Reabilitare cu iz penal la Mogoșoaia. O moartă a cerut anveloparea unui bloc cu fonduri fantomă

Reabilitare cu iz penal la Mogoșoaia. O moartă a cerut anveloparea unui bloc cu fonduri fantomă

De mai bine de trei luni, „Evenimentul zilei” încearcă să afle de la Primăria Mogoșoaia în baza cărui proiect și din ce fonduri au fost reabilitate termic două blocuri, construite în anul 1967. Pe firul unei sesizări primite de la un localnic, am afl at, însă, că locatarii unui imobil, unul fiind decedat, au fost semnați în fals pentru realizarea lucrării, iar Ministerul Dezvoltării ne-a transmis că nu a alocat bani pentru așa ceva

O poveste cu iz penal iese la iveală în urma insistențelor unui om care s-a încăpățânat să ceară autorităților locale cadrul legal în baza căruia Primăria Mogoșoaia a decis anveloparea apartamentului său, fără acordul lui. Astfel, a ieșit la iveală faptul că reprezentanți ai primăriei l-au semnat în fals atât pe el cât și pe alți locatari, unul dintre aceștia fiind decedat cu un an înaintea deciziei de anvelopare. Apoi, la solocitarea „Evenimentul zilei”, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a transmis că nu a alocat fonduri pentru reabilitarea termică a Primăriei Mogoșoaia, din anul 2009 și până în prezent, deși anvelopările se fac prin „Programul naţional privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe”, gestionat de acest minister. Asta deși Inspectoratul de Stat în Construcții susține că a efectuat controale la fața locului, dar că „au fost respectate prevederile din proiect”.

Mărul discordiei: un balcon „comunist”

Omul care a sesizat autoritățile – DNA, Parchetul Buftea și Poliția Ilfov - privind presupuse abuzuri săvârșite de responsabili ai Primăriei Mogoșoaia este Aurelian Din. Acesta deține un apartament, aflat la parterul unui bloc care a aparținut, în anii comunismului, fostei Întreprinderi Avicole Buftea. În anul 1988, fosta întreprindere la care era angajat, i-a amenajat o împrejmuire, un soi de terasă-balcon, deoarece, susține omul, avea infiltrații de apă și mucegai, din cauza unei diferențe de nivel. În martie 1993, Aurelian Din a cumpărat apartamentul. Conform contractului de vânzare- cumpărare, i s-a atribuit în folosință, pe durata existentei construcției, terenul aferent locuinței , de 45,23 mp, suprafețe asemănătoare revenind tuturor celor opt apartamente din acel bloc. Nimeni nu l-a întrebat de terasa construită, timp de 27 ani. Omul și-a amenajat locuința, iar în anul 2012, împreună cu vecinul de la etaj, au anvelopat apartamentele. Pe 23 octombrie 2015, Aurelian Din susține că a primit un telefon de la o femeie care s-a recomandat secretara Primăriei Mogoșoaia, „doamna Martinescu”, care l-a rugat să vină până la primărie. „Am fost primit într-un birou în care se mai afla și Staicu Mihai, care s-a recomandat drept administrator, unde mi s-a spus că au primit fonduri europene și că vor să facă reabilitarea termică a blocurilor din Șoseaua București –Târgoviște, nr. 176, acolo unde locuiesc”, ne-a povestit Aurelian Din.

Ne puteți urmări și pe Google News

Demolat cu forța

Apoi, reprezentanții primăriei l-au întrebat dacă are autorizație de construcție pentru balcon. Le-a răspuns că nu, că așa l-a „moștenit” din vechiul regim. Drept urmare, i s-a pus în vedere că are la dispoziție 48 de ore să dărâme construcția, „făcută ilegal pe domeniul public”. „Mi s-a spus că ce am făcut eu acolo este infracțiune, iar domnul Mihai Staicu mi-a spus că, dacă nu fac ce mi s-a spus, voi fi amendat și, indiferent dacă eu vreau sau nu, dânsul va demola terasa, iar toate cheltuielile o să mi le impute mie. Am încercat să-i explic că această construcție era în momentul cumpărării casei, dar a spus că nu-l interesează”, a adăugat Aurelian Din. Cert este că el a cerut audiență la primarul Mihai Precup, care nu i-a fost acordată niciodată. A făcut plângere prealabilă la primar, a solicitat documentele în baza cărora s-a decis anveloparea, dar totul a fost în zadar. Astfel că, printr-o decizie, primarul e a hotărât demolarea terasei, pe 17 decembrie. În Ajunul Crăciunului, reprezentanții firmei angajate de primărie să anvelopeze, Ziggy Construct SRL, au venit și au început să demoleze acoperișul „balconului” și să dea jos anveloparea făcută de Aurelian Din. Acesta din urmă a acționat în instanță decizia primarului. După anveloparea făcută de primărie, omul are, din nou, igrasie în casă. În plus, primarul l-a dat în judecată pentru plata contravalorii demolării.

