Răzvan Burleanu: „La Euro, putem să trecem de faza grupelor” | EXCLUSIV EVZ

Răzvan Burleanu
Autor: | | 5 Comentarii | 426 Vizualizari

Președintele Federației Române de Fotbal vorbește într-un interviu acordat pentru „Evenimentul zilei” despre obiectivul pe care îl are prima reprezentativă la turneul final din Franța și posibilitatea ca Anghel Iordănescu să antreneze jucători naturalizați

Naționala de fotbal a României va reveni anul viitor la un turneu final. După o pauză de opt ani, „tricolorii” s-au calificat la un Campionat European, iar marea întrebare este legată de evoluțiile pe care le vor avea elevii lui Anghel Iordănescu în Franța.

Răzvan Burleanu, șeful de la „Casa Fotbalului”, are ambiții mari și spune că România are șanse să iasă din grupe și chiar să spere la mai mult, în condițiile în care ar beneficia și de un context favorabil. Până atunci, o prioritate este legată de încercarea de a naturaliza câțiva străini care să pună umărul la împrospătarea unei echipe de la care fanii au în continuare mari așteptări.

EVZ: Domnule Burleanu, mergem la Euro, iar întrebarea firescă este legată de ce putem face la acest turneu final. Cu ce obiectiv va pleca naționala în Franța?

Răzvan Burleanu: Consider că putem să trecem de faza grupelor, având în vedere omogenitatea și experiența jucătorilor noștri, faptul că vom face parte din urna a treia valorică la tragerea la sorți și analizând, totodată, noul format competițional al turneului final. Ne dorim însă și mai mult, dacă vom fi în formă și vom beneficia și de un culoar favorabil în competiție. Nu ne mulțumim cu puțin.

- Ce înseamnă pentru FRF calificarea la Euro, din punct de vedere financiar?

- Pentru proiectele pe care le desfășurăm, și nu pentru Federația Română de Fotbal ca instituție, calificarea reprezintă un element de siguranță pe termen mediu. Dincolo de suma oferită de UEFA, există o sumă cumulată de premiere din partea sponsorilor pe care am reușit să îi aducem alături de fotbalul românesc. În jur de două milioane de euro, bani care vor fi folosiți pentru proiectele de dezvoltare în fotbalul juvenil, zona medicală, pregătirea loturilor reprezentative.

- Anghel Iordănescu a spus că va părăsi echipa după turneul final din Franța. Aveți variante pentru postul de selecționer?

- Așa după cum v-am obișnuit, Federația Română de Fotbal nu mai lucrează nici hei-rupist, nici haotic, ci, din 2014, doar în baza strategiei și viziunii pe care ni le-am asumat. Avem proiecții clare privind parcursul echipei naționale în ceea ce privește componența staff-ului tehnic, monitorizăm continuu variantele pentru viitor și le analizăm. Facem toate aceste lucruri pentru că vrem să oferim certitudini și siguranță la nivelul primei reprezentative, condiții esențiale pentru performanța sportivă.

- Adrian Mutu a afirmat în repetate rânduri că își dorește să revină în echipa națională, pentru turneul final. E o variantă de luat în calcul?

Doar domnul Anghel Iordănescu, selecționerul echipei naționale, își poate alege variantele pentru abordarea turneului final. S u n t sigur însă că orice jucător talentat, care joacă la echipa de club la un nivel înalt și se prezintă într-o formă fizică și psihică foarte bună se va regăsi în lotul pentru Euro 2016.

- Naturalizarea de jucători la echipa națională a devenit un subiect care s-a tot discutat în ultima vreme... La ce variante v-ați gândit?

- Responsabilitatea noastră, în plan managerial, este să asigurăm condițiile optime, cadrul ideal pentru performanța din teren a jucătorilor. Am militat cu succes, alături de mai multe federații, pentru modificări legislative în acest sens și, cu sprijinul doamnei ministru Gabriela Szabo, din septembrie avem un cadru normativ adaptat acestei situații. Până pe 15 noiembrie vom prezenta la MTS o listă de jucători pentru care solicităm acordarea cetățeniei române în regim de urgență. Specialiștii din zona tehnică vor decide care din acești jucători poate deveni o variantă pentru echipa națională.

- Ce ar însemna acest lucru pentru fotbalul românesc? În ultimele meciuri, fanii naționalei au contestat acest lucru.

- Cred că trebuie să utilizăm toate instrumentele pe care le-am putea avea la dispoziție pentru obiectivul comun, performanțele echipei naționale. Naturalizarea poate deveni o cale prin care să completăm aria de selecție.
Alte articole din categoria: Sport

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro