 2032 aproximativ 40% din ultimul venit, cel de dinainte de pensionare, în condițiile în care cheltuielile de zi cu zi nu se vor reduce comparabil ci, din contră, vor rămâne aceleași sau chiar vor crește. Așadar, pentru a obține venituri mai mari la pensie fiecare dintre noi ar trebui să economisească suplimentar din veniturile obținute astăzi pentru a avea mai mult poimâine.

 „Randamentul pensiilor private obligatorii este mai ridicat decât dobânzile bancare”

- EVZ: Pensiile private sunt sau nu mai rentabile decat conturile de economii de la banci?

- Raluca Țintoiu: Fondurile de pensii private au obținut rezultate bune pentru participanți de la lansarea Pilonului 1 și 2 chiar și într-un context economic mai dificil, care a pus presiune pe piețele financiare și a dus, implicit, la scăderea dobânzilor și la evoluții slabe ale pietei de capital. În tot acest context, randamentul pensiilor private obligatorii este mai ridicat decât dobânzile bancare. Privite per ansamblu, pe termen lung - întrucât economisirea pentru perioada pensionării prin aceste instrumente este în sine un demers pe termen lung – fondurile de pensii private obligatorii au avut un randament de 9,6% de la lansare și până la finalul lunii septembrie a acestui an, în timp ce NN Pensii a avut un randament mediu anualizat de 10,1%. În ansamblu, de la lansarea pensiilor private obligatorii (mai 2008) și până la finele lunii septembrie 2016, fondurile de Pilon 2 au încasat contribuții brute în valoare totala de 24,5 de miliarde de lei, administrând active nete în valoare de 29,9 miliarde de lei, conform datelor publice. Diferența dintre activele nete administrate și contribuțiile brute, respectiv suma de 5,4 miliarde de lei (aprox. 1,2 mld. de euro), reprezintă câștigul realizat din investiții exclusiv în beneficiul participanților la aceste fonduri de pensii private. Strict la nivelul anului 2015, câștiguri investiționale nete realizate de fondurile de Pilon 2 s-au cifrat la 635 de milioane de lei (aprox. 143 mil. euro). În plus, trebuie precizat faptul că Pilonul 2 beneficiază și de un avantaj fiscal, fiind preluat din veniturile brute, în timp ce economisirea individuală, inclusiv prin depozite la bancă, se face din salariul net.