Raportul SRI pe 2014. Terorismul ocolește, deocamdată, România. Spionajul economic, nu! În același raport se spune că investitorii străini au optat

Raportul SRI pe 2014. Terorismul ocolește, deocamdată, România. Spionajul economic, nu! În același raport se spune că investitorii străini au optat

În același raport se spune că investitorii străini au optat, în numeroase situații, pentru retragerea finanțărilor acordate filialelor locale

Raportul asupra activității SRI pe anul 2014 scoate în evidență câteva elemente interesante, unele intuite de cei care au urmărit în ultimul timp evoluția anumitor fenomene, altele complet noi, mai ales prin abordarea „operativ-informativă”.

Câteva date s-au schimbat din martie, când a fost întocmit raportul și depus la Parlament, mai ales pentru că e vorba de procese în plină desfășurare, amenințările teroriste, relațiile cu Federația Rusă, atacurile cibernetice asupra instituțiilor românești, sentimentele naționaliste.

„Nu se impune schimbarea nivelului de alertă”

Ne puteți urmări și pe Google News

O concluzie principală desprinsă din raport este că amenințările teroriste la adresa României nu s-au intensificat decât în măsura în care ele au crescut pe întreg mapamondul, dar nu se impune schimbarea nivelului de alertă de la albastru-precaut, adică pe teritoriul nostru acționează membri ai unor organizații teroriste, dar doar pentru procurarea de fonduri, pentru a accesa rețelele de crimă organizată în vederea introducerii ilegale a unor persoane în UE și pentru înființarea de instrumente de propagandă.

„Teama de islamizare”

Tot în 2014, singurul conflict de sorginte naționalistă e identificat ca fiind cel din jurul problematicii Ținutului Secuiesc, dar între timp situația s-a schimbat. Apariția valului de refugiați din Africa de Nord și Siria-Irak, dar și evenimente de mai mică anvergură – cum e construcția unei mega-moschei la București – au dezvăluit o teamă de islamizare, devenită manifestă, atât în stradă cât și în mediile de comunicare.

Culmea e că tocmai acest potențial nou dezvăluit, frica pierderii identității creștine, ne ferește și mai mult de „posibile atentate teroriste”. Specialiștii în domeniu din întreaga lume sunt de părere că membrii organizațiilor teroriste s-au strecurat în UE, profitând de valul de refugiați, dar că o perioadă destul de lungă se vor abține de la manifestări violente, pentru a nu provoca în Europa un curent anti-islam. De fapt, vor liniște pentru a putea trece de gardurile taberelor de refugiați și pentru a pătrunde cât mai bine în societate.

Evident, țările cu manifestări anti- islam ar trebui să fie cele mai ferite de atacuri care nu ar face decât să precipite expulzarea migranților sau fac imposibilă integrarea. Dar despre astea... în raportul pe 2015!

Riscurile teroriste la nivel național și-au păstrat cauzalitatea externă

Iată mai jos câteva fragmente din raportul pe anul trecut, câteva radiografii făcute de SRI unor piese importante din puzzle-ul vieții de zi cu zi.

Terorism „de propagandă”

În raport sunt descrise activitățile de anul trecut ale membrilor organizațiilor teroriste pe teritoriul României: „Principalele repere ale situației operative au reflectat menținerea amenințării teroriste la adresa securității naționale în registrul indirect si nonoperațional, materializat predominant în sprijin financiar și logistic, actiuni de propagandă fundamentalistă si tendințe de radicalizare. De asemenea, riscurile teroriste la nivel național si-au  păstrat cauzalitatea externă, fiind conexate cu prelungirea instabilității în Nordul Africii și accentuarea violențelor in regiunea Siria-Irak. (...) Pe acest fond, măsurile cu caracter preventiv adoptate de SRI în privința unor persoane cu preocupări de propagandă jihadistă, suspectate de intenții teroriste ori implicate în acțiuni de sprijinire a organizațiilor teroriste și a rețelelor de migrație ilegală au permis menținerea nivelului de alertă albastru-precaut”.

„Derularea de acțiuni de propagandă”

Așa cum se vede din raport, spionajul care a vizat țara noastră este preponderent orientat pe economic: „Particularitățile formelor de manifestare a acțiunilor în plan informativ și obiectivele specifice urmărite de serviciile de informații străine au variat semnificativ-în funcție de interesele statelor de proveniență pe relația cu România”. Principalele obiective ale structurilor în cauză au vizat:

● penetrarea informativă a instituțiilor statului;

● acțiuni la toate nivelurile, în scopul influențării actului decizional ori obținerii de informații de interes

● intruziuni informatice având drept țintă instituții de stat sau alte entități gestionare/beneficiare de informații restricționate sau cu valență strategică;

● contractarea proiectelor promovate de statul român, consolidarea controlului asupra comunităților conaționale de pe teritoriul autohton și a principalelor forme asociative ale acestora;

● fructificarea unor potențiale oportunități de afaceri pentru agenți economici conaționali, derularea de acțiuni de propagandă și contra-propagandă;

● inițierea de agresiuni informaționale menite să denigreze statul român, derularea de operațiuni clandestine pe national impotriva teritoriul altor state.

„Insuficiența resurselor financiare”

E interesantă și radiografia economică a României anului 2014, în viziunea principalului serviciu de informații, vă atrag atenția atenția în special asupra :”În ceea ce privește securitatea economică, raportul SRI arată că, în 2014, ritmul de creștere s-a încetinit comparativ cu 2013, cu ușoare repoziționări ale ponderii domeniilor economice la formarea PIB: „Evoluția economiei autohtone a fost în continuare marcată de disfuncții, în contextul insuficienței resurselor financiare din plan intern, al ritmului redus de atragere/absorție a fondurilor europene și al strategiilor investitorilor străini, care au optat, în numeroase situații, pentru retragerea finanțărilor acordate filialelor locale”.