Războiul copiilor din Donbas: utilizarea minorilor în conflict şi răpirea micuţilor din Estul Ucrainei în Rusia | PULSUL PLANETEI

Războiul copiilor din Donbas: utilizarea minorilor în conflict şi răpirea micuţilor din Estul Ucrainei în Rusia | PULSUL PLANETEI

Ororile războiului vin cu cea mai mare acuitate în conflictele armate, mai ales cele nedeclarate, care nu implică state şi responsabilitatea în faţa legilor războiului şi ale torturii.

 Este ceea ce se întâmplă în Estul Ucrainei, acolo unde Donbasul este subiectul unei agresiuni militare ruse neasumate, pasate pe seama voluntarilor şi structurilor separatiste alimentate din Estul Frontierei de către Moscova, aşa cum se întâmplă şi în spaţiul din Siria Irak asumat de către Daesh, autointitulat Stat Islamic, un alt no man’s land fără jurisdicţie, fără reguli şi cu declanşarea celor mai mari frustrări umane în acte de teroare oribile, de o cruzime inimaginabilă.

Războaiele de peste tot au făcut victime. Victime civile, victime nevinovate, oameni care s-au întâmplat într-o anumită regiune unde au început confruntările. Din păcate, Donbasul este un caz clasic în care, pentru a-i apăra, zice-se, pe ruşii, rusofonii şi compatrioţii din regiune, în varianta doctrinei propovăduite de Kremlin, a fost distrusă viaţa, liniştea, averile şi perspectivele exact ale populaţiei ruse şi rusofone din Estul Ucrainei. Tâlhării, ucideri, justiţie selectivă şi arbitrară cu arma în mână, jafuri şi violuri, prezenţa puşcăriaşilor eliberaţi din închisorile ruse pentru înrolarea ca „voluntari” în regiune, toate au adus suferinţă cu precădere a celor în numele cărora s-a declanşat această agresiune militară, pentru a-i feri de discriminare la care i-ar fi supus regimul de la Kiev nou instalat.

Dar poate cea mai gravă crimă în conflicte este încălcarea dreptului copiilor. Unii rămân singuri, le mor părinţii şi sunt abandonaţi fără resurse unei morţi sigure, alţii sunt recrutaţi şi utilizaţi în linia întâi,sau ca sprijin pentru a căra muniţie şi hrană acolo, în linia întâi, fie sunt folosiţi drept carne de tun, după ce au trecut printro şcoală militară de vară de două săptămâni în care sunt învăţaţi să tragă cu arma. Oricum copii sunt expuşi unor tulburări majore în educaţia şi creşterea lor normală, copii sunt primii abuzaţi în zone de conflict. Cu atât mai grav atunci când sunt utilizaţi împotriva propriilor familii sau a propriei lor ţări.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ultima grozăvie dată publicităţii de către Ucraina a fost tocmai expunerea abuzurilor comise împotriva copiilor în Donbas şi răpirea a sute de copii din regiune şi mutarea lor în Rusia, în scopuri necunoscute. Ucraina a somat Rusia să dea publicităţii informaţii despre copiii scoşi din regiune şi transferaţi în Rusia, de nenumărate ori. Mai nou, reprezentantul Ucrainei în grupul trilateral de contact din Donbas şi prim adjunctul preşedintelui Radei Supreme a Ucrainei, Iryna Gerashchenko, a declarat faptul că Kievul a reiterat, la 4 iulie, cererea de informaţii despre copii extraşi ilegal şi transportaţi în afara Donbasului de către trupele de ocupaţie, în direcţii necunoscute, pe teritoriul Rusiei.

Partea ucraineană se opune cu fermitate oricărei utilizări a copiilor şi adolescenţilor în cadrul războiului, sub orice formă. Apelăm din nou la Federaţia Rusă cerându- i să ofere informaţii în legătură cu copiii luaţi ilegal de pe teritoriul Ucrainei. Ne-am exprimat, de asemenea, profunda preocupare în legătură cu faptul că organizaţiilor umanitare internaţionale, inclusiv UNICEF, nu li se permite vizitarea caselor de copii şi instituţiilor speciale pentru copii localizate în teritoriile ocupate, a afirmat Gerashchenko, după întâlnirea subgrupului pentru afaceri umanitare al Grupului de Contact Trilateral, la Minsk.

De altfel reuniunea s-a desfăşurat având ca punct esenţial de preocupare a părţii ucrainene discutarea violării drepturilor copilului în zona de conflict din Estul Ucrainei. La întâlnire a participat şi comisarul special prezidenţial pentru drepturile copiilor de la Kiev, Mykola Kuleba.