Ramona Mănescu, referitor la declaraţia lui Jean-Claude Juncker: “În ultimii ani, Europa s-a transformat tot mai mult într-un lobbyist al Rusiei sau într-un instrument de lobby”

Ramona Mănescu, referitor la declaraţia lui Jean-Claude Juncker: “În ultimii ani, Europa s-a transformat tot mai mult într-un lobbyist al Rusiei sau într-un instrument de lobby”

Ramona Mănescu, eurodeputat PPE/ PNL, a vorbit, în cadrul unui interviu, despre afirmațiile recente ale preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, conform cărora este nevoie de o apropiere de Rusia.

Ramona Mănescu se declară surprinsă de aceste declaraţii şi susţine că Europa s-a transformat tot mai mult într-un lobbyist al Rusiei.

“Cu siguranță asistăm la un moment foarte complicat, de răscruce aș spune eu. În politica externă europeană, noi, cei din Comisia pentru Afaceri Externe, am spus de foarte multe ori un lucru: din păcate, în ultimii ani și sub ochii noștri, Europa s-a transformat tot mai mult într-un lobbyist al Rusiei sau într-un instrument de lobby. Spun asta fără să am niciun fel de ezitare. În PE, dacă ne uităm la dosarele care sunt în derulare, în diferite comisii, vom vedea că balanța înclină întotdeuna în favoarea Rusiei și împotriva Statelor Unite. Pot interpreta declarația domnului Juncker în aceeași notă. Este, totuși, surprinzător că domnul Juncker face astfel de declarații. Doamna Mogherini nu m-ar fi surprins, pentru că de foarte ori a făcut declarații în favoarea Rusiei, chiar în ultima dezbatere a Comisiei pentru Afaceri Externe. Se știa de la nominalizare că există o simpatie, o afinitate și o preferință a domniei sale pentru Rusia “ a declarat eurodeputatul pentru caleaeuropeană.

De asemenea, aceasta consideră că Juncker ar trebui să meargă în Parlamentul European, în Comisia pentru Afaceri Externe sau în plenul PE și să explice argumentele sale pentru care consideră că este mai bine cu Rusia și mai puțin cu Statele Unite în politica externă, ca parteneri strategic.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Exact, dar declarația domnului Juncker este surprinzătoare pentru că vine de la domnia sa. Cred că în momentul acesta dacă asistăm la o recalibrare, la o regândire a politicii externe a Uniunii Europene, domnul Juncker ar trebui să vină în Parlamentul European, în Comisia pentru Afaceri Externe sau în plenul PE și să ne explice în ce constă această recalibrare. Să ne explice și care sunt argumentele dumnealui atunci când spune că mai bine cu Rusia și mai puțin cu Statele Unite în politica externă, ca parteneri strategici. Dacă domnul Juncker crede că Rusia ar trebui să fie un partener strategic al UE și să renunțăm la parteneriatul strategic cu SUA, iarăși trebuie să ne explice și să ne dea argumentele dumnealui. Astfel de decizii care influențează profund toate elementele de geopolitică și tot ce se va întâmpla de acum încolo cu Uniunea Europeană și cu statele membre, sunt hotărâri pe care nu poate să le ia domnul Juncker singur. Nu cred că este bine să dea astfel de declarații fără să se consulte” a mai declarat Ramona Mănescu.

De asemenea, eurodeputatul susţine că la nivelul leadership-ului european există o lipsă de coerență în mesaj.

“Da, constatăm că europenii sunt prietenoși, sunt foarte inimoși, dar constat cu dezamăgire în același timp că, cel puțin la nivelul leadership-ului european există o lipsă de coerență în mesaj. Spun asta pentru că liderii europeni ne spun că este nevoie de solidaritate de cele mai multe ori. De a fi împreună în deciziilor pe care le luăm, doar că nu le luăm împreună. Deciziile sunt impuse, iar modul în care se iau acestea mi se pare total nedemocratic și împotriva spiritului european și valorilor europene.”

În ceea ce priveşte România, Ramona Mănescu consideră că ţara noastră ar trebui să se poziționeze de acea parte care îi conferă un plus de securitate și de oportunități de dezvoltare.

“România are un parteneriat aprofundat, trebuie să-l păstreze și trebuie să îl intensifice, după părerea mea. României nu i s-a lăsat altă alternativă. În momentul de față, modul în care reacționează UE la nivelul politicii externe nu avantajează foarte mult România. Pe termen mediu și lung, cred că România trebuie să se poziționeze de acea parte care îi conferă un plus de securitate și de oportunități de dezvoltare. Acel parteneriat este cel cu Statele Unite. Modul în care Uniunea Europeană abordează politica externă este total confuz, total contradictoriu și nu cred că putem fi de acea parte a baricadei care încă nu s-a decis ce vrea sau s-a decis și nu spune. Decizia nu se ia cu consultarea partenerilor.”