Raport ANA: Iaşi şi Cluj sunt cei mai mulţi consumatori de droguri sub tratament

Raport ANA: Iaşi şi Cluj sunt cei mai mulţi consumatori de droguri sub tratament

Potrivit specialiştilor Agenţiei Naţionale Antidrog, se consumă stupefiante mai ales în oraşele în care sunt centre universitare dar şi în cele apropiate de graniţă.

Faptul că mulţi consumatori ajung să primească tratament ca urmare a consumului de droguri, reprezintă un alt indicator  epidemiologic cheie, pentru specialiştii ANA. "Astfel, în anul 2013, au primit asistenţă pentru consum de substanţe psihoactive 1645 de persoane; faţă de anul anterior înregistrându-se o diminuare cu 17,4% a numărului de persoane asistate, valoare cu 6/ aproximativ 10% mai mare comparativ cu 2004", se mai arata in raportul agentiei. Având în vedere tipul drogului principal se observă că, cele mai consumate sunt opiaceele (heroina şi metadona), SNPP şi cannabisul. 

Din punct de vedere teritorial, consumul de cannabis şi SNPP este cel mai extins, în timp ce, zona Bucureşti-Ilfov înregistrează cel mai mare consum de opiacee şi SNPP, iar cele mai multe admiteri la tratament pentru consum de hipnotice şi  sedative se observă la Iaşi şi Cluj.

Ca şi în alţi ani, zonele cu cel mai mare risc se conturează în jurul marilor centre universitare sau în zonele de graniţă. De asemenea, Populaţia majoritară în serviciile de asistenţă este reprezentată de persoanele de sex masculin. Comparativ cu recidivele, pentru cazurile noi se înregistrează o valoare mai mică, atât pentru cea mai mică vârstă de debut, cât şi pentru cea mai  frecventă vârstă şi, implicit, media vârstei de admitere în asistenţă. Cele mai mici valori pentru media vârstei de debut/ admitere în asistenţă este pentru inhalante şi cele mai mari valori se înregistrează pentru hipnotice şi sedative.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cea mai mică durată de consum anterior solicitării pentru prima dată de asistenţă este pentru SNPP (2,3 ani), urmează inhalantele şi hipnoticele/ sedative (2,9 ani), iar cea mai mare valoare este pentru opiacee: media – 7,4 ani şi valoarea cea mai frecventă – 4 ani. Deşi injectarea reprezintă din 2006 cea mai utilizată metodă de administrare, începând cu anul 2010, se observă o scădere a utilizării injectabile şi o creştere pentru cele pulmonară şi orală.