După două luni, Primăria Mogoșoaia susține că nu ne poate răspunde

Pornind de la acest caz, „Evenimentul zilei” a solicitat, pe 19 august, Primăriei Mogoșoaia să ne transmită care este documentaţia tehnică care a stat la baza obţinerii autorizaţiilor pentru reabilitarea termică a blocurilor M1 şi M3, din ce fonduri au fost realizate lucrările, cât au costat aceste lucrări și în baza căror proceduri legale au fost selectate societăţile Proiectech SRL – pentru realizarea proiectului de reabilitare termică şi Ziggz Construct SRL - pentru relizarea lucrărilor de reabilitare termică. Pe 29 septembrie, Primăria ne răspunde că a înregistrat solicitarea pe... 19 septembrie, deci la o lună după ce am transmis-o. Când am întrebat de ce, ni s-a răspuns că „sesizările lunii august nu a fost înregistrate din cauza unor probleme tehnice”. Pe 4 octombrie, Cristina Bute, reprezentanta primăriei, ne-a cerut o adresă de corespondență pentru a transmite răspunsul prin poștă. În fine, pe 20 octombrie ne transmite o adresă înregistrată pe 12 octombrie în care reprezentanții primăriei susțin că nu ne poate trimite un răspuns întrucât între Primăria Mogoșoaia și unul dintre locatarii din blocul M1 există două litigii pe rolul instanțelor de judecată și că nu doresc influențarea instanțelor de judecată prin articole de presă.

Ministerul Dezvoltării: nu s-au alocat fonduri la Mogoșoaia

Mai departe, am cerut un punct de vedere și de la MDRAP. Oficialii ministerului ne-au transmis că „în perioada 2009 - 2016 unitatea administrativteritorială comuna Mogoșoaia, județul Ilfov, nu a beneficiat de fonduri de la bugetul de stat pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuințe din UAT prin „Programul naţional privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe”, derulat conform O.U.G. nr. 18/2009”. În răspuns ni se explică faptul că alocarea fondurilor se realizează la solicitarea primăriilor care trebuie, mai întâi, să înștiințeze asociațiile de locatari. Aceste asociații fac o solicitare pe baza căreia primăria face, mai departe, demersurile la Ministerul Dezvoltării, operațiune care trebuie supusă avizării și aprobării de către conducerea MDRAP.

Firma abonată la bani publici

Numele firmei care a realizat reabilitarea blocurilor din Mogoșoaia, Ziggy Construct, apare în dosarul în care DNA îl anchetează pe fostul primar al Sectorului 1, Andrei Chiliman, pentru constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență. Reprezentanta firmei, Natalia Adela Petrescu, era abonată la contractele Primăriei Sector 1, numele ei figurând și în „Afacerea Panseluța”, prin care ADP Sector 1 a acordat sume mari de bani pentru amenajarea de spații verzi. Aceeași firmă apare și în contractarea unor lucrări publice în Slatina și în județul Dâmbovița.

Semnături falsificate

În cazul Mogoșoaia am descoperit că acordul Asociației de Locatari ai blocului M1 a fost „obținut” pe 26 octombrie 2015, cu puțin timp înaintea începerii lucrărilor. În Hotărârea adunării generale a proprietarilor (vezi facsimil) figurează semnăturile celor opt proprietari de apartamente. Însă, locatarii habar nu aveau că au semnat așa ceva. Mai mult, una dintre proprietare, Maria Cazacu, era decedată de un an, susțin locatarii. Niciunul dintre cei cărora li s-a solicitat identifice semnătura nu a recunoscut-o. Sesizările făcute de Aurelian Din sunt cercetate, acum, de un ofițer de la Poliția Ilfov.