Războiul din Nagorno Karabakh a stârnit din nou armenii împotriva Rusiei | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 5 Comentarii | 2048 Vizualizari

La începutul lunii aprilie a fost reîncălzit războiul din Nagorno Karabakh cu violenţe majore ce cotează victimele de ambele părţi la nivelul a sute de morţi.

 Mai mult, în ciuda unei încetări a focului formală, schimburile de focuri continuă ca şi victimele de ambele părţi, la un nivel care nu a mai fost atins din timpul confruntărilor azero-armene de acum 20 de ani. Atunci armenii au ocupat Nagorno Karabakh, regiune locuită majoritar de armeni dar aparţinând Azerbaidjanului, precum şi un număr de districte din Azerbaidjan ca zonă tampon de securitate. Rusia s-a situat de partea Armeniei, e garanţie de securitate, dar vinde arme în egală măsură şi Azerbaidjanului, mai bogat, pe motiv că astfel controlează echiparea părţilor.

Războiul de 4 zile (2-5 aprilie) s-a încheiat formal atunci când ambele părţi şi-au clamat victoria. La o primă constatare, Azerbaidjanul ar fi pierdut resursă umană şi tehnică militară mai mult decât ar fi recunoscut oficial, dar a reuşit să ocupe câteva puncte strategice pe teren, aflate la cote înalte. Versiunea oficială armeană a prezentat un blietzkrieg azer ratat, care a fost respins cu succes de armata armeană, cu două brigăzi de infanterie motorizată. Accentul pe rateurile azerilor a permis escamotarea în faţa publicului armean a propriilor pierderi şi salvarea imaginii regimului politic. Dacă Erevanul nu „a pierdut” după „războiul de 4 zile”, situaţia oricum nu este favorabilă pentru Armenia, fiindcă s-a vorbit deschis în plan internaţional cu această ocazie despre contestarea status quo-ului în Karabah, care nu va aduce o soluţie de pace pe termen lung. Liderii azeri şi armeni au respins concesiile propuse de Moscova - orice compromis sau pas înapoi poate fi perceput ca slăbiciune în faţa publicului de acasă, ceea ce ar putea vulnerabiliza regimul politic în faţa contestatarilor.

Mai important, sentimente antiruse au răbufnit la nivelul societăţii armene, când au constatat că celebrul acord de apărare colectivă din cadrul OTSC nu a funcţionat, şi nici un „aliat”, inclusiv Moscova, nu a sărit în apărarea Armeniei, mai mult, ele se adaugă nemulţumirilor generate de situaţia economică dezastruoasă a Armeniei de după intrarea în Uniunea Economică Eurasiatică (UEE). Mai mult, a fost înaintată spre aprobare o cerere de retragere a Armeniei din UEE, organizaţia integrativă economică propusă de Rusia înainte de anexarea Crimeii şi de agresinea militară din Estul Ucrainei.

Manifestaţiile masive de stradă anti- ruse din Erevan au fost dublate de o petiţie adresată lui Vladimir Putin şi lui Dmitri Medvedev distribuită de website-ul Change.org. În aceasta se deplânge atacul iniţiat de Azerbaidjan prin armamentul ofensiv pe care Rusia i l-a vândut, inclusiv elicoptere Mi-25, tancuri T-90 şi T-72, lansatoare de reachete multiple Solntsepzok, Grad şi Smerch. Rusiei îi este imputată susţinerea revanşismului Azerbaidjanului, care nu şi-a ascuns niciodată intenţiile agresive. Încordarea la Erevan a atins şi punctul atacării reşedinţei celui de-al doilea preşedinte armean, Robert Kocharyan, pe 18 aprilie. Grenada aruncată a lovit doar intrarea clădirii, iar o persoană de 32 de ani a fost arestată.

Deocamdată, „războiul de 4 zile” a deschis Rusiei un spaţiu de oportunităţi la nivel politic în Caucazul de Sud. Dar pârghiile sale vizează cu precădere conducerea politică din Armenia şi nu strada, populaţia, societatea armeană, care nu mai răspunde la fel la presiuni sau corupţie, după numeroase episoade anti-ruse, societate a cărei mobilizare şi forţă au fost ignorate din calculul politic de la Kremlin şi care ameninţă să afecteze fundamental interesele ruse din regiune.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
14:28 UPDATE. ATACATORUL era născut în Marea Britanie și fusese anchetat de MI5, acum câțiva ani. Ce naționalitate au VICTIMELE 14:23 Cine sunt VICTIMELE teroristului de la LONDRA. Povestea femeii care mergea să-și ia copiii de la școală 14:22 DONALD TRUMP jr a lansat un atac furibund la adresa PRIMARULUI MUSULMAN al Londrei 14:15 Mărturia unui student român aflat în Londra: "Panica e doar în centru" 13:12 Atentatul de la Londra, în IMAGINI. Instantanee INCREDIBILE! ATENȚIE, pozele vă pot AFECTA EMOȚIONAL - Exclusiv EvZ 12:14 Moment de reculegere la Londra, în memoria celor uciși în atacul terorist 11:23 EI SUNT ROMÂNII RĂNIȚI la LONDRA. ANDREEA este de o frumusețe răvășitoare - FOTO 10:14 VIDEO ȘOCANT cu MOMENTUL ATACULUI din LONDRA. IMAGINI cutremurătoare CU ROMÂNCA scoasă în viață din râul TAMISA - GALERIE FOTO 09:05 ROMÂNII din LONDRA reacționează după ATACUL de pe PODUL WESTMINSTER 08:23 FAȚA UCIGAȘULUI de pe PODUL WESTMINSTER. De ce autoritățile britanice nu-i dezvăluie identitatea? 07:27 Terorismul concetățeanului vecin de palier. Reîntoarcerea jihadiștilor în Europa 06:34 TEROARE în INIMA LONDREI. CINCI MORȚI și cel puțin 40 de RĂNIȚI - GALERIE FOTO - EXCLUSIV EVZ - ATENȚIE! Imaginile vă pot afecta emoțional! Mesajul premierului britanic 06:06 ȘOCANT! Momentul când poliţia TRAGE asupra teroristului din LONDRA a fost surprins în imagini - VIDEO 21:04 ATENTATUL DE LA LONDRA. SRI a luat măsuri sporite de SECURITATE 20:43 Doi români, răniţi în atentatul de la Londra. Este vorba de o femeie și un bărbat 17:40 VIDEO cu evenimentele de la Londra! Legislativul și-a SUSPENDAT activitatea
loading...