RĂZBOIUL DIN KOSOVO. Nouă sârbi, condamnați pentru crime de război

RĂZBOIUL DIN KOSOVO. Nouă sârbi, condamnați pentru crime de război

Nouă sârbi din forțele paramilitare au fost declarați vinovați de uciderea a peste 100 de civili albanezi în timpul conflictului din Kosovo de la finalul anilor 90, relatează BBC News.

Un tribunal pentru crime de război din Serbia i-a condamnat pe așa-zișii Șacali din unitatea paramilitară la 20 de ani de închisoare.

Procurorii au susținut că bărbații au violat, ucis și jefuit victime din patru sate din vestul Kosovo. Crimele au fost printre cele mai brutale din războiul din anii 1998-1999, în care albanezii au luptat împotriva conducerii sârbe. Trupele sârbe au fost evacuate din Kosovo, după o campanie de bombardament a NATO, menită să oprească represiunea violentă a etnicilor albanezi din această provincie, aceștia reprezentând 90% din cele două milioane de locuitori. Kosovo și-a declarat independența în 2008, un gest pe care Serbia a refuzat să-l recunoască.

Printre crimele comise de Șacali se numără și masacrarea a 41 de oameni din satul Cuska, în 1999. Forțele sârbe au înconjurat localnicii și, după separarea femeilor de bărbați și copii, bărbații au fost închiși în case, unde au fost împușcați și li s-a dat foc. „Cei nouă au comis crime, violuri și jafuri, într-un mod extrem de brutal, cu singurul scop de a răspândi frica în rândul civililor albanezi, pentru a-i forța să-și părăsească locuințele și să plece în Albania”, a spus judecătoarea Snezana Nikolic Garotic în verdictul dat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tribunalul din Belgrad a dat pedepse de până la 20 de ani de închisoare. Unsprezece persoane au fost judecate în acest caz, dar două au fost achitate de toate capetele de acuzare.

Câțiva membri ai unității paramilitare sunt încă de negăsit, fiind dați în urmărire prin Interpol.

Circa 120.000 de sârbi trăiesc în prezent în Kosovo, țara cu 1,8 milioane de locuitori, majoritatea albanezi. Cei aproximativ 40.000 de sârbi kosovari trăiesc în nordul țării și nu recunosc independența provinciei Kosovo. Cu toate acestea, Kosovo a fost recunoscută de peste 100 de țări, printre care SUA și majoritatea țărilor membre UE.