Războiul civil ucrainean se apropie de gurile Dunării

Războiul civil ucrainean se apropie de gurile Dunării

Odesa, oraș situat la circa 150 de km de granițele României, a devenit noul focar de instabilitate și tensiuni care îngrijorează Bucureștiul.

Violențele de la Odesa, cele mai grave înregistrate în Ucraina în ultimele două luni și jumătate, riscă să declanșeze un război civil la granițele României, a avertizat, ieri, președintele Traian Băsescu. „Din păcate, în estul, dar şi în sudul Ucrainei lucrurile se complică și în momentul de față sunt toate elementele care pot identifica în Ucraina un început de război civil”, a subliniat șeful statului.

Noile evoluții din sudul Ucrainei îngrijorează România pentru că țara noastră ar putea fi inclusă într-o regiune de instabilitate, cu implicații financiare negative pentru București. „Şi România este în această regiune, nu în altă parte. Mai mult decât atât, faptul că au izbucnit conflicte în Odesa, deci la circa 150 de kilometri de brațul Chilia, de frontiera cu România, este un element în plus care ne îngrijorează, dar nu ne surprinde. În analizele pe care le-am prezentat public am spus demult că una din țintele Federației Ruse este ajungerea cu frontiera la gurile Dunării, pe brațul Chilia”, a adăugat președintele Băsescu.

„Planul rus”

Ne puteți urmări și pe Google News

Vineri, la Odesa, 46 de tineri au murit, majoritatea intoxicați cu fum, într- un incendiu declanșat în sediul Casei Sindicatelor din oraș. Potrivit informațiilor disponibile, victimele ar fi în bună măsură militanți rusofoni, care s-au baricadat în clădire după un atac lansat asupra unei manifestații pro-ucrainene și ai cărei participanți au ripostat. Ieri, premierul ucrainean Arsenii Iațeniuk a denunțat violențele de la Odesa ca parte a „unui plan rus de distrugere a Ucrainei”. Mai mult, SBU, serviciul de securitate al Ucrainei, a dezvăluit că tulburările de la Odesa au fost organizate și finanțate din exterior. Mai concret, susține SBU, de aceste revolte s-ar fi ocupat direct doi foști demnitari ai regimului Viktor Ianukovici care se „ascund în vecinătate”, aluzie la Rusia. Ieri, noi violențe au izbucnit la Odesa, manifestanții proruși atacând sediul poliției locale.

Un nou front

Odată cu violențele fără precedent de la manifestațiile din Euro- Maidan, din februarie, de la Kiev, Odesa, al treilea oraș ca mărime și principalul port al Ucrainei, devine al doilea focar de instabilitate din țară, după estul rusofon. Direcția de propagare a instabilității pare să urmeze linia imaginară de demarcație a regiunilor rusofone de cele prooccidentale. Odată extinsă aria de instabilitate, legitimitatea alegerilor din 25 mai este pusă sub semnul îndoielii, un obiectiv, de altfel, vizat și de Rusia care nu vrea un lider pro-european instalat la Kiev.

„Riscul major este ca în partea de est și de sud-est a Ucrainei să nu se poată desfășura alegerile prezidențiale. Un președinte ales doar cu votul din restul regiunilor țării riscă să stimuleze ruperea Ucrainei”, a atras atenția și Băsescu. Șeful statului a mai criticat și declarațiile iresponsabile ale premierului Victor Ponta, în contextul tensiunilor din Ucraina. Aflat în vizită la Craiova, premierul a avertizat că „ne paște un război”, dar partea plină a paharului este că o astfel de realitate aduce mai multe contracte industriei de apărare.

„Niciun risc de război”

„Vreau să afirm către toţi românii şi către partenerii noştri externi, România nu are sentimentul că va fi atacată de Federaţia Rusă şi nu are niciun element care să ne îndrepte către o astfel de întâmplare, către un astfel de risc”, a reacționat Băsescu.

În ceea ce priveşte o altă afirmaţie a premierului Victor Ponta, „să apărăm Moldova”, Traian Băsescu a explicat că vrea să îi informeze şi pe români şi cancelariile occidentale, aliaţii noştri, că „România nu are planificată în niciun fel apărarea Republicii Moldova prin mijloace militare”, făcând referire la Constituţia Republicii Moldova, care se declară stat neutru.