REACȚIA Parchetului General în cazul ordonanței 13. Sunt cercetate CINCI INFRACȚIUNI GRAVE

REACȚIA Parchetului General în cazul ordonanței 13. Sunt cercetate CINCI INFRACȚIUNI GRAVE

Dosarul adoptării ordonanței 13 de către Guvernul Grindeanu a intrat în atenția procurorilor de la Parchetul General, după ce Direcția Națională Anticirupție (DNA) a declinat competența cercetărilor în acest caz. Procurorii Înaltei Curți au anunțat ce fapte sunt cercetate în acest caz, chiar în ziua numirii în funcție a noului ministru al Justiției, Tudorel Toader.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, condus de Augustin Lazăr, are, de astăzi, misiunea de a lămuri cazul celebrei ordonanțe 13, de midificare a codurilor penale, care a scos sute de mii de români în stradă. 

Parchetul General a anunțat că pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică s-a înregistrat astăzi, 27 februarie 2017, cauza cunoscută generic sub denumirea „Adoptarea Ordonanței 13”, ca urmare a declinării acesteia de către Direcția Națională Anticorupție.

Procurorii Parchetului General au transmis că în dosar au rezultat indicii cu privire la săvârșirea mai multor infracțiuni, respectiv:

Ne puteți urmări și pe Google News

favorizarea făptuitorului;

prezentarea cu rea-credință de date inexacte, Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, prev. de art. 8 alin 1 lit. b din Legea 115/1999;

sustragerea sau distrugerea de înscrisuri;

sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri;

fals intelectual.

Din comunicatul Parchetului General reiese că, „inițial, dosarul a fost înregistrat pe rolul Direcției Naționale Anticorupție, în care procurorii, în temeiul art. 315 alin. 1 lit. b din CPP, cu referire la art. 314 alin. 1 lit. a din CPP, raportat la art. 16 alin. 1 lit. a din CPP, văzând și dispozițiile art. 63 din CPP, cu referire la art. 40 alin. 1 din CPP și art. 50 din CPP, au dispus, prin ordonanța din 24 februarie 2017, clasarea cauzei având ca obiect infracțiunea prev. de art. 13 din Legea nr. 78/2000, precum și disjungerea și declinarea acesteia în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție spre competentă soluționare, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor anterior menționate”.

„În cauză urmează a fi efectuate cercetări în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii penale”, se mai arată în comunicatul Parchetului General.