Raport Eurostat: Patru din zece pensionari români nu-şi pot permite o masă adecvată

Raport Eurostat: Patru din zece pensionari români nu-şi pot permite o masă adecvată

Nivelul de trai al bătrânilor din România este printre cele mai reduse din Uniunea Europeană. Cifrele prezentate în raportul publicat recent "Îmbătrânirea activă şi solidaritatea între generaţii" vorbesc de la sine.

Astfel, aproape o treime (31,1%) dintre persoanele de peste 65 de ani care locuiesc singure au dificultăţi în a-şi încălzi locuinţa pe timp de iarnă. Procente mai mari sunt înregistrate în Bulgaria (77,2%), Cipru (38,2%) şi Letonia (28,4%). La polul opus se situează luxemburghezii, care nu se confruntă deloc cu asemenea probleme, precum şi olandezii (1,7% din totalul bătrânilor de peste 65 de ani) sau Suedia (2,1%).

În doi, pensionarii se descurcă mai bine: 21,6% dintre bătrânii din România, dintre care cel puţin unul a depăşit vârsta de 65 de ani, nu îşi pot asigura căldura în casă, conform datelor Eurostat, bazate pe statisticile anului 2009.

Nu au bani de vacanţă

Ne puteți urmări și pe Google News

Când vorbim despre a pleca în vacanţă, puţini sunt pensionarii care îşi pot permite aşa ceva. România se află chiar la coada clasamentului, cu 92,1% dintre bătrânii care locuiesc singuri şi care nu-şi permit să meargă într- o săptămână de vacanţă. În Bulgaria procentajul este de 90,3%, în Slovacia de 79,2%, iar în Polonia de 77,5%.

În schimb, cei mai "răsfăţaţi" vârstnici din Uniunea Europeană, din punctul de vedere al vacanţelor departe de casă, sunt luxemburghezii, unde procentul celor care nu-şi permit o săptămână de relaxare este de 13%. Aceştia sunt urmaţi de danezi (13,3%) şi de suedezi (19,3%).

Când vorbim de cuplurile de pensionari din România, procentajul celor care nu-şi permit o vacanţă scade, dar se menţine aproape de 90%: 87,8%, în continuare cel mai ridicat din Uniunea Europeană.

Câţi pensionari nu-şi pot asigura o masă adecvată

În România, patru din zece pensionari care locuiesc singuri nu-şi pot asigura o masă cu carne sau peşte cel puţin o dată la două zile. Dacă ne referim la cuplurile de vârstnici, procentul se reduce la 27,1%, arată cifrele Eurostat.

Cea mai gravă situaţie, din acest punct de vedere, este în Bulgaria, unde aproape 76% dintre pensionarii singuri şi 59% dintre cuplurile de bătrâni nu îşi pot permite o alimentaţie adecvată.

Statele unde pensionarii care nu-şi pot asigura hrana necesară sunt sub 4% sunt Danemarca, Irlanda, Spania, Luxemburg, Olanda, Finlanda, Suedia şi, la limită, Marea Britanie. Altfel spus, acestea sunt ţările membre UE unde vârstnicii o duc cel mai bine.

Raportul Eurostat mai menţionează că, în România, 54,3% dintre bătrânii singuri şi 42,7% dintre cuplurile de vârstnici nu sunt capabili să acopere cheltuielile neprevăzute.