Războiul CNA cu jurnaliștii

Războiul CNA cu jurnaliștii

Instituția condusă de Laura Georgescu face tot posibilul pentru a ține presa cât mai departe și a se ascunde de opinia publică.

Din cei unsprezece membri ai CNA, șase sunt foști jurnaliști. Cu toate acestea, instituția publică vede în presă un inamic, căruia face tot posibilul să-i închidă ușile în nas. După ședința de joi, prin modificarea Regulamentului de Organizare și Funcționare al instituției, accesul presei la ședințe a fost mult îngreuiat și practic s-a făcut imposibilă prezența publicului în sală, chiar dacă astfel este sfidată însăși Legea Audiovizualului nr.504/2002, art. 15 (2), care stipulează că ședințele CNA sunt publice. Până acum, jurnaliștii și publicul aveau intrare liberă. De joi, primii au nevoie de acreditare, iar publicul, de aprobări speciale.

Alături de „majoritatea” din CNA, Laura Georgescu scapă astfel de martorii incomozi ce au făcut publice momente jenante din ședințele consiliului, cum ar fi imaginile realizate de fotoreporterul EVZ Nicu Dîrdîiac, ce o surprindeau pe șefa CNA smulgând camera web de pe laptopul lui Valentin Jucan, membru CNA. De altfel, Nicu Dîrdîiac pare să fi devenit pentru CNA inamicul public numărul unu: dovadă, discuția fotoreporterului nostru cu câțiva membri CNA au încercat, joi, să-l scoată din sala în care se desfășura ședința publică. Spre deliciul cititorilor EVZ, reproducem discuția înregistrată cu Narcisa Iorga, membru CNA:

Laura Georgescu: Domnul cu aparatul (fotoreporterul EVZ - n.r.) și doamna cu camera (de la RCS/RDS - n.r.), vă rog să ieșiți. Mulțumesc frumos.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nicu Dîrdîiac: Păi nu, doamnă, stați puțin…

Laura Geogescu: O secundă... Ne ridicăm noi și ieșim, dacă nu…

Narcisa Iorga: Extraordinar… Asta ar fi culmea…

Nicu Dîrdîiac: Dacă eu bag aparatul în geantă, ședința este publică și atunci am voie să asist.

Laura Geogescu: Atunci int roduceți aparatul în geantă.

Nicu Dîrdîiac: Nu este normal să mă dați afară din ședință.

Narcisa Iorga: Mi se pare corect.

Nicu Dîrdîiac: O ședință publică poate fi…

Laura Geogescu: N-am o problemă să asistați ca persoană fizică. Ați luat suficiente fotografii.

Nicu Dîrdîiac: Eu n-am venit ca persoană fizică. Sunt angajat la un ziar și îmi desfășor activitatea ca fotoreporter și sunt într-o instituție a statului român. Dumneavoastră sunteți persoane publice. Nu știu de ce vă este frică dumneavoastră de ceea ce faceți într-o ședință publică.

Monica Gubernat: Vreți să încetați cu șabloanele, vă rog! Ați spus fotoreporter…

Christian Mititelu: Adineauri ați filmat persoane particulare. Ați întors aparatul către cei din sală...

Nicu Dîrdîiac: Nu trebuie să am permisiunea într-o ședință publică a CNA. Nu afectez viața privată.

Radu Călin Cristea: Vă rog să plecați. Faceți parte din public. Nimeni nu are aparate de înregistrare.

Nicu Dîrdîiac: Fotoreporterii au, poate nu știți.

Christian Mititelu: Înțeleg să faceți fotografii în anumite limite de decență. Câte fotografii trebuie să faceți?

Nicu Dîrdîiac: Câte consider eu că este nevoie.

Christian Mititelu: Atunci mergeţi la un curs de pregătire ca să reuşiţi să faceţi o poză.

Narcisa Iorga: Eu n-am auzit la Parlamentul României să se discute așa ceva. Niciodată. Și Parlamentul României are și el limitele sale. Mi se pare jenant pentru Consiliul Național al Audiovizualului, care a fost o instituție lăudată de ONG-uri ca fiind extrem de transparentă, să ajungă să pună astfel de probleme unui reporter. Mi se pare jenant, mai ales din partea a doi foști jurnaliști mari: Radu Călin Cristea și Christian Mititelu.

Majoritatea nu se va opri aici

Restricțiile impuse presei și publicului, joi, ar putea fi doar începutul. Intențiile majorității erau chiar mai drastice și e probabil că aceasta va încerca să-și impună din nou punctul de vedere. Modificările ROF, puse inițial în fața membrilor CNA, chiar în în timpul ședinței, stipulau că accesul presei este permis „doar dacă membrii CNA aprobă”, dar și că „dacă li se permite accesul în sală, ziariștii vor avea voie să filmeze următoarele momente: intrarea membrilor în sală și deschiderea ședinței. Consiliul va aprecia în ce măsură ziariștii pot face înregistrari ale altor părți din ședință”.