REACŢIA DGIPI în cazul ARHIVEI „Doi şi-un sfert”. Ce spun oficialii SERVICIULUI SECRET al MAI

REACŢIA DGIPI în cazul ARHIVEI „Doi şi-un sfert”. Ce spun oficialii SERVICIULUI SECRET al MAI

DGIPI a transmis o precizare, în contextul apariţiei în presă a unor declaraţii care susţineau că informaţii din arhiva serviciului secret al MAI, fosta „Doi şi-un sfert”, ar fi fost folosite în campania electorală din 2009. Oficialii serviciului spun că resping ferm „toate alegaţiile” legate de acest subiect.

DGIPI a transmis o precizare, în contextul apariţiei în presă a unor declaraţii care susţineau că informaţii din arhiva serviciului secret al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), fosta „Doi şi-un sfert”, ar putea fi mai periculoasă decât cea a SIPA, datorită informațiilor pe care le conține.

Informaţiile din spaţiul public au apărut după dezvăluirile din “Noi suntem statul” seria de dezvăluiri făcută de jurnalistul Dan Andronic, în Evenimentul zilei. Ultimul episod dezvăluie că 30 la sută din informaţiile adunate în arhiva SIPA, serviciul secret al Penitenciarelor, priveau infracțiuni de criminalitate organizată, corupție sau infracțiuni împotriva siguranței naționale. Ele vizau judecători, procurori, polițiști, politicieni, ziariști.

În acest context, oficialii Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGIPI) transmit că resping ferm “toate alegațiile potrivit cărora arhiva Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) ar fi fost gestionată sau utilizată în afara cadrului legal”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iată precizarea transmisă de DGIPI:

"În legătură cu afirmațiile apărute în spațiul public, referitoare la arhiva Direcției Generale de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne, Compartimentul Informare si Relații Publice este abilitat să facă următoarele precizări:

Respingem ferm toate alegațiile potrivit cărora arhiva Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) ar fi fost gestionată sau utilizată în afara cadrului legal.

DGPI a adoptat măsurile necesare în vederea preluării, în integralitate, în condiţii de securitate şi confidenţialitate, a documentelor şi bunurilor aflate în gestiunea personalului Departamentului de Informații și Protecție Internă, la momentul desființării acelei unități.

Întreaga activitate a fost derulată potrivit prevederilor OuG nr. 76/2016 privind înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne, strict în baza procedurilor administrative aprobate de ministrul afacerilor interne.

Administrarea, supravegherea și protecția specială a arhivei structurii de informații, contrainformații și de protecție - indiferent de formele de organizare și/sau de denumirile sub care a funcționat, în timp, această unitate, au  fost organizate și desfășurate potrivit Legii nr. 16/1996 privind Arhivele Naționale.

Astfel, evidența, inventarierea, selecționarea, păstrarea și folosirea documentelor unității au fost realizate în condițiile prevederilor acestei legi.

Direcția Generală de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne va acționa, în continuare, în limitele competențelor, cu respectarea cadrului legal și a principiului echidistanței"