Razboiul sexelor: de unde apar neintelegerile

Razboiul sexelor: de unde apar neintelegerile

Cand ai auzit ultima oara o propozitie de genul "nu pot sa inteleg femeile", "cine stie ce-si doresc femeile" sau "nu poti sa-i faci niciodata pe plac in totalitate unui barbat"?

Femeile s-au schimbat de-a lungul timpului, iar evolutia lor a adancit diferentele intre ele si partenerii lor. Care sunt cauzele pentru care exista inca neintelegeri intre barbati si femei si care este solutia ca sa se ajunga la pace in cuplu?

Probleme si reprosuri

Intre barbati si femei exista nu doar diferente fizice, ci si psihologice - diferente intre capacitatile cognitive, gestiunea stresului, comportamente si aptitudini.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Barbatii comunica informatii si adora sa vorbeasca despre lucruri abstracte, profesie, masini si evita subiectele intime. Ei se orienteaza spre latura rationala, pragmatica a unei relatii. Femeile sunt insa mult mai preocupate de aspectul emotional si se orienteaza spre discutii de ordin psihologic”, spune psihologul Paula Irimia.

Faptul ca barbatii si femeile sunt atat de diferiti provoaca neintelegeri in cuplu, care duc la probleme si reprosuri. Care sunt cele mai comune?

„In general, femeile le reproseaza barbatilor ca nu sunt atat de comunicativi si dispusi la „a desface firul in patru”, iar barbatii le reproseaza femeilor ca sunt cicalitoare”, crede Paula Irimia.

In urma unui studiu realizat de revista „Psychologies”, a reiesit ca 88% dintre barbati le reproseaza femeilor faptul ca sunt extrem de  atente la detalii si ca vor sa analizeze si sa explice tot ceea ce li se intampla.

Psihanalistul Bernard Torgemen a incercat sa explice acest rezultat. „Barbatii au de obicei nevoie de actiune pentru a trece la reflexie, in timp ce femeile au nevoie mai intai de introspectie. Barbatii si femeile nu au acelasi tempo si asta genereaza frecvent probleme de comunicare”, spune Torgemen.

In acelasi studiu, barbatii spun ca sunt nemultumiti pentru ca femeile nu stiu ce vor, isi schimba repede parerea si vor sa aiba ultimul cuvant atunci cand trebuie luata o decizie. In general, in ceea ce le priveste pe femei, acestea le reproseaza barbatilor lipsa de atentie si dorinta foarte mare de independenta.

Barbatii si femeile vad diferit fericirea in cuplu, acest aspect fiind de asemenea o posibila cauza a conflictelor. „Un barbat isi doreste sa ramana indragostit si liber, o femeie isi identifica fericirea si implinirea prin gradul de atasament fata de partener”, spune Paula Irimia.

Disputele privind viata sexuala

„Nu este o noutate faptul ca problemele sexuale intr-o relatie sunt in mod frecvent un produs al conflictelor si al anxietatilor individuale. Nesatisfactia sexuala apare cel mai adesea din cauza unei comunicari defectuoase intre parteneri, a neintelegerii nevoilor celuilalt”, spune psihologul Lori H. Gordon intr-un articol intitulat „Arta relatiilor”, publicat in revista „Psychology Today”.

Lipsa de comunicare intre parteneri produce efecte negative si in ceea ce priveste latura sexuala, considerata un aspect important al vietii in cuplu.

Unul dintre motivele din cauza caruia apar neintelegeri intre barbati si femei este nevoia mai mare a barbatului de sex. „Barbatii au mai multa nevoie de sex, iar femeile de tandrete. Sunt nevoi specifice, nu apar la o anumita varsta”, explica psihologul Paula Irimia.

Pentru a se ajunge la un compromis, ambii parteneri trebuie sa fie toleranti si sa incerce sa rezolve problema, chiar daca femeia, fiind mai inclinata spre partea emotionala, este de obicei mai dispusa spre intelegere.

„Nivelul de toleranta depinde de structura personalitatii fiecaruia. Femeile, fiind  insa mai preocupate de latura relationala si comunicand cu mai mare usurinta din punct de vedere emotional, sunt mai dispuse sa fie tolerante si sa incerce sa salveze o relatie cand ea se blocheaza”, mai spune psihologul.

Problemele rutinei. Exista solutii?

Rutina cauzeaza si ea probleme intre cei doi parteneri. „Viata de zi cu zi alaturi de partener aduce un mare grad de familiaritate. Daca cei doi stiu sa „sparga” din cand in cand acest ritm, sa se surprinda unul pe celalalt si sa evolueze impreuna pe cat mai multe planuri, relatia are sanse sa dureze si sa se mentina „vie”.

De luarea masurilor in acest caz sunt responsabili amandoi. Important este ca ambii parteneri sa fie flexibili si dispusi sa caute un nou echilibru in cuplu in cazul in care rutina le ameninta relatia”, explica psihologul. Aceasta spune ca intr-un cuplu este nevoie ca ambii parteneri sa-si poata afirma nevoile si dorintele proprii si sa si le implineasca.

