Raportul CIA zguduie America

Raportul CIA zguduie America

Statele Unite sunt presate să aducă în fața justiției oficialii care au aprobat tehnicile dure de interogare ale spionajului american.

Washingtonul era ieri în defensivă, sub tirul reacțiilor virulente, pe plan intern, dar și internațional, după publicarea, miercuri, a raportului care confirmă că CIA, agenția americană de informații, a torturat suspecți de terorism. Națiunile Unite au cerut trimiterea în judecată a oficialilor care, în timpul precedentei administrații Bush, au planificat și autorizat programul de detenție abuzivă, derulat între 2002 și 2007. „SUA sunt obligate prin lege să îi aducă în fața justiției pe cei vinovați”, a subliniat Ben Emmerson, raportor ONU pentru drepturile omului și terorism. Și ONG-urile americane și internaționale au denunțat „metodele criminale” folosite de CIA, în timp ce Germania a acuzat „încălcări grave ale valorilor democratice”.

Bush a aflat târziu

Deși CIA susține că metodele brutale de interogare, detaliate în raportul Senatului american, au dus la salvarea de vieți umane, experții care au întocmit documentul au concluzionat că niciunul din cele 20 de cazuri prezentate de agenți drept „succese” nu a produs, în final, informații vitale care să fi ajutat la dejucarea unor atentate teroriste. De altfel, senatorul republican John McCain a și subliniat că informațiile care au dus ulterior la capturarea lui Osama bin Laden au fost obținute prin metode convenționale de interogare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Care au fost aceste metode brutale? Pe lângă simularea înecului, deținuții au fost ținuți legați în întuneric, trântiți de perete, scufundați în apă foarte rece, privați de somn timp de chiar și o săptămână, hrăniți și hidratați pe cale rectală. Potrivit raportului, fostul președinte George W. Bush a fost informat despre aceste metode abia în 2006. Trei ani mai târziu, succesorul său, Barack Obama, a dispus închiderea acestui program controversat.

Închisori externe

Polonia a recunoscut, ieri, că a găzduit un centru de detenție al CIA, dar susține că a încetat colaborarea cu agenția americană în 2003. Raportul face referire la mai multe țări care ar fi cooperat cu Washingtonul în programul CIA, dar le identifică doar sub nume de cod. Presa americană a dezvăluit însă că un sfert din țările lumii au găzduit astfel de centre de detenție, România și Lituania figurând și ele pe lista rămasă secretă.