Răzvan Corneţeanu: Timoshenko, condamnată la 7 ani puşcărie pentru că a anulat un comision de 1,5 miliarde dolari SUA din contractul de gaz naţional cu Rusia

Răzvan Corneţeanu: Timoshenko, condamnată la 7 ani puşcărie pentru că a anulat un comision de 1,5 miliarde dolari SUA din contractul de gaz naţional cu Rusia

Într-o analiză detaliată privind motivele, ce n-au fost făcute publice, pentru care Iulia Timoshenko a fost condamnată la şapte ani puşcărie, analistul Răzvan Corneţeanu explică faptul ea a "plătit" pentru că a îndrăznit să înfrunte "marele urs" şi să anuleze un comision de 1,5 miliarde dolari SUA din contractul de gaz naţional cu Rusia. Mai mult, faptul că a tăiat comisioanele uriaşe din contractul de gaz naţional ale unor mafioţi ruşi şi ucrainieni a făcut din Timoshenko tinţă pentru preşedinte Ianukovici care a făcut din trimiterea ei după gratii cu orice preţ, o vendetă personală.

Analiza detaliată a motivelor, circumstanţelor, declaraţiilor publice şi în tribunal legate de proces dezvăluie o situaţie în care fostul preşedinte Ianukovici a forţat până la penibil intrarea Iuliei Timoshenko în închisoare, încălcând mai multi paşi, drepturi şi declanşând o campanie de dezinformare fără precedent.

Răzvan Corneţeanu trece în revistă, pe paginadepolitica.ro, detaliile şi circumstanţele contractului în sine, contract despre care nu prea s-a vorbit vreodată decât la nivelul “abuz în serviciu legat de contractul de gaz cu Rusia”.

"Timoshenko tocmai deschisese o Cutie a Pandorei pentru care în alte situaţii (mai ales în Rusia şi Ucraina) oameni au fost asasinaţi fără milă. Jocul era tare şi cu miza mare! Deci acest “aranjament” este FĂCUT de Ianukovici şi Vladimir Puţin şi, atenţie DESFĂCUT de Iulia Timoshenko care îi succede lui Ianukovici că Prim Ministru (12.12.2007). SE MAI MIRĂ CINEVA DE CE I S-A ÎNTÂMPLAT ULTERIOR IULIEI TIMOSHENKO? Vorbim de peste 1,5 miliarde USD în comisioane", atrage atenţia Răzvan Corneţeanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Ianukovici a avut o răzbunare personală de dus cu Iulia Timoshenko. Parţial ea a fost motivată de rivalitatea politică, parţial de banii pierduţi din cauza iniţiativelor doamnei Timoshenko de a “tăia” intermediarul RossUkrEnergo şi parţial de ordinele venite de la Moscova", explică Corneţeanu.

El subliniază că "Vladimir Puţin şi oficialii ruşi s-au comportat că nişte sovietici fără scrupule. Rămâne epocală declaraţia lui Vladimir Puţin despre încarcerarea Iuliei Timoshenko când el îşi exprimă mirarea şi spunea ameninţător că “ ar fi o greşeală să pui sub semnul întrebării întregul deal”. Medvedev a fost şi mai tranşant atrăgând atenţia ucrainienilor că după ce au condamnat-o pe Iulia Timoshenko pentru acest contract să nu le treacă prin cap să ceară negocierea (cum ar fi fost normal dacă motivul condamnării şi încarcerării ar fi fost unul real). Ucraina nu a cerut niciodată renegocierea dealului, dovadă cât de mizerabilă a fost toată operaţiunea".

"Ucrainienii au fost efectiv bombardaţi cu o sofisticată campanie de dezinformare dusă de guvern şi Rusia pe acest subiect prin intermediul mai multor trusturi controlate (majoritatea) din ambele ţări plus agenţii de ştiri şi canale guvernamentale. Fără să facem o victima-erou din ea, Iulia Timoshenko a pierdut masiv electorat din cauza acestor dezinformări. Guvernele occidentale au fost mai greu de păcălit decât populaţia pentru că au avut acces la informaţii “traduse” de specialişti fie că erau experţi ai gazului fie că erau experţi din serviciile secrete", concluzionează Răzvan Corneţeanu, în analiza sa.

Citeşte ce i se reproşează Iuliei Timoshenko în legătură cu acest contract, dar şi care a fost umilinţă publică pe care a îndurat-o că prim ministru AICI. Răzvan Corneţeanu este acţionar la Reporter Virtual, Pagina De Politică.ro şi Hot News.