Din perspectiva sa, problemele intre barbati si femei pot fi rezolvate prin cunoasterea si intelegerea reciproca a nevoilor specifice acestora. „De exemplu, cunoscand nevoia de independenta a unui barbat, o femeie ar trebui sa nu-l sufoce, sa nu-si schimbe atitudinea cand el incearca sa se „distanteze”.

Cand se ataseaza si este alaturi de barbatul iubit, o femeie se simte in siguranta si implinita. Pentru barbat este mai complicat. Cand incepe sa se simta dependent (dependenta o percepe ca pe o amenintare a identitatii lui), apare inevitabil nevoia de detasare. El se „indeparteaza” pentru a se simti din nou el insusi. Nu intotdeauna barbatii si femeile inteleg aceste nevoi”, spune psihologul.

CARTE

„Barbatii sunt de pe Marte, femeile de pe Venus”

> „Barbatii sunt de pe Marte, femeile de pe Venus” este un manual al relatiilor de dragoste in anii '90. Cartea dezvaluie felul in care se deosebesc barbatii de femei in toate domeniile vietii.

> Intr-un interviu acordat revistei „Psychologies”, autorul acesteia, doctorul John Gray, explica de ce cartea sa este de actualitate si in acest moment.

„Chiar si astazi, o femeie care nu primeste complimente asupra modului in care arata, careia nu-i oferim flori sau pe care nu o tinem in brate este nefericita in cuplu. Acelasi lucru este valabil si pentru barbatul care nu este felicitat pentru ca a ales cel mai bun restaurant sau nu i se multumeste pentru ca a carat bagajele... aceste lucruri vor fi valabile si peste o suta de ani. Aceste diferente au la baza diferentele hormonale. Barbatii au cu 20%-30% mai mult testosteron in organism. Acest lucru conditioneaza un comportament de genul „lupta sau fugi”. De aici vine dorinta lor de competitie, de provocare, de recunoastere, predispozitia lor de a se izola pentru a-si rezolva ei insisi problemele. Daca femeile interpreteaza acest lucru ca o dovada de ostilitate este pentru ca ele combat stresul in alt mod. In cazul lor, hormonul numit ocitocina determina o reactie de genul „intelege si fii prietena cu mine”. Ele se simt bine in relatii de colaborare, in care comunica si impart diferite lucruri”, spune acesta.

PERCEPTIA ROMANILOR

Barbatul aduce bani in casa, femeia are grija de copii Potrivit Barometrului de Opinie Publica realizat de Fundatia Soros in mai 2007, existenta problemelor in cuplurile din Romania este recunoscuta intr-o mai mare masura de femei decat de barbati, iar printre cele mai importante probleme se numara dificultatile financiare, treburile casnice, infidelitatea, absenta iubirii si nepotrivirea sexuala.

Desi pastreaza modelul traditional in ceea ce priveste rolurile celor doi parteneri dintr-un cuplu, romanii prefera familia moderna, egalitara, in care deciziile se iau de comun acord intre parteneri.

„La nivel practic, 60% dintre cuplurile din Romania considera ca deciziile trebuie luate in comun. Atunci cand apare un partener dominant insa, in cele mai multe cazuri, decizia este luata de femeie”, spune sociologul Ovidiu Voicu, manager pe programe de cercetare sociala in cadrul Fundatiei Soros Romania.

Cu cat nivelul de educatie este mai ridicat, cu atat preferinta pentru familia egalitara este mai mare. „Aproape trei sferturi dintre cei cu studii superioare, comparativ cu numai 40% dintre cei cu studii elementare, considera ca nu conteaza cine conduce in cuplu. Pe categorii de varsta, diferentele nu sunt la fel de mari, dar sunt semnificative statistic: tinerii si varstnicii par mai conservatori, comparativ cu cei intre 25 si 54 de ani.

Asa cum era de asteptat, in mediul rural este preferat modelul barbatului care conduce, pe fondul culturii de tip traditional inca destul de raspandite, in timp ce in mediul urban optiunile majoritare vizeaza o relatie egalitara”, releva acest studiu.

Printre cele mai importante probleme existente intr-un cuplu se numara dificultatile financiare, treburile casnice, infidelitatea, absenta iubirii si nepotrivirea sexuala.

Probleme si cauze de divort

Lipsa banilor este de departe cea mai importanta, barbatii fiind cei care pun mai mult accent pe acest lucru.

„Considerarea lipsei de bani drept principala cauza a problemelor de cuplu intr-o masura mai mare de catre barbati trebuie interpretata in contextul in care responsabilitatea asigurarii necesarului material in gospodarie revine in mare parte acestora. In multe familii din Romania persista inca asteptarile complementare de rol conform carora barbatul trebuie sa aduca bani in casa, iar femeia trebuie sa aiba grija de copii si de gospodarie”, este precizat in studiu.

Cele mai importante motive care genereaza divorturile sunt violenta, alcoolismul, infidelitatea si incetarea iubirii intre cei doi. „Desi cel mai important lucru pentru romani intr-o casatorie este iubirea, absenta ei nu reprezinta cel mai important motiv  pentru ca partenerii sa se desparta. Divortul este acceptat in situatii mai degraba extreme - in principal violenta si alcoolism, pe plan secundar fiind infidelitatea